Alyona Russisch Blauw


Eerdere Nestjes:

2017

O-nestje / Elements II nestje

Neva's eigenaren wilden heel graag nog eens helpen met haar bijdrage aan ons fokprogramma, en gezien de ontwikkelingen na haar laatste nest met Bertje was ik daar zeer dankbaar voor, ookal zouden we zelf dit keer geen kitten bij ons op kunnen nemen.
We vonden een bevriende fokster bereid om Neva's lijn voort te zetten en kozen vanwege de bruikbaarheid met de katten van deze fokker Loetje als partner.
Neva kreeg 5 prachtige baby's en genoot zichtbaar weer van het moederen.
De kittens kregen, net zoals bij Neva's vorige nest, weer namen die verband houden met de elementen lucht, metaal, water, vuur en aarde.
Omdat dit nestje niet in onze cattery is opgegroeid konden wij niet de gebruikelijke uitgebreide karakterbeschrijvingen voor deze kids maken.

Alyona Serebro
Zijn naam betekent 'zilver'. Seb is een kalm en intens lief mannetje - ondanks dat ze eigenlijk twee poesjes hadden gewild, konden vrienden van de familie waar Neva woont hem niet weerstaan.
Alyona Jelina
Haar naam betekent 'stralend licht, zonnestraal, vuur, toorts', wat past bij dit levendige, blije meisje. Haar stevige karaktertje maakte haar het ideale maatje voor Serebro.

 
Alyona Dukhovoj
Een grote vent met een grote persoonlijkheid, lief en druk en daarmee past de naam 'wind' misschien wel iets t goed bij hem - we hopen dat hij met zijn stoere speelsheid het beste maatje zal zijn voor Toyger Bram.

 
Alyona Zarya
Een bijzonder zachtaardig poezenkind, een echte 'denker' die langzaam op gang komt, maar als dat motortje eenmaal is gestart geeft het ook het beste geluid op aarde. Het gezin waar zij geboren werd kon haar niet weerstaan en dus mag Zarya bij haar mama blijven. Haar naam betekent 'zonsopkomst'.
 
Alyona Czarskaya Kira
En dan was er ook nog Kira - de 'ster' uit het nest ofschoon haar naam 'zon van de czar' betekent. De gelijkenis met haar voorouders aan moeder's kant was kort na haar geboorte al treffend en dat werd alleen maar sterker, zodanig dat niet alleen ik maar ook anderen begonnen op te merken hoe ontzettend veel ze op haar oma Lilia lijkt. Dt is uiteraard precies waar we op hadden gehoopt! Ze heeft een heerlijk opgeruimd karakter en is gewoon een blij dier, onderzoekend, levendig, en gezellig, een bezig bijtje en voor de duvel niet bang.
Ze houdt van andere katten maar kan zich ook prima in haar uppie vermaken - ze maakt echt nergens een probleem van. Zij werd onze keuze voor cattery Silverblue van Annick, en vooral haar kater Bear was het onmiddelijk met die keuze eens.

 


N-nestje

Mijn tot dat moment meest gedroomde nestje en wt een droom werd het! Minka was van klein kitten af aan al dol op Loetje, en hij op haar. Het werd een flinke wacht voor hem, verlangend in zijn katerverblijf, maar uiteindelijk was dan toch het moment daar dat Minka oud genoeg was voor de belangrijkste testen en voor een nestje. We hadden hun 'verliefdheid' niet onderschat; de romantiek spatte van hun samenzijn af - we hadden nog nooit een fokkoppel katten z lief voor elkaar zien zijn. Dekkingen zijn pijnlijk voor poezen en ze steken dat meestal niet onder stoelen of banken, maar Minka gaf geen kik, stak geen nagel uit en reageerde alleen met kopjes aan haar lover. Andersom nam Loetje echt de tijd om haar haartje te wassen en zong hij zijn mooiste liedjes voor haar. Heel speciaal, en hun liefde is echt voelbaar in hun kittens.

 

Alyona Neomir Nikiforovich (Neo)
Neo is een heerlijk ongecompliceerd en open dier, gek op andere katten, gek op mensen, gezellig en onafhankelijk en intens lief, niet van zijn stuk te krijgen en daarbij gewoon ook nog eens heel erg knap qua looks.
Ondanks dat het niet in de planning zat werden wij toch weer gevangen door hetzelfde effect als zijn moeder ook op ons had gehad - 't bijzonder om te laten gaan'. 


 

Alyona Naroznik Nikiforovich (Nick)
Teddybeertje, een kalm en nadenkend katertje, nauwelijks van zijn stuk te brengen en heel verzorgend zowel naar zijn nestgenootjes als naar ons.
Groot en fluffy, een knuffel met een hl dun stemmetje, en een hele ruwe tong.
Nicki is ook een van de zwaarte kittens geweest die we tot nu toe hebben gehad; al ruim de 3 kg voorbij bij zijn verhuizing!
Zachtaardige Nick leek ons al heel vroeg een mooi tegenwicht voor pittige Nadya, en er groeide inderdaad ook een bijzondere band tussen hen.


 


 

Alyona Nadehzda Nikiforova (Nadya)
Klein katje met een hl groot karakter - een super communicatief meisje dat heel helder kan uitdrukken wat ze wel of juist niet wil. Druk en fanatiek in haar spel, en veral bij. We werden regelmatig 's nachts wakker van haar poetsbeurten omdat dat dan het moment was waarop zij had besloten dat onze gezichten vies waren - en ze was daar dan ook echt niet vanaf te brengen!
Stoere fanatieke Nadya bleek een goed tegenwicht voor de rustige en stabiele Nick.
Zij zijn samen opgehaald door hun nieuwe eigenaar Neil die in Seatlle woont, doorstonden deze lange reis perfect samen en voelden zich door en met elkaar meteen helemaal thuis.

 

Alyona Nimfodora Nikiforova (Dora)
Dora the Explorer - wat een bijdehand grietje! Zodra zij haar ogen open had was de ontdekkingsreis begonnen. Besloot een week voor de andere kittens dat de kittenren te klein was en de rest van wereld te groot om onontdekt te laten.
Vergezelde ons iedere ochtend naar de douche - soms ets te enthousiast (nat pak!), vaker rustig observerend van achter de glazen douchewand.
Ze verhuisde met haar iets introvertere zusje Tasha naar Julie en Jeroen in Nijlen.
 


Alyona Nastasia Nikiforova (Tasha)
Tasha is een zachtaardig meisje dat vrij makkelijk werd overstemd door haar nestgenootjes, maar dat je rustig 's nachts wakker maakt voor 1-op-1 knuffeltjes. Als er speelgoed tevoorschijn komt laat ze iedereen vr achter zich qua snelheid, behendigheid en fanatisme - dan maakten haar broers en zusjes cht ruim baan voor haar.
Ze bleek zich goed op te kunnen trekken aan haar extraverte zus Dora die haar echter ook haar momenten in de spotlight gunt - ze zijn onafscheidelijk samen.
 
M-nestje

Na een lange periode op suprelorin en de nodige afwegingen hebben we besloten Bella toch nog een paar keer in te zetten in onze fokkerij; eerst een keer met Loetje om te zien hoe de lijn zou combineren, en dan op een later tijdstip met Larry om uit hem en Bella een partner aan te houden voor Loetje. Gelukkig vindt Bella Loetje norm lief en kostte het dus totaal geen moeite hen te bewegen om samen baby's te maken :)
 

Alyona Malaya Medveditsa (Maya)
'Kleine Beer" betekent haar naam, wat verwijst naar de koosnaam van haar moeder (Bellabeertje) en naar haar eigen postuur en dikke vacht - echt, wat een beertje!
Net zoals haar mama als kitten was, is Maya zelfstandig en onafhankelijk, een echten
katten-kat en stoer en speels.
Ze leek ons daarom een prima match voor de speelse Brits Langhaar poes Jolie die net haar soortgenoot was verloren. Maya was direct volledig op haar plek bij haar familie
Dejonckheere en poes Jolie in Belgi.
 
  

Alyona Milena Mimoza (Mila)
Mimi is bijna volledig geflest de eerste weken omdat bleek dat na 2 suprelorin implantaten Bella's hormoonhuishouding en melkgift toch nog wel enigszins uit balans waren. Terwijl Maya met haar dikke billen de beste tepel claimde raakte Mimi's buikje maar niet vol.
Ik zou kunnen benadrukken dat haar naam 'gracieuze bloem' betekent, maar eigenlijk heette
ze gewoon Mimi vanwege haar aanvankelijke formaat en gepiep. Dat mi-miauwen is gebleven.
Gelukkig bleek ze een pittig meisje en een doorzetter en werd ze door alle extra aandacht ook nog eens bijzonder mensgericht.
Dat belemmerde Mimi (nu ook Mila) echter niet om ook snel vriendschappen te sluiten met hond Kira en Rus-a-like Noa in haar nieuwe thuis bij Francy en Rolf.

 

Alyona Mila Malinka (Mila)
Vernoemd naar mijn favoriete fruit 'lief framboosje' kon het haast niet missen dat dit helemaal een meisje naar mijn hart zou zijn. Intens liefhebbend; zij nestelde zich avond na avond luid spinnend onder onze kinnen. Ze is z speciaal dat ze ons deed besluiten van ons fokplan af te wijken en net te wachten op een kind van Bella en Larry.
Het was dan ook echt een teleurstelling voor ons toen zij door haar bloedgroep niet geschikt bleek voor ons fokprogramma, maar we vonden het niet eerlijk om haar toekomstige kittens hun colostrum (en dus weerstand) te moeten ontzeggen alleen omdat wij zo nodig moesten fokken met een binnen dit ras zeer zeldzame B-bloedgroep poes... Maar alles heeft een reden en dat bleek wel weer toen er een jong gezin met levendige kinderen naar de kittens kwam kijken; stoere Maya en Mimi trokken zich terug op de krabpaal en zachtaardige Mila was gefascineerd door deze kleine mensen en volgde ze op de voet.
Duidelijk verhaal dus van Mila :)
Samen met haar grote halfzus Lara verhuisde ze naar het zeer geduldig wachtende gezin van Jennifer, Wim, Britt en Tygo.

 


 


L-nestje

Het kostte even wat overredingskracht, maar Porosha was uiteindelijk toch te bewegen tot het accepteren van onze Loetje als haar tweede liefde - het resultaat mocht er zijn, met 4 kittens met de intens lieve karaktertjes die we al eerder hadden gezien in Prosh's kittens.

 

Alyona Lazurnaya Larissa (Lara)
 Een fors poesje met een dijk van een karakter - Lara zocht direct vanaf het moment dat ze daartoe zelf in staat was zeer actief contact met ons en is daar niet meer mee opgehouden. Lara niet opmerken - onmogelijk! Haar naam betekent "hemelsblauwe vrolijke' en had niet treffender gekund - positief en intens  lief en ongecompliceerd, niet van streek te brengen en uitdeler van kleine 'liefdesbeetjes'.
Lara heeft langer bij ons gewoond dan haar nestgenootjes omdat ze samen met Mila is verhuisd, en we zijn heel bij dat we zo lang van haar hebben mogen genieten.  

Alyona Lazurnaya Leena (Shady)
 Mijn dappere Leena. Als dank voor het mogen inzetten van Beau wilde ik Leanne een fokpoesje sturen dat haar genetische diversiteit en een beetje van de karakters zou brengen waar wij inmiddels om bekend staan. Leanne is een goede vriendin en een fokker die ik zr hoog heb zitten, dus de druk om niet teleur te stellen was hoog, vooral ook omdat Leanne in Kaapstad woont en dus volledig af moest gaan op mijn foto's en inschattingen. Haar nieuwe poesje moest behalve binnen haar fokprogramma en de Zuid-Afrikaanse rasstandaard, vooral ook binnen haar bestaande poezengroep passen.
Daarnaast moest ze de lange reis aankunnen - en omdat dit mijn eerste kitten was dat ons continent zou verlaten, was dat nog niet zo makkelijk in te schatten. Ze moest de lange vlucht in cargo maken, en dat is nou eenmaal niet een erg prettige omgeving voor een kat.
ik koos Leena voor Leanne, vanwege haar zachte en opgeruimde natuur, waarmee ze niet steeds de schijnwerpers op zoekt - ze zou zich immers moeten voegen in een bestaande groep met een aantal sterke karakters.
De opluchting was dan ook groot toen Leena in Kaapstad arriveerde alsof ze net een blokje om had gereden (ik had het geluk om haar samen met Leanne van het vliegveld te kunnen halen), haar nieuwe huis instapte alsof ze al thuis was, en meteen vriendschap sloot met de andere poezen. En het llerbelangrijkste - ze vond meteen haar weg het hart in van haar beide nieuwe mensen, en won het unieke voorrecht om van Justin een naam te krijgen; iets waar hij zich normaal gesproken eigenlijk niet mee bemoeit.
"Shady" is inmiddels uitgebracht op show en heeft bewezen mee te kunnen komen in het sterke veld van Zuid-Afrikaanse Russen en onder de zeer kritische keurmeesters daar - ook heeft zij de tweede plek behaald in de eerste online show van de Russian Cat Interest group of South Africa, gekozen uit een veld van 33 Russen gekeurd door een Zuid-Afrikaanse, Engelse en Nieuw-Zeelandse keurmeester . Nu is het nog hopen dat zij met de tijd gezond en lief nageslacht zal mogen voortbrengen in huize Azreal.
 

 


Alyona Lazur' Luka (Luka)

Een fors kattenkind met een klein hartje, een ontdekker en een helper en een grote knuffelaar.
Luka's ontdekkingsdrift zorge ervoor dat hij meer dan eens met een plons in de vijver is beland - gelukkig kunnen kleine Rusjes al heel goed zwemmen!
Luka was ook zo'n kitten dat al heel jong kon apporteren en niet uitgespeeld raakt.
Zijn naam betekent hemelsblauw licht wat goed bij zijn helderblauwe vacht past.
Luka lag bij al zijn nestgenootjes goed, ook bij zijn minder aanwezige broer Loetje, en dus zijn zij samen naar Erinn en Sansa verhuisd.
 


 

 

Alyona Lazur' Luchezar (Loetje jr.)
Vernoemd naar zijn vader en met een vergelijkbaar temperament - een zachtaardige stille kracht, niet bijzonder aanwezig maar wel graag bij alles betrokken.
Het was enigszins een verrassing voor mij dat hij, het meeste van alle kittens, direct bij de eerste ontmoeting naar het kleine 3-jarige meisje trok wat nog niet op haar gemak was met katten, en ondanks haar kreetjes en plotselinge bewegingen geduldig haar handjes likte, vastbesloten om vriendjes te worden.
Een duidelijke keuze en wij geloven onze kittens dan; bij dat kleine meisje en haar mama is Loetje dus samen met zijn broer Luka gaan wonen.
 

 

2016

K-nestje

Het llereerste nestje van Loetje werd ook het laatste van Jelly. Iets sneller na haar vorige nest dan wij normaal zouden doen, maar met de goede reden dat haar baarmoeder duidelijk te lijden had gehad van een eerdere (te) lange pauze (met een miskraam als gevolg in het jaar voorafgaand aan haar I-nest), besloten wij dat Jelly's conditie mooi genoeg was om haar na 9 maanden weer te laten dekken. Onze lieve Loetje nam deze klus met erg veel liefde waar - hij is een geduldige, respectvolle, zachtaardige maar ook kordate lover gebleken, en Jelly liep dan ook echt met hem weg..
Na een rustige zwangerschap zag eind November n flink kitten het levenslicht. Ookal was hij maar in zijn eentje, Koloty Sakhar zou voor ons een mooie indicatie zijn voor hoe de lijnen in de cattery in een later stadium zullen combineren.

Alyona Koloty Sakhar (Lokii)
Sakhar's naam betekent voluit 'suikerklontje' ofwel 'Sugarlump', een naam die geboren werd uit de verwachtingen ten aanzien van zijn postuur en zijn karakter - we hadden het niet mis.
3.5 kilo was hij met 16 weken, met sloffen al zo groot als die van zijn paps en een super ontspannen karaktertje - maar wel voorzien van het scherpe verstand en het doorzettingsvermogen van zijn moeder (och, dat geeft wat meer smaak aan het geheel). Meester-apporteur, al met 6 weken, onafhankelijk maar met de beste geiten-kopstoot-kopjes en een goedwerkende dieselmotor. Als enig kind pittig in zijn spel en met weinig ontzag voor grotere katten - zijn moeder heeft flnk wat met hem te stellen gehad.
Als last-minute ingeving besloot ik hem met 14 weken mee te nemen naar een kattenshow
waar ik ook enkele van onze volwassen katten zou showen - dat bleek een tamelijk goede ingeving te zijn geweest toen Sakhar gewoon de hle show won! 
We hebben dus veel om naar uit te kijken voor de toekomst wanneer de stambomen van zijn ouders weer bij elkaar zullen komen in andere kittens. We hopen tevens dat Sakhar zelf ook enkele keren zijn genen zal mogen doorgeven bij ons en bij onze vriendin Tineke van Daliena's cattery in Friesland, waar hij nu in alle luxe en adoratie verblijft.


 

 

J-nestje

Wat het vertrouwen van bevriende fokkers al niet teweeg kan brengen! Begin 2015 kreeg ik van een bevriende fokker in Glasgow het verzoek om tijdens een werkbezoek voor haar een nest kittens te gaan bekijken bij een wederzijdse vriendin in Kaapstad.
Uit dat nestje moest een dekkater worden gekozen, en dat doe je nu eenmaal gemakkelijker live dan vanaf foto's omdat een kat z veel meer is dan alleen zijn uiterlijk. Als je dus een vriendin hebt die dezelfde dingen zoekt in een Rus, is het best handig als die toevallig op locatie is! We waren er unaniem over dat Azreal Boucheron Beauzaris aka Beau er niet alleen op de foto's uitsprong, maar ook in het echt; een enorm zachtaardig, zelfverzekerd ventje met een droomvacht en prachtige dromerige blik.
Toen tegen het einde van 2015 het moment aanbrak voor Beau om permanent van continent te wisselen bleek dat dit logistiek nog niet zo eenvoudig was; er ging geen rechstreekse vlucht naar Schotland, en hoe eerlijk was het om een kat na een vlucht van 13 uur naar Londen nog eens te laten wachten op een volgende vlucht of mee te nemen op een treinreis van nog eens 12 uur? Er werd mij gevraagd of Beau naar Amsterdam zou kunnen vliegen om dan bij mij op adem te komen en dan een aantal weken later met de auto en ferry door te reizen naar Schotland.
En als ik dan een meisje had of twee, die hem wat vertier zouden kunnen bieden in de tussentijd, kreeg ik daar een vrijbrief voor - dt hoefde ik me natuurlijk geen twee keer te laten zeggen.
De meiden bleken dit ook best wel te zien zitten - binnen drie weken nadat Beau in huis kwam werden de 2 meiden waarvan ik het het hardst hoopte gierend krols; midden in december wanneer het normaal eigenlijk heel rustig is met alle hormonen. Porosha heeft gezorgd dat hij zich 4 dagen niet heeft verveeld, met als resultaat de geboorte van haar 5 prachtige kittens op 16 maart. Prosh koos ervoor haar nest bij dat van Jelly geboren te laten worden en de moeders hebben behalve hun lover vervolgens ook vier maanden lang de moederzorg gedeeld. Voor iedereen een prachtige ervaring en een heerlijk warm nest om in op te groeien voor hun kittens.

 


Alyona Juke Jador (Juke)
Juke's naam is een knik naar oudoom Dushenka Duke Ellington, een referentie aan zijn 'adellijke' engelse afstamming en bijzonder genoeg de naam die mijn zus al voor haar kater had uitgezocht terwijl ze oorspronkelijk eigenlijk haar zinnen had gezet op een kater uit het I-nestje. Jador, zijn tweede en wl echt russische naam, betekent 'violet gift'. De knappe looks van deze vent zijn een masker waarachter een rasechte hooligan schuilt; ondeugend, stoer, druk, bij momenten een sloper maar ook ontzttend lief en in bezit van een echte dieselmotor die je vanaf de andere kant van de kamer hoort ronken. Een gezelligheidsdier maar ook een echte vent die samen met zijn halfbroer Larry flink de boel op stelten kon zetten. Zo gedreven om in je armen te komen dat regelmatig even wordt vergeten dat er onder shirts en broeken mensenhuid zit - waar normaal toch hele poetssessies aan worden gewijd.
Met zijn streken wist hij het hart van mijn zus en haar vriend te stelen, en daar zet hij nu de boel op stelten samen met zijn halfzus Noes.
 

Ch.Alyona Jasminka (Minka)
Jasminka kreeg haar naam ter ere van Leanne, de fokster van haar vader, die zich al jaren
inzet om de bekende Siblu lijn zo veel en goed mogelijk te behouden, waardoor deze nu ook sterk vertegenwoordigd is in de stamboom van Minka's vader Beau.
Vanwege mijn respect voor haar werk en dat van Siblu cattery wilde ik graag een kitten van Beau vernoemen naar mijn favoriete (en de meest succesvolle) Siblu-kat; Silbu Silver Jasminka.
Jasminka heeft haar vernoeming uitermate serieus genomen en besloot in ieder opzicht mijn droomkatje te worden; een heerlijk meegaand, zacht, knuffelig karakter, extravert maar ook wijs, met een helderblauwe pluche vacht zoals ik hem sinds Lilia's kittens niet meer had gezien en een prachtig harmonieus gezicht met sterke trekken.
Een blij en gezellig kind met een super expressieve staart die zij rondzwaait tijdens het lopen
en tussen haar oren legt van enthousiasme als ze je begroet, wat haar hier in huis al snel de bijnaam "Miss Happytail" opleverde.
Het zal niemand verbazen dat we op mr kittens zoals zij hopen en dat zij als alles meezit dus zal mogen bijdragen aan een volgende generatie Russen.

 


 

Alyona Jasna (Jasna)
Jasna betekent 'helder' en was een logische naam voor dit helderblauwe kattenkind.
Jasna is de stille kracht in deze nesten; stabiel, constant, rustig en in balans maar nooit heel erg aanwezig - de kat die al een uur op je schoot ligt voor je haar opmerkt en dat prima vindt, maar die ook maar al te graag terug kletst als je het woord tot haar richt en je dan dromerig aan kan blijven staren.
Een zelfstandig meisje dat goed zorgde voor haar zusjes, zelfs als zij de aandacht actiever opeisten - maar geen pushover; bij het spelen en jagen staat zij haar mannetje als geen ander.
Twee handen op n buik met haar zusje Jessie, iets wat gelukkig werd herkend door haar nieuwe mensen, Bob en Tnia, die daarom besloten deze twee lieve gezellige meiden bij
elkaar te houden.


 


  

Alyona Jesfir (Jessie)
Jessie's volledige naam betekent 'ster' en hemel wat maakt ze dat waar!
Wat een heerlijk karakterdier - overal bij betrokken, overal haar neus in en ltijd met haar motortje aan.
Jessie is een katje met veel emotie en een heel goed vermogen om dat te uiten - als ze liefdevol haar pootje op je gezicht legt zorgt ze dat je dat voelt tot in je ziel. Ze is expressief en open en wil niks liever dan met mensen en andere katten communiceren.
Zoals een bezoekende fokker zich uitdrukte; "she is a wonderful person".
Zij en de stabiele, intens lieve Jasna zijn een mooie combinatie die hun eigenaren hopelijk nog vele jaren gelukkig mogen maken en mogen ontroeren.

 


 

Alyona Jelisaveta (Lisa)
Vernoemd naar mijn goede vriendin en eigenaresse van Beau, Elisabeth, lijkt het
er inmiddels op dat ik er zelf om heb gevraagd dat dit meisje met haar koninklijke naam zichzelf heel bijzonder zou gaan vinden. Niet ten onrechte overigens, want bijzonder, lief, leuk en mooi s ze ook - zelfingenomenheid is haar echter ook niet vreemd.
Haantje de voorste bij lk bezoek om ze te vertellen "Kijk, ben ik niet mooi? Kijk, ben ik niet schattig? Zie je mij? Zie je de rest nog - oh dan ga ik nog een tandje harder je aandacht vragen" superknuffel, altijd op schoot (k als daar al iemand anders ligt, desnoods erbovenop), onafgebroken ronkend. Ongelimiteerd vertrouwen in mensen n zich er volledig van bewust dat ze met haar geinige hoofd veral mee weg komt. Lekker ding :) Dawn en haar castraat Russen krijgen hun handen vol aan haar - en als ze op haar lijken, ook aan haar kittens, aangezien Lisa de basis mag gaan vormen voor de nieuwe cattery Miakush in de UK.

 

I-nestje

Wat het vertrouwen van bevriende fokkers al niet teweeg kan brengen! Begin 2015 kreeg ik van een bevriende fokker in Glasgow het verzoek om tijdens een werkbezoek voor haar een nest kittens te gaan bekijken bij een wederzijdse vriendin in Kaapstad.
Uit dat nestje moest een dekkater worden gekozen, en dat doe je nu eenmaal gemakkelijker live dan vanaf foto's omdat een kat z veel meer is dan alleen zijn uiterlijk. Als je dus een vriendin hebt die dezelfde dingen zoekt in een Rus, is het best handig als die toevallig op locatie is! We waren er unaniem over dat Azreal Boucheron Beauzaris aka Beau er niet alleen op de foto's uitsprong, maar ook in het echt; een enorm zachtaardig, zelfverzekerd ventje met een droomvacht en prachtige dromerige blik.
Toen tegen het einde van 2015 het moment aanbrak voor Beau om permanent van continent te wisselen bleek dat dit logistiek nog niet zo eenvoudig was; er ging geen rechstreekse vlucht naar Schotland, en hoe eerlijk was het om een kat na een vlucht van 13 uur naar Londen nog eens te laten wachten op een volgende vlucht of mee te nemen op een treinreis van nog eens 12 uur? Er werd mij gevraagd of Beau naar Amsterdam zou kunnen vliegen om dan bij mij op adem te komen en dan een aantal weken later met de auto en ferry door te reizen naar Schotland.
En als ik dan een meisje had of twee, die hem wat vertier zouden kunnen bieden in de tussentijd, kreeg ik daar een vrijbrief voor - dt hoefde ik me natuurlijk geen twee keer te laten zeggen.
De meiden bleken dit ook best wel te zien zitten - binnen drie weken nadat Beau in huis kwam werden de 2 meiden waarvan ik het het hardst hoopte gierend krols; midden in december wanneer het normaal eigenlijk heel rustig is met alle hormonen.
Jelly was niet weg te slaan bij Beau, zelfs nadat ze was gedekt en tussen de dekkingen van Prosh door ruim twee weken later stond zij erop hem gezelschap te houden - het was chte liefde tussen die twee.
Hun liefdesbabies werden op 29 februari geboren - schrikkelkittens!
Prosh koos er tweenhalve week later voor haar nest bij dat van Jelly geboren te laten worden en de moeders hebben behalve hun lover vervolgens ook vier maanden lang de moederzorg gedeeld. Voor iedereen een prachtige ervaring en een heerlijk warm nest om in op te groeien voor hun kittens.


Ch.Alyona Ilian Ilariy (Larry)

Ilian Ilariy betekent 'vrolijk zonnetje' wat zo goed past bij dit blije, gezellige katermannetje.
Ik hoopte al jaren op een zoon van Jelly die geschikt zou zijn als partner voor mijn andere dames, en vanaf zijn geboorte wist Larry het ook: "Ik ga hier blijven - ik hoor bij jullie" - zodra hij zijn stem had gevonden begon hij om ons te roepen, wilde hij knuffelen en in onze handen zijn. Hij blijft enorm mensgericht , geeft kopjes in je gezicht net als zijn moeder en kletst al ronkend wat af. Een stoere man met een klein hartje en ogen om in te verdrinken.
Met 18 weken begon hij al te 'oefenen' met zijn zusjes en werd het dus tijd om hem nader kennis te laten maken met onze volwassen kater Loetje - een kennismaking die vlekkeloos verliep en een nieuwe omgeving en dagindeling waaraan Larry zich moeiteloos aanpaste.

 

Alyona Ianusha (Noes)
Ianusha's naam betekent gracieus en als kleine kopie van haar elegante moeder sluit die naam naadloos bij haar aan - toch is de lieve roepnaam Noes misschien nog wel treffender.
Een katje wat heel sterk n op n contact wil maken, veel oogcontact vraagt (wat geen straf is met zulke mooie ogen) en zich vol overgave op schoot slingert maar tegelijkertijd ook onwijs ondeugend kan zijn en fanatiek in haar spel.
In ieder opzicht een echte dochter van Jelly, en daarmee het soort katje waar mijn zus erg op had gehoopt.
Vanwege haar pittigheid in het spelen leek ze ons een ideaal speelkameraadje voor de wat lompe en drukke Juke, wat goed uitkwam, want beide kittens waren er duidelijk over waar ze wilden wonen. Noes en Juke jagen nu samen op de veters van mijn zus en haar vriend.

 


 

Alyona Izmaragd (Izzie)
Izmaragd betekent 'smaragd', naar de kleur van het juweel dat we zo graag zien flonkeren in de ogen van Russen. Over de uiteindelijke oogkleur van Izzie valt zo jong nog weinig te zeggen, maar haar melancholische blik maakt haar ogen tot een kenmerk dat al vele harten heeft laten smelten. De zachtheid in haar ogen zit ook in haar karakter, Izzie is makkelijk en flexibel en lief maar gelukkig ook geen watje en niet gauw van dingen onder de indruk.
Ze kan prima haar eigen gang gaan en komt om knuffels vragen als ze daarvoor in de stemming is, maar zal ook knuffels op initiatief van haar mensen nooit afslaan. Izzie is uitgezocht door Shauna en haar kinderen, voordat zij ook maar beseften dat zij zowel tamelijk nauw verwant is aan hun australische poes Harmony als aan hun engelse kater Alfie.

 


  

 

2014

H-nestje / 'Elements'-nestje

Neva (Alyona Czarskaya Nevesta), de dochter van Lilia uit haar tweede nestje, was in 2013 klaar om zelf moeder te worden. Wat was ik blij met de mogelijkheid die Manon mij bood om met haar een tweede lijn uit Lilia op te zetten - voor mij de zekerheid dat ik terug zou kunnen vallen op de diversiteit uit mijn import, mocht ik de lijn van Bella en Lenka ooit moeten sluiten; een andere weg 'terug' naar mijn zeer geliefde poes. Neva ging op dekking bij een schat van een kater in Engeland, n die volstrekt nieuwe lijnen voor mijn cattery zou inbrengen. Helaas was het geen liefde op het eerste gezicht, was Neva abrubt niet meer krols en de kater totaal niet in haar genteresseerd. Onverrichter zake keerde ze terug naar Nederland - waar ze na een paar dagen weer in alle hevigheid krols werd. Omdat we vermoedden dat het reizen haar zwaar was gevallen, besloten we het bij een volgende krolsheid dichter bij huis te zoeken - en dus ging Neva naar Bert. Ook hier bleek Neva's hart moeilijk te veroveren te zijn, en ofschoon ze op haar gemak leek, leek de krolsheid wederom snel weg te zakken. Bert was erg genteresseerd, maar Neva hield hem vakkundig af, We hebben nooit een dekking gezien of gehoord, maar toch bleek 3 weken later dat Bert het had geflikt - Neva was zwanger, en niet een beetje!
Neva had een model-zwangerschap met een bevalling volgens het boekje - heel vlot en schijnbaar zonder veel moeite zette zij 6 kittens op de wereld. Ook in het moederen was zij een natuurtalent; voor n kittentje was er een paar dagen hulp nodig met wat bijvoeding, maar dat was het; verder kreeg Neva haar grote eerste nest zonder problemen groot.
De kittens zouden een heerlijke combinatie van hun ouders blijken te zijn, met lekker stabiele, open en uitgesproken karaktertjes.
Omdat het vrij onmogelijk bleek om 6 mooie Russische namen te vinden startend met 'H' besloten we het dit keer over een andere boeg te gooien - de kittens kregen namen die verband houden met de elementen lucht, water, vuur en aarde.
Omdat dit nestje niet in onze cattery is opgegroeid konden wij niet de gebruikelijke uitgebreide karakterbeschrijvingen voor deze kids maken.

Alyona Ogon
Ogon betekent 'vuur' - een evenwichtige jongeman die samen met twee neefjes van Jelly in Amsterdam woont.
 

Alyona Tumanko
Tumanko betekent 'mist' - een zachtmoedige vent die samen met zijn broer Zemko enorm wordt verwend door Jeroen in Den Haag.


Alyona Zemko
Zemko betekent 'kleine aarde'
- een levendige jongen die Tumanko en hun eigenaar Jeroen bij de les houdt.
 


Alyona Nebesa
Nebesa betekent 'lucht/hemel' - een lieflijk dametje dat stapje voor stapje het hart heeft veroverd van Dobrushin die al bij Maarten en Romina in Delft woonde en die voor hen de schootkat is waar zij zo
op hoopten.


Alyona Alana
Alana betekent 'licht' - een pittige jongedame met humor. Maatje van Gurii bij Liane en Pascal, die hen de meest waanzinnige omgeving bieden.
   


Alyona Sileny Porosha
Sileny betekent 'maanlicht', Porosha 'verse sneeuw' - Prosh heeft team Alyona versterkt; een uitgebreide karakterbeschrijving
vind je op de pagina 'katten'


 

G-nestje

Lenka en mijn eigen Bertje mochten eind 2013 eindelijk tijd met elkaar doorbrengen, na veel geflirt van beide kanten. Lenka bleek bij nader inzien echter een 'golddigger' die meer viel op Bertje's huis dan op hemzelf - ook tijdens haar zwangerschap bleef zij vastbesloten om bij hem in te trekken, door steeds bij hem op bezoek te gaan en zich dan prinsheerlijk uit te strekken op de ligplanken in zijn verblijf. Ze leek te mokken toen ze in de week voor haar bevalling niet meer naar hem toe mocht; wij wilden immers niet riskeren dat haar kittens in het dekkaterverblijf geboren zouden worden. Het kostte wat overredingskracht om Lenka ervan te overtuigen dat de nestkist in de woonkamer k een heel goede plek was om kittens te krijgen.
Gelukkig beviel ze uiteindelijk wel op de door ons bedachte plek en onder toezicht, want Lenka kon de bevalling helaas niet zonder hulp af. Toen na de geboorte van Gabril de ween lange tijd uitbleven en zich ook niet lieten opwekken met oxytocine besloten we, met het verlies van de laatstgeborene uit Bella's vorige nest vers in het geheugen, over te gaan tot een keizersnede. Het is moeilijk te zeggen of Gurii het anders had gered - niet alleen zat hij nog erg hoog, hij was ook erg groot.
Lenka bleek te beschikken over een erg sterk moedergevoel - ondanks de operatie die ze had gehad om n van haar kittens te halen, haar kale buikje en wonde en het ongemak dat zij moet hebben gehad van de klauwende babies bij haar tepels, genoot ze van meet af aan zichtbaar van haar kittens; ze had direct melk als slagroom en knuffelde haar babies onophoudelijk.
Zelfs Lilia, die hier steeds (een enigszins opdringerige) vroedvrouw was geweest voor alle nesten, zag dat haar hulp niet constant nodig was, en hopte alleen af en toe in de kist voor knuffels. Toch trokken ook deze kittens bij het groter worden erg naar haar toe, en trof ik steeds al mijn katten in een grote stapel op mijn bank - iedereen bemoeide zich met hun opvoeding, en Lilia was de spil.
Hierdoor zou niet alleen hun start moeilijk blijken, maar ook hun latere kittentijd: hun zeer geliefde overgrootmoeder viel ineens weg toen zij nog geen 6 weken waren en de groep verloor daarmee ook zijn anker.
Het verdriet hierom zou grote gevolgen hebben voor de volwassen katten en de kittens, en zou ons tranendal over vele maanden uitspreiden. Fokken kan ook heel erg veel pijn doen.
 

Alyona Goluboi Gurii
Gurii - 'blauwe leeuwenwelp' - wat een lekker ventje is dit, enigszins lomp en onbezonnen,
maar zo intens lief; letterlijk een dikke knuffelkont (met 8 maanden al zwaarder dan zijn vader...ook al geen kleine kat!). Zijn vertrouwen in mensen en andere katten is rotsvast, ofschoon zijn socialisatie normaal gesproken beter zou zijn geweest - een vrouwtje, moeder en oma in de rouw en een intens ziek broertje staken hier echter een stokje voor en trokken de aandacht weg bij kleine Gurii; misschien juist wel de reden dat hij z graag lief gevonden wilde worden. Onopgemerkt bleef hij zker niet!
Gurii ontwikkelde zich tot een supersociaal dier en een sublieme jager; het liefst bracht hij hele dagen door in mijn kattenren, spelend met de andere katten. Ik was dan ook erg blij dat hij samen met zijn halfzus Alana een thuis heeft gevonden bij Liane en Pascal die hem ook in een ren buiten wilden kunnen laten spelen.
 


 

Alyona Goluboi Gavriil
Gabril - 'blauwe aartsengel'- een naam die helaas een ietwat voorspellend karakter zou
blijken te hebben, nadat wij hem noodgedwongen zijn vleugels moesten geven.
Met veel verdriet moet ik toegeven te hebben onderschat hoe ernstig mijn katten te lijden hadden van het plotselinge verlies van hun stammoeder, toen ik besloot mijn 2 kittentjes van 9 weken 3 weken nadien te laten vaccineren.
Toen bleek dat er wel degelijk stress was geweest; beide katertjes werden er hondsberoerd van, een t heftige reactie op de vaccins - maar Gabril werd in tegenstelling tot zijn broer Gurii, niet binnen twee dagen weer beter.
Sterker nog, hij holde achteruit, verloor erg veel gewicht en had langdurig intensieve zorg (dwangvoeding, infusen, medicatie) nodig om hem op de been te houden.
Hij redde het door die eerste episode, en ofschoon zijn achterstand groot was, leek zijn vooruitzicht goed. Door de intensieve zorg had ik een erg sterke band met hem ontwikkeld, en daarom besloten dat hij bij ons zou blijven.
Helaas kreeg Gabril enige tijd later een ernstige terugval, en dit keer hielp niks wat wij en de artsen voor hem deden - dierenarts, internist, neuroloog, oogarts - iedereen zat met zijn handen in het haar.
Toen Gabrils bestaan niet langer katwaardig genoemd kon worden, hebben wij besloten hem te laten gaan - Gabril werd op de dag af 6 maanden oud. Uit autopsie bleek dat wij de juiste beslissing voor hem hebben genomen - maar het doet daarom niet minder zeer.

 

2013

F-nestje

Bella en mijn eerste eigen kater Bertje - het was werkelijk liefde op het eerste gezicht, en ik heb nooit eerder twee katten zo in elkaar op zien gaan. Bertje was uiteraard uitgezocht om qua stamboom, karakter en type goed aan te sluiten bij mijn meiden en dit was de eerste 'test' voor mij om te bekijken of ik dit goed had gezien. Bert bleek in ieder geval bij zijn eerste poging al vruchtbaar :)
Helaas bleek Bella weer geen vlotte bevalling gegund - haar eerste twee kittens werden rap geboren, maar daarna laste zij een urenlange pauze in, terwijl er duidelijk nog iets moest komen. Ofschoon ze rustig was, geen ween had en ontspannen zorgde voor haar eerste twee koters, maakte ik me toch zorgen. Een bezoek aan de dierenarts wees uit dat er minstens nog een kitten aan zat te komen, maar het zat nog te hoog om in te grijpen met weenopwekkers. Onverrichter zake keerden we terug naar huis, waar binnen een uur het derde kitten geboren werd. Bella gedroeg zich nu 'klaar'- ik dacht nog steeds beweging te zien, maar de dierenarts was alleen zeker geweest dat er een derde kitten was, een vierde hadden we niet met zekerheid kunnen zien. Na overleg besloten we dat als het derde kitten na uren pauze 'live and kicking' was gearriveerd, een eventuele vierde het ook zou moeten kunnen redden. Niks bleek echter minder waar, na nog eens een halve dag kwam het vierde kitten, een kleine meid, puntgaaf maar levenloos ter wereld. Voor deze kleine meid had het allemaal te lang geduurd.
De nieuwe familie en ik waren echter vastbesloten te gaan genieten van de drie nieuwe wondertjes die het wel hadden gered - en genieten werd het.
 

Alyona Feya
Kleine Feya, wat een pittig, levendig ding - voor niks bang, alles is spel - ze fladdert door het leven, alsof ze de vleugeltjes heeft van het mythische wezentje (fee) waarnaar ze is vernoemd.
Feya is een onbezorgd en onafhankelijk meisje - deed veel in haar uppie, zonder haar broer en zus en mama, en was vooral gericht op haar mensen.
Ze was een klein beetje een pechvogel, met een nare reactie op haar eerste calici- inenting,
en later vanwege haar laagvlieg-toeren ook nog eens een nare kwetsuur aan haar staart, waardoor ze deze wel een maand lang niet meer rechtop kreeg.
Het deerde Feya echter totaal niet en ze deed haar voordeel met haar extra ervaring met dierenartsen, medicijnen nemen en autoritjes door hier nog makkelijker mee om te gaan.
Feya had met deze basis dan ook weinig tijd nodig om te wennen in haar nieuwe gezin en besloot eigenlijk meteen dat edere schoot in het gezin haar favoriete nieuwe plek was.
Gerard, Rosalinde, Anastasia en Alessi hadden gehoopt dat Fey onder mijn begeleiding bij hen een keertje moeder zou mogen worden van een nestje Alyona kittens; helaas was mijn vertrouwen in deze combinatie en Fey's erfelijke belasting uiteindelijk niet langer voldoende om dit plan door te zetten en moest ik de fokpermissie intrekken.
 
 

 

Alyona Fialka Leva
 Fialka - mijn hartenbreker! Ik had het koppel dat al meer dan een jaar op twee kittens wachtte die nestgenootjes beloofd die onderling de beste klik hadden - en die klik hadden Fialka en Finist (nu Leva en Borisz). Had ik mijn hart gevolgd, dan had ik Fialka echter gehouden, want niet alleen was zij precies wat ik hoopte te krijgen uit deze combinatie qua looks; ze heeft voor mij ht karakter voor een Rus - nergens van onder de indruk, actief en ondernemend,
en sper, super lief en aanhankelijk, steeds op schoot te vinden. En... ze spinde zoals Lilia, zacht chirpend - ik adoreer alles Lilia, en dus adoreerde ik haar.
Alles wat ik bewonder in haar voorouders komt samen in Fialka, zo ook haar sociale inslag
naar andere katten, wat haar de beste match maakte voor haar broer Finist.
Om te voorkomen dat zij samen een nest zouden krijgen, is Fialka geholpen voordat ze verhuisde - met pijn in mijn hart, maar met de gloeiende hoop dat er meer kittens zullen komen zoals zij. Fialka betekent violet en Leva betekent leeuwin, waarmee haar tweede (door haar eigenaren verzonnen) naam verwijst naar haar opa Lyov.
 


 

Alyona Finist Borisz
Finist is een zachtaardig watje en verre van de grote stoere kater die zijn nieuwe mensen hoopten te krijgen - maar daarmee niet minder welkom. Een piepmuis die steeds het
onderspit dolf in de stoeipartijen met zijn zusjes, die met grote ogen nieuwe indrukken in zich opnam, steeds als laatste nieuwe avonturen aanging en daarbij voor de zekerheid toch
steeds checkte bij zijn oma ofdat het wel veilig was allemaal, maar ook een dikke knuffelkont die onwijs kan genieten van kroelsessies met andere katten en zijn mensen.
De aandoenlijke, melancholische uitdrukking op zijn snoet, die al heel vroeg zichtbaar was, verraadt hoe hij in het leven staat, ookal probeert hij wel stoer voor de dag te komen.
Finist is vernoemd naar de droomprins uit het Russische sprookje "the feather of Finist the Falcon" en Borisz, aangedragen door zijn nieuwe eigenaren, verwijst in de alternatieve
spelling Barysh naar zijn Barishka voorouders aan grootmoeder's kant.

 


 

 

2012

E-nestje

Voor Bella kwam er in de nazomer van 2012 een geweldige kater beschikbaar in Engeland, en dus mocht zij voor haar eerste dekking een flink stuk op reis. De heer in kwestie was een ervaren man van 10 jaar oud, en niet de eerste de beste - Gr.Ch. Kerwil Scryabin Krivak was op dat moment een van de laatste Stari nakomelingen die nog in de fok zaten, een zoon van Stari Smolenski nog wel, een kater die als oud besje mijn hart had gestolen tijdens bezoeken aan Marlene en Mike van Stari cattery.
Smolenski's stamboom stond hoog op mijn verlanglijstje, en bleek in Scryabin's stamboom gecombineerd te zijn met een andere favoriet, namelijk Gr.Ch. Sashova Sergiyevski, van wie ik al een dochter kende bij Clare van Troika cattery. Een mooie kans dus om Bella's bijzondere stamboom te combineren met iets al even unieks.
Bella kwam na een lange autorit gelukkig nog zo krols als een deur aan bij Scryabin en bleek net zo gewillig te zijn als haar moeder.
Haar zachtaardige, ervaren minnaar liet er geen gras over groeien en heeft goed zijn best gedaan. Het resultaat lag er 9 weken later op 16 november; 3 prachtige, gezonde, flinke kittens. Helaas werd er ook een kitten dood geboren. Bij autopsie op de faculteit diergeneeskunde bleek dat hij nooit had geademd en er te veel tijd was verstreken tussen het loskomen van de placenta en zijn geboorte. Een zware slag om een puntgaaf kitten zo te verliezen! De andere kittens werden juist erg vlot geboren en gingen ook daarna als een trein - tijdens ieder weegmoment waren ze zwaarder dan de kittens uit eerdere nesten.
Ik ben enorm veel dank verschuldigd aan Elisabeth, omdat zij mij op het bestaan van Scryabin attendeerde toen ik de wens uitsprak om nog eens Stari lijnen aan mijn fok toe te voegen, en aan Judith, voor haar hulp met verblijf en transport - couldn't have done it without you girls!
 

Gr.Ch. Alyona Eremey Tsar (Jerry aka Squidge)
 Met kittens is het net als met kinderen, je hoort geen favorieten te hebben, maar Jerry -
Jerry is gewoon echt bijzonder. Met zijn extreem relaxte, aanhankelijke natuur leek hij wel een kleine kopie van zijn oma Lilia en met zijn superdikke vachtje en geloken blik was het plaatje van teddybeer al gauw compleet. Natuurlijk gedroeg hij zich ook als zodanig- dit was een kitten dat je bij wijze van spreken aan zijn staart op kon tillen, en dan nog spinde hij. Eigenlijk hield hij berhaupt niet op met spinnen. Onweerstaanbaar!
Dat straalde duidelijk ook door in zijn foto's - ook Elisabeth bleek hem onweerstaanbaar te vinden. Als degene die interesse had gehad om zijn moeder te kopen, mij op zijn vader had geattendeerd en mij mijn eerste dekkater zou geven, was zij uiteraard de enige juiste nieuwe eigenaar voor hem. Het ene ronkende motortje voor het andere - hem ruilen tegen Bertje was ook gewoon de enige manier om afscheid van hem te kunnen nemen. De liefde is volledig wederzijds en Jerry (ook liefkozend Squidge genoemd) voelde zich direct thuis bij Elisabeth in Schotland (Dushenka Russian Blues) - waar hij zelfs de poezen en katers plat krijgt met zijn charmes. Elisabeth en ik hopen allebei erg dat hij papa gaat worden van mini-Squidges!
Jer is veroemd naar tsaar Ermey uit het Russische sprookje 'Varvara the Fair with the silken hair' en naar het lichtblauwe kristal Eremeyevite dat voor het eerst werd ontdekt in Siberi.

 

 

 

Gr.Int.Ch. Alyona Evgeny Onegin (Gesha)
 Jeffie, zoals hij hier werd genoemd, belichaamt alles wat ik van deze combinatie had gehoopt -
een zachtaardig, intens lief karakter, onafhankelijk zoals een Rus dat hoort te zijn, maar ondertussen ook een dikke knuffelkont.
Stal hier alles wat los en vast zat, dronk sap en thee, at lychees en werkte zijn nestgenoten op hun zenuwen met zijn ruwe spelletjes en het gebijt in hun hielen. Maar op Jeffie kon je niet kwaad worden, want Jeffie heeft ogen! Als kitten tot zijn vertrek hier diepblauw, inmiddels diepgroen, je verdwaalt erin - zo mooi! De rest van het pakketje is overigens ook niet mis, en gelukkig vond Marina na heel lang wachten ook precies datgene in hem wat ze zocht in een dekkater. Evgeny voegde zich dus bij haar cattery Ruzara.
Hij doorstond de trein- en vliegreis , gevolgd door een flinke autorit naar Volgograd, Rusland, glansrijk - en daar wordt hij nu zo mogelijk nog meer aanbeden dan hier, en ik word dan ook constant overladen met de prachtigste foto's van mijn ventje, die door Marina en haar gezin nu veelal liefkozend Gesha wordt genoemd.
Zijn echte naam verwijst naar de Tchaikovsky opera 'Evgeny Onegin' - de dromerige, zachtaardige natuur van het gelijknamige karakter omschrijft hem precies.
 


 

Alyona Elena Sudarinya (Lenka)
 Kleine Lenka - met haar stamboom kon zij niet anders dan blijven, ookal is zij misschien niet direct het type dat ik voor ogen had - ze heeft veel potentie in een fokprogramma. Onafhankelijk, als kitten al, maar vreselijk verknocht aan haar oma Lilia. Ongecompliceerd, dapper en speels, geen knuffelaar, eindeloos nieuwsgierig, eter van de raarste dingen - van mango tot lychees tot pepers tot brood - buiten haar broertje het enige Rusje dat ik nooit alleen heb kunnen laten met een bord eten. Atletisch met een "A" - Lenka is super behendig en super gespierd. Haar naam is zeker weten meisjesachtiger dan zij; afkomstig uit het Russische sprookje 'Elena the Fair', waarbij Elena tevens verwijst naar mijn catterynaam in de betekenis van 'maan' en 'toorts' , en waar Sudarinya verwijst naar haar moeder als onderdeel van de dans 'Barinya' terwijl het letterlijk 'schone dame' of 'juffrouw' betekent.


 

 


D-nestje

In de zomer van 2012 was het tijd voor het eerste nest van Jelly, en omdat hij op korte termijn gecastreerd zou worden en er pas drie dochters van deze gewelige kater in de fok zaten, was Gr.Int.Eur.Ch. Troika Sivi Tovaritsj ook voor haar de aangwezen partner.
Zijn stabiele karakter in combinatie met zijn typisch Engelse looks en zuiver Engelse stamboom zouden deze kenmerken in Jelly hopelijk slechts versterken.
Jelly is een pittige tante en heeft Sivi hard laten werken voor zijn lolletjes, maar ze mocht hem overduidelijk meteen en het duo vormde al gauw een heus liefdeskoppel. Dit resulteerde na 64 dagen in 5 knappe kittens, 2 poezen en 3 katers, met geboortegewichten van 92, 86, 86, 88 en 91 gram - weliswaar een zware eerste zwangerschap voor de tengere Jelly, maar het resultaat mocht er zijn. Van het zogenaamde gereserveerde Engelse karakter was in deze combinatie niks te merken; dit zou mijn meest ondeugende en vernielzuchtige nestje tot nu toe worden - geen plant of kabel bleef gespaard, maar oh wat waren ze leuk!

Alyona Dushka Meduzka (Dushka)
 Een onafhankelijke kleine wervelwind die recht je ziel in kijkt, deze kleine meid die is
vernoemd naar haar moeder ,met haar naam die 'lief klein kwalletje' betekent (tja, ik heb de naam van haar moeder ook niet bedacht en ze leek zo enorm veel op haar!).
Dushka is een echt karakterdier en enorm aandoenlijk - het type katje dat iedereen, mens, kat of anders, direct om haar pootje windt. De fokster van haar moeder Jelly was meteen verliefd op haar en natuurlijk kon ik haar een dochter van haar eigen poes niet weigeren;
Dushka woont nu dus in Engeland bij Judith (larksong Russian Blues) en haar kinderen, samen met haar oma Dassie, opa Anakin, tantes Mishka en Lolly, nichtje Ghost, Selkirks mr.Christian en Candy, en hond Bluebell - en iedereen is even weg van haar. Bluebell is een favoriet gezinslid voor Dushka, maar vooral zij en haar oma Dassie zijn inmiddels onafscheidelijk geworden - bloed kruipt duidelijk waar het niet gaan kan!
 

Alyona Dama Na Meduze (Nila)
 Een zelfbewuste kleine meid, deze 'dame van kwal' (wederom moeder's naam maar met een beetje humor opgepakt ;)). Dama is een en al liefde en overgave, een poes die nog steeds blij om zich heen kijkt en loeihard spint terwijl je haar ondersteboven houdt. Ongeremd speels en lomp, heeft zij toch maar een doel in dit leven; bij haar geliede mensen zijn. Luid spinnend en in haar hoofd duidelijk lichtvoetig trippelend laat ze een spoor van vernieling achter maar je kunt niet anders dan van haar houden. Dat beaamt ook Emily, met wie zij haar geboortedatum deelt en bij wie zij nu woont samen met HTK Charlie en Rusje Ailynn.
Dama, nu Nila, zal na jaren van wachten op het juiste kitten bij Emily de basis van haar cattery Kathesua gaan vormen. Hopelijk mag Emily dan straks van even leuke kittens genieten!Ch.Alyona Dashkov (Dash)

 Een echte man, mijn ventje Dashkov, vernoemd naar zijn oma Sashova Dashkova die op haar beurt weer is vernoemd naar de Russische prinses Dashkova. Hij was gedurende de hele nestperiode veruit het grootste kitten. Een echte Rus ook, rustig, waardig, ingetogen, nooit op de voorgrond, zelfstandig, meer een katten-kat dan een mensen-kat, hoewel hij knuffels nooit af zal slaan. Totaal anders dan zijn broers in dit opzicht, en om deze reden ook geschikt voor het bestaan wat hij tegemoet zou gaan, namelijk dat als dekkatter bij mijn vriendin Svetlana in haar cattery Trozayar in Moskou. Dash is een grote goeiige lobbes die totaal geen moeite had met de lange reis naar zijn nieuwe huis en het zich een plekje verwerven tussen Svetlana's andere katers; deze jongens accepteerden hem dan ook meteen.

 

Alyona Danilin (Daantje)
 Knuffelkont Daan, mijn schouderkatje, mijn baby - een duidelijke illustratie van waarom fokkers zouden willen dat het makkelijker was om open katers te houden of over
eindeloze ruimte zouden willen beschikken voor het aanhouden van castraatkaters. De teddyberen onder de Russen zijn meestal katers, en dit is er ook weer zo eentje.
Danilin was als klein kitten al een flirt en zat steeds eerste rang om aangehaald te worden. Zodra hij dat zelf kon, sprong hij op schoot en dat was vanaf dat moment zijn favoriete plek.
Daan houdt van alle katten en alle mensen die hij tegenkomt, en nu dus ook van zijn nieuwe mensen Henk en Petra, van zijn halfzusje Dragomira en van de oude blinde rus-look-a-like Floppy. Hij is vernoemd naar een verre voorouder, Ardram Danilin, zijn naam betekent 'goddelijke gerechtigheid'.


Alyona Dobrushin (Dobby)

 Een tikkeltje gevoelig en emotioneel soms, was de kleine Dobrushin met zijn engelen-ogen, maar oh-zo-lief. Een dijk van een stem, zowel in het miauwen als in het spinnen. Een tere ziel die het echt kon laten weten als een van de andere kittens hem onrecht aandeed door hem pijn te doen bij het spelen. Of als zijn mens hem onrecht aandeed door zijn eten een fractie te laat neer te zetten. En als ze dan niet naar hem luisterde, dan klom hij wel even via haar benen en rug tot op ooghoogte om extra goed duidelijk te maken wat er aan de service mankeerde. Dobrushin is een gezellige kat die graag overal 'bij' is en in betrokken wordt. Een mensgerichte kat, altijd in voor knuffels, en die krijgt hij dan ook volop bij zijn nieuwe mensen Maarten en Romina. Daar zorgt hij wel voor! Dobrushin betekent 'goedheid'.

 


 

2011
C-nestje

In 2011 mocht Lilia voor de tweede keer moeder worden, ditmaal van een nest verwekt door Gr.Int.Eur.Ch. Troika Sivi Tovaritsj.
Sivi is een uitmuntende, Engels gefokte kater, die steevast een verbetering geeft in het type van zijn kittens ten opzichte van hun moeders, en ik stond dan ook te trappelen om uit te vinden wat hij met Lilia zou vererven. Zowel de eigenaresses van Sivi (resp. Esther Oudshoorn-Roessen van cattery mother's Finest en Yasmin Wijnands van cattery Dunoe) als zijn fokster Clare Bandy keken uit naar deze verparing. Buiten dat hij gewoonweg schitterend is, is Sivi erg stabiel van karakter; vriendelijk, zelfverzekerd en onmogelijk van de wijs te br
engen - karaktereigenschappen die in combinatie met de uitgesproken zachtheid en aanhankelijkheid van Lilia alleen maar geweldige kittens op konden leveren. Veel van zijn directe voorouders heb ik in Engeland mogen ontmoeten en dat bleken stuk voor stuk persoonlijkheden die een verrijking zijn voor iedere stamboom. De romance tussen Sivi en Lilia was kort en hevig, hoewel Lil;ia wel nog de tijd heeft genomen om Esther wat circuskunstjes te leren - zoals bukken en zo ook minutenlang rondlopen met een kat op haar rug.
Dat heeft een succesvol samenzijn echter niet in de weg gestaan; 63 dagen na Sivi en Lilia's vrijage zagen drie prachtige dochters het levenslicht. De bevalling ging wederom soepel en razendsnel, hoewel de dames met 98, 97 en 92 gram zeker niet klein uitgevallen waren.

 

Alyona Charodeyka Nastasya (Woolly)
Alyona Charodeyka Nastasya draagt al vanaf haar geboorte de roepnaam 'Woolly' - niet voor niks, want zij had van meet af aan een dicht wollig vachtje waardoor ik haar op de tast uit het nest kon plukken. Kees en Wil waren zo vertederd door haar bijnaam dat zij deze hebben gehandhaafd. Haar stamboeknaam is nog wel zo mooi - Charodeyka Nastasya is namelijk de hoofdpersoon in de opera 'The Enchantress' van Tsaikovsky. Toch let haar schattige roepnaam haar niet om alsnog iedereen te betoveren - Woolly is een  zachtaardig, lief poesje dat erg graag op schoot ligt en lief speelt, altijd zonder nagels. Ze is gezellig, rustig en erg mensgericht. Ze kletst graag en beantwoordt al je vragen, hoewel ze niet gauw op de voorgrond zal treden. Andere katten vindt ze ook erg lief; Woolly woont nu samen met haar drie maanden jongere halfzusje Kirusi Samawi Nika in Almere - een gezinsuitbreiding die door haar duidelijk wordt gewaardeerd.
 

 

Alyona Czaritza Militrisa (Milly)
Alyona Czaritza Militrisa is mijn 'tough cookie' - een vreselijk lief en erg stoer poesje. Duidelijk intelligent en nadenkend - en hier in huis bijzonder geliefd bij alle andere poezen; Milly kon
zelfs erg leuk spelen met en heerlijk liggen slapen bij Yin. Milly heeft een 'big purr' en kan
enorm genieten van kussen op haar snoet en kroelen op haar buik, terwijl ze op haar rug in je armen ligt en zacht haar pootjes in je gezicht legt. Net als haar moeder vindt zij het ook heerlijk om in je nek te liggen - en ze klimt er ook mooi zelf heen net als haar moeder. Ze staat vol vertrouwen in het leven, speelt met de stofzuiger, komt neuzen wrijven met bezoek, ze staat achter de deur om je bij thuiskomst te begroeten (en neemt dan direct een aanloop om in je armen te belanden) en slaapt op je kussen. Ik was absoluut verliefd op dit kitten en vind het
nog steeds jammer dat ik haar niet kon houden - ze kwam echt aan mijn ziel.
Ze heeft echter een geweldig huis gevonden in Brussel bij Isabel en Davy, samen met hun andere Ruskitten Ljovochka Lyov Dunoe, waarmee zij binnen een week dikke maatjes was.
Haar naam is afkomstig uit 'The Tale of Tsar Saltan' van Nikolai Rimsky-Korsakov.

 

Alyona Czarskaya Nevesta (Neva)
Alyona Czarskaya Nevesta heeft haar naam te danken aan haar zilveren vacht; haar naam is namelijk die van de hoofdpersoon uit Nikolai Rimsky-Korsakov's opera 'The Tsar's Bride'. Daarmee was meteen haar lot bezegeld; zij mag de bruid worden van tenminste een Russisch Blauwe Tsaar onder mijn catterynaam.
Neva heeft een heerlijk open, ongecompliceerd en stabiel karakter, is speels, lief, gezellig, pittig en nergens van onder de indruk. Ze was het grootste kitten in haar nest maar ook het meest elegante. Ze was vlot in haar ontwikkeling en stond ruim een week voor haar zusjes bovenop de krabpaal in de kittenren te gillen om eruit getild te worden zodat ze kon knuffelen - en dan de wereld verkennen. Haantje de voorste om te laten zien hoe leuk ze was
als er bezoek kwam - en nog steeds; zelfs op kinderfeestjes wenst zij het middelpunt te zijn.
Ze heeft onmiddelijk vriendschap gesloten met Ravi en Roef uit mijn A-nestje en heeft hen volledig om haar pootje gewikkeld, zodat met name Ravi haar een wasbeurt geeft wanneer zij dat maar nodig acht - duidelijk een Tsarina-in-de-dop.

 

 


2010
B-nestje

Lilia gaf met een hoge regelmaat aan klaar te zijn voor het moederschap, dus ik geloofde ik haar uiteindelijk maar op haar miauw!
De tweede week van augustus 2010 mocht zij dus op bezoek bij Gr.Eur.Ch. Glasnost Fengali.
Fengali was ten tijde van de dekking al 13 jaar oud en stamt uit oude lijnen die meer dan de moeite waard zijn om te behouden; in zijn stamboom zijn de prefixes Glasnost, Shoelina, Denillanne, Annalova, Globury, Zatasha en Shamari prominent aanwezig; namen die het hart van de liefhebber van het Engelse type sneller doen kloppen! Hem te mogen gebruiken voelde voor mij als een unieke kans om kittens met een bijzondere stamboom te fokken die nooit en nergens anders meer kon worden herhaald en de genenpoel van het ras breed zou helpen houden.
Deze twee dieren waren allebei zo zachtaardig en gemakkelijk in de omgang, dat ze het direct goed konden vinden en dus kreeg Fengali uitgebreid de kans Lilia te leren over de bloemetjes en de bijtjes.
Na 4 nachten waren ze nog steeds niet op elkaar uitgekeken maar de tijd was aangebroken om afscheid te nemen - wat Fengali dan ook deed met hartverscheurend gemiauw. Ze hebben bepaald een romance gehad, deze twee, en ik had me geen beter eerste katerbezoek voor mijn meisje kunnen wensen.
Vielendank Renate, da du und Fengali so gut fr mein Mdchen gesorgt haben!
Na me 68 dagen in spanning gehouden te hebben, beviel Lilia op 13-10-2010 van haar nestje - precies 4 jaar en 4 dagen na mijn A-nestje.
Ze had een erg gemakkelijke en snelle bevalling, met als resultaat twee prachtige mollige babies van respectievelijk 104 en 118 gram; Alyona Bella Barinya, een poesje, en Alyona Bogdan Bolodenka, een katertje.

Alyona Bogdan Bolodenka (Danya)
Alyona Bogdan Bolodenka ("Danya") is een aanhankelijk, speels en knuffelig ventje.
Dat is dan ook volledig in overeenstemming met zijn naam, die 'vredige gift van god' betekent.
Hij geniet al vanaf zijn geboorte enorm van kriebels onder zijn kin en op zijn buik en zorgt ervoor dat je daar dan ook goed bij kunt.
Hij heeft een geweldige eetlust (Danya woog bij zijn vertrek op de leeftijd van 16 weken al wel 2.84 kilo!) en laat zich graag rondrijden op menselijke schouders, net als zijn mama.
Ook fysiek lijkt hij met de dag meer op zijn moeder.
Hoewel overwegend rustig, is Danya wel een kleine wervelwind als het op spelen aankomt;
iets wat hij graag doet met zijn 'nieuwe broer' Dragomir. Hoewel het erg ongewoon is voor katten om zonder gewenningsperiode een echte band met elkaar aan te gaan, zijn Dragomir
en Danya vanaf hun aankomst bij Eline en Andreas in Amsterdam vrijwel onafscheidelijk.

  

Int.Ch.Alyona Bella Barinya (Bella)
Alyona Bella Barinya is een onafhankelijke jongedame, enorm zachtmoedig, bijzonder speels
en nooit ondeugend. Haar favoriete spel is apporteren, al vanaf de leeftijd van 7 weken!
De naam Bella staat natuurlijk voor 'mooi'. De naam 'Barinya' verdient een wat uitgebreider uitleg; in het Russisch betekent 'Barinya' letterlijk 'dame van stand' en beschrijft tevens een traditionele Russische dans; extra bijzonder wordt haar naam echter doordat hij ook nog een Aboriginal betekenis heeft, hetgeen gezien de bakermat van haar moeder (Australi) zeer van toepassing is en welke ook inhoudelijk bijzonder mooi aansluit bij mijn catterynaam; in Aboriginal betekent 'Barinya' namelijk 'ster'.
Voor mij heeft de naam echter ng een dimensie, en dat is de verwijzing naar Bella's overgrootmoeder Carinya, d Australische poes op wie ik op slag verliefd werd,  waardoor ik vastbesloten raakte deze lijnen te importeren naar Europa. Een eerbetoon dus.
Bella is voor de fok bij mij gebleven, aangezien haar stamboom mooie oude lijnen verenigt en niet kan worden herhaald.
Mijn andere meiden adoreren haar, en qua type zit ze precies tussen haar beide ouders in.

 

 

2006
A-nestje


Voordat haar eerste nestje een feit werd, heeft Lunaatje een paar romantische nachten doorgebracht bij de schitterende, stoere en vooral lieve Robii ( Ch. Robushka van de Muizenisse ) tijdens een volledig verzorgd verblijf in luxe resort Daliena's (Tineke Hofma)!!!
Robii is een zoon van de schitterende in Engeland gefokte kater Stari Chaika, en kon daarmee de door mij gewenste Engelse eigenschappen en lijnen inbrengen.
Dit knappe heerschap stond al vanaf hun kittentijd op mijn verlanglijstje voor Luna, en ik was dan ook heel blij dat zijn eigenaresse ook al vroeg achter deze combi stond, en dat Robii en Luna beiden voor de emigratie van Daliena's cattery klaar waren voor een klein intermezzo...
Zij is door hem behandeld als de dame die ze is, en is dus op haar eigen verzoek op de tweede logeerdag door hem gedekt.
Met het gewenste resultaat, Luna werd ZWANGER !!!!!
Rond 9 oktober 2006 verwachtte zij haar nestje, dat ik exact op de uitgerekende datum probleemloos heb mogen verwelkomen. De kittens hadden prachtige geboortegewichten ( 105, 91, 91 en 101 gram ) en groeiden zienderogen. Wat een genot!
De kittens uit dit nestje zijn stuk voor stuk stevige karaktertjes geworden, liggen net als hun vader graag op schoot en hebben goedwerkende motertjes. Levensgenieters, maar wel met "blauw (Russen)bloed"!
 

Alana Yin of Alyona (Yinny)
 Het enige poesje in dit nestje, haar naam betekent "zilver licht".
Yinny vind je ook elders op de site terug want zij is gebleven om het team te versterken.
Ze is een lieve, opgewekte meid, die, zoals het een poesje betaamt, veel eerder op onderzoek uitging dan haar broertjes.
Zij liep als eerste, mauwde als eerste, dronk als eerste van de fontein, at als eerste vaste voeding en gebruikte als eerste de kattenbak.
Ook is zij nog steeds de eerste om kattenkwaad te bedenken.
En net als haar mama bespreekt ze graag met zachte miauwtjes wat ze dan allemaal wel niet heeft bedacht.
  


Artemii Taro of Alyona (Taro)
 Is het eerstgeboren Alyona kitten, en zijn naam betekent dan ook "gezonde eerste zoon".
Die naam deed hij eer aan, want gedurende de hele nestperiode is hij steeds de zwaarste en meest gespierde gebleven.
Taro was erg relaxed en liever lui dan moe; al zijn energie stak hij in zijn groei.
De eerste keer dat ik hem hoorde miauwen betrof het een verzoek om het eten alstjeblieft wat sneller klaar te maken.
Meer nog dan de andere kittens genoot hij van zijn knuffelsessies op schoot. Ook stoere kittens hebben liefde nodig!
Taro is ook elders op deze site terug te vinden maar helaas om een minder leuke reden dan Yin.
 

Afanasi Ravi of Alyona (Ravi)

Zag als tweede het levenslicht en is nu zelf een lichtpuntje voor zijn omgeving. Zijn naam betekent dan ook "eeuwig zonnetje".
Dat maakt hij waar door zijn lichtblauwe vachtje, zonnige humeurtje en open karaktertje. Ravi kan vanaf zijn eerste ademteug al harder spinnen dan mijn volwassen katten, en laat dat ook veel en graag horen. Als echte levensgenieter waardeert hij kussen en knuffels van zijn mensen, wasbeurten van andere katten of een maaltijd allen even zeer en dat laat hij luid snorrend weten. Ook zijn hints dat het tijd is voor een van bovengenoemde zaken zijn niet mis te verstaan! Hij is bijzonder gehecht aan zijn “grote broer” Roef en ik ben dan ook blij dat zij samen een heerlijk thuis hebben gevonden bij het lieve gezin van Manon en Hans in Eindhoven. Ravi is graag het middelpunt van de aandacht als er daar kinderen spelen.
 


Anatoliy Kalii of Alyona (Roef)

Werd als laatste geboren als "donkere zonsopkomst"; met zijn donkere vachtje en serene karakter een passende naam voor hem.
Het meest van alle kittens uit dit nestje doet hij mij aan zijn mama denken. Kalii is heel gevoelig en heel erg zacht van karakter, maar bezit in zijn hart de moed van een leeuw.
Genoot er hier van rondgedragen te worden op zijn rug als een baby, en van kusjes op zijn buik. Tijdens zijn eerste maanden trad hij nooit op de voorgrond, maar toch was hij altijd waar ik was. En altijd even lief en gezellig. Een ware Rus dus!
Kalii, nu Roef genaamd, is als een blad aan een boom omgedraaid in zijn nieuwe thuis en, hoewel nog steeds lief en gesteld op zijn knuffels, nu de bedenker van al het kattenkwaad dat wordt uitgevoerd met zijn “brother in crime” Ravi.
 

 
Meer foto's van mijn kittens kun je vinden in hun fotoalbum op de
gallery-pagina.  

All images and text Cattery Alyona
Original picture Robushka van de Muizenisse Tineke Hofma