Russian Blue

Op deze plek zou ik graag enkele boeken bespreken over mijn favoriete onderwerp; katten! Mocht je suggesties hebben voor leesvoer, laat het me dan gewoon weten! Zelf blijf ik ook op zoek; deze pagina is dus eeuwig "in aanleg" en zal regelmatig worden aangevuld.

 

Kattengeheimen - Vicky Halls
Dit boek is een absolute must om in huis te hebben voor iedere kattenliefhebber!
Vicky legt aan de hand van verschillende cases ( zowel uit haar privéleven als katteneigenaar als uit haar praktijk als gedragstherapeute) uit hoe en waarom bepaalde gedragingen en/of gedragsproblemen bij katten tot stand komen, en laat zien hoe problemen vaak verrassend eenvoudig op te lossen zijn door iets meer rekening te houden met de natuur van de kat. Het boek is in een heldere, amusante en “huiselijke” stijl geschreven. Door de duidelijke voorbeelden verschaft de schrijfster inzicht in de pychologie van het dier, en komt duidelijk naar voren dat wij als eigenaren ons vaak totaal niet bewust zijn van wat onze dieren eigenlijk het gelukkigst zou maken – en zelfs hoe vertekend het beeld vaak is dat wij van onze geliefde huisgenoten hebben. Dit boek is al voor vele katteneigenaren een eye-opener geweest!

   
Wat uw kat u vertelt – Vicky Halls
Als je “kattengeheimen” van deze schrijfster eenmaal gelezen hebt, kan het niet anders of je nieuwsgierigheid is aangewakkerd. Dat er na het overweldigende succes van het eerste boek een vervolg moest komen, ligt dan ook voor de hand. In “Wat uw kat u vertelt” laat de schrijfster wederom aan de hand van verschillende cases problemen zien die zich voor kunnen doen in de relatie met je kat. Dit boek draait, in verhouding tot het vorige, iets minder sterk om de anecdotes zelf en wat meer om de analyse en de stap-voor-stap aanpak van problemen. Dat proble-men vaak hun oorsprong vinden bij (de verwachtingen van) de eigenaar, zal wellicht niet meer verbazen na het lezen van het eerste boek, maar wordt eens te meer subtiel duidelijk gemaakt. Er is veel aandacht voor meerkats-huishoudens en katten die niet naar buiten mogen – en daarmee is het weer bij uitstek geschikt voor alle echte (ras)kattenliefhebbers onder ons. Iederéén met 1 of meerdere katten zou dit boek echter in huis moeten hebben!
   
Wat uw kat van u vindt – Vicky Halls
Voor diegene die inmiddels verslaafd is geraakt aan de boeken van Vicky Halls en de kennis die daaruit is opgedaan (of, als je je katten wel al echt goed begreep, de glimlach die steeds weer op je gezicht is verschenen bij het lezen van zoveel (herkenbare) misverstanden), komt dit derde boek.
In “Wat uw kat van u vindt” gaat de schrijfster op zoek naar de oorsprong van de emotionele band tussen katten en hun mensen. Ook in dit boek laat ze zien hoe we wonderbaarlijke resultaten kunnen bereiken door alleen maar de manier waarop we met onze katten omgaan een beetje te veranderen. Wat uw kat van u vindt staat weer boordevol fascinerende cases en tips over alle mogelijke aspecten van relaties die katten kunnen hebben, ook die met andere huisgenoten van het dierlijke soort.
Als je de eerste twee boeken kon waarderen, zul je ook met dit deel niet teleurgesteld zijn – wederom een aanrader!
   

The True Nature of the Cat - John Bradshaw
Bioloog John Bradshaw is al jaren lang een van de meest vooraanstaande experts op het gebied van kattengedrag in Engeland, en dit boek op zich bewijst al waarom; door middel van experimenten en referenties aan / citaten uit wetenschappelijke studies vormt hij nauwgezet een beeld van de zintuigen, taal, intelligentie, instincten en gedragingen van de kat om ons de wereld te leren zien vanuit het oogpunt van de kat. Het boek tracht uit te leggen wat het betekent om kat te zijn, door informatie die eerder alleen bekend was bij biologen ter beschikking te stellen aan een breder publiek.
Vooral als je je bedenkt dat dit boek al in 1993 voor het eerst werd uitgegeven was dit boek zijn tijd ver vooruit en heeft het de lat hoog gelegd voor alle boeken over kattengedrag, zelfs de recentere publicaties – en deze lat wordt als je het mij vraagt slechts door weinigen bereikt. Als je op zoek bent naar feiten over kattengedrag, in tegenstelling tot theoriën en verhaaltjes, die op een leesbare, goed geschreven wijze worden gebracht, dan is dit het boek voor jou – want terwijl het wetenschappelijk van aard is, verliest het zijn entertainment waarde ook geen moment. Een prachtig, waardevol boek voor de toegewijde katteneigenaar – en waarschijnlijk mijn favoriete boek in mijn collectie op dit moment.

   
Why is my Cat Doing That? -Sarah Heath <nieuwste aanwinst>
Sarah Heath is ook een van England's meest vooraanstaande kattengedragsdeskundigen, en met dit boek probeert zij inzicht te verschaffen in het gedrag van onze katten. Het rijk geïllustreerde boek lijkt op het eerste gezicht licht leesvoer te zijn (en laat zich ook zo lezen) maar in feit bevat het zeer substantiële lessen. Besproken onderwerpen zijn onder andere de matriarchale aard van de kattensamenleving, sociale dieren vs. solitaire jagers, interactie met andere katten, mensen en honden, markeergedrag, emotionele reacties, jagen, bedreigingen voor het gevoel van veiligheid, het belang van spelen en nog veel meer - alles helder geïllustreerd met foto's waarop katten diverse emoties laten zien.
Op deze manier slaagt Heath er niet slechts in de theorie achter feline reacties en gedragingen uit te leggen, maar lukt het haar ook te laten zien hoe deze er dan uitzien in de praktijk zodat je ze niet kunt missen als je eigen kat ze vertoont. Prachtig, nuttig boekje - en een must-have!
   
Wat bezielt mijn Kat -Sarah Heath
Een veel vroeger boek door Sarah Heath, maar minstens net zo waardevol, is "Wat bezielt mijn kat"
Wonderlijk genoeg biedt dit boek een dieper inzicht in kattengedrag dan de latere Halls serie, en zou dus goed gezien kunnen worden als een voorloper ervan. Zelfs de gekozen vorm is vergelijkbaar; het boek is nauwelijks geïllustreerd maar is leesbaar gehouden door cases en oplossingen te beschrijven, alleen in plaats van voorbeelden uit de praktijk van een gedragstherapeut, wordt door Heath gebruik gemaakt van een vraag-en-antwoord constructie.
Het is ergens best triest om te zien hoe actueel dit boek nog steeds is; de gestelde vragen worden vandaag de dag nog steeds gesteld, terwijl de antwoorden dus klaarblijkelijk al twee decennia lang toegankelijk zijn.
Voor mij geeft dat aan dat dit dus een boek is dat iedere katteneigenaar gelezen zou moeten hebben.
De heilige graal is het echter niet; ik was teleurgesteld om de bench en de plantenspuit als oplossingen tegen te komen im dit boek. Toch is het over het geheel genomen bijzonder leerzaam.
   
Het Karakter van Katten – Stephen Budiansky
Minder onderhoudend en toegankelijk dan de boeken van Halls, maar zeker zo informatief, is dit boek van Stephen Budiansky.
In “Het karakter van katten” beschrijft hij (zich op wetenschappelijke feiten en de meest recente kennis baserend) o.a. de herkomst, de intelligentie en het leervermogen, het nut van spelen en trainen, de emoties, de lichaamstaal en het karakter van katten. Hoewel overwegend serieus, is de schrijfstijl op zich licht en op zijn tijd ironisch (naar het schijntt is de nederlandse vertaling echter slecht en zou de engelse versie doorspekt zijn met humor). Het is bijzonder knap hoe de schrijver al deze onderwerpen aan elkaar heeft weten te smeden tot een logisch en leesbaar geheel. Minpuntje aan dit boek is de “persoonlijkheidstest”; geen van mijn katten liet zich categoriseren in de door de schrijver genoemde “persoonlijkheidstypes”- en ik vermoed dat dat in de meeste gevallen zo zal zijn. Echter hoe dan ook een onmisbaar boek voor eenieder die zijn kat beter wil leren begrijpen!
   

The Secret Life of Cats - Claire Bessant
Dit boek is een combinatie van de eerder verschenen boeken “de Kattenfluisteraar” en “Wat Katten Willen”. Hoewel ik deze boeken niet eens heb gelezen, voegt dit boek voor mij toch weinig toe aan het repertoire over dit onderwerp; het is een Vicky Halls, maar dan zonder de cases, en van de hand van een schrijfster die weliswaar hoofd is van FAB, maar geen expert op het gebied van kattengedrag – ervaring is immers niet hetzelfde als wetenschap. Een gebrek aan referenties aan studies en het vele “misschien” en “mogelijk” maakt e.e.a. er niet beter op. Hoewel de auteur duidelijk met veel liefde over het onderwerp schrijft, zijn haar methoden om gedragsproblemen aan te pakken m.i. lang niet altijd even katvriendelijk.Hiernaast valt de auteur ook vaak in herhaling, waardoor je je af gaat vragen of ze aan je intelligentie twijfelt. Het boek is tevens doorspekt van referenties aan hondengedrag, wat prima zou zijn als dit een boek over honden en katten was, maar in een kattenboek wordt het op den duur wat vermoeiend. Begrijp me niet verkeerd; dit is heus een prima boek over kattengedrag, maar persoonlijk vind ik dat er betere zijn. Voor hondenmensen die katten willen leren begrijpen is dit zeker geen slecht boek, maar anderen zou ik eerder Bradshaw, Heath of Halls aanbevelen.

   
This is the Russian Blue – Ingeborg Urcia
Het zal weinig uitleg behoeven waarom dit boek in mijn lijstje van aanraders staat, als je weet dat dit een van de weinige boeken is die over dit prachtige ras zijn geschreven. Dit feit op zich maakt dit boek al een must-have voor iedere serieuze liefhebber van dit ras.
Hoewel het dateert uit 1983 en daardoor op meerdere fronten flink verouderd is, heeft de schrijfster toch een naslagwerk neergezet dat blijvend waardevol is; zo beschrijft zij uitvoerig de geschiedenis van het ras zowel in de VS als in de UK, en worden de Amerikaanse grondleggers van het ras aldaar uitvoerig beschreven. Als gerespecteerde fokster van de Rus beschrijft Urcia vanuit haar jarenlange ervaring daarnaast zowel de elementaire verzorging, alsook uiterlijke kenmerken, karakter, genetica, showen, criteria waaraan fokdieren moeten voldoen en nog veel meer met betrekking tot dit ras. De (overwegend) kleurenfoto’s laten vele katten zien die wij vele generaties terug op stambomen van onze katten vinden.
   
The Russian Blue Cat – Ingeborg Urcia
Dit boek staat om dezelfde reden in mijn lijstje als het voorgaande, echter het is vrijwel onmogelijk om er tegenwoordig nog tegen een redelijke prijs aan te komen; het wordt niet meer gedrukt en omdat het eveneens een van de weinige boeken over dit ras is, is het zeer gezocht. Echter, de enige echte meerwaarde van dit boekje ten opzichte van het voorgaande, zit hem in de uitgeschreven stambomen en de uitgebreider beschreven historie van het ras. Zo komt uit dit boek bijvoorbeeld duidelijk naar voren waarom de Rus in de VS zoveel Oosterser van type is dan in Europa, en laat het zien dat het ras daar op een veel smallere genetische basis is gebouwd. Het boek beschrijft tevens de Amerikaanse catteries die van groot belang zijn geweest bij de ontwikkeling van het ras in de VS. Absoluut een leuk boek om in je collectie te hebben mocht je er bij toeval tegen een leuke prijs aan kunnen geraken, maar als je het slechts eens van een andere liefhebber kunt lenen is dat m.i. genoeg.
   
Russian Blue Cat – Dennis Kelsey-Wood
Dit boek heb ik cadeau gekregen van Yasmin en ik ben blij het in mijn collectie te mogen hebben. Het boek beschrijft gedetailleerd en eerlijk de geschiedenis van het ras en de ontwikkeling ervan in  Europa, Australië en de USA.
De schrijver noemt de pioniers onder de fokkers uit vervlogen tijden en legt helder uit hoe de verschillende standaarden tot stand hebben kunnen komen en hoe dit heeft geresulteerd in verschillende types. Ook is hij niet bang een mening te laten horen over de kleuren zwart en wit of de Nebelung. Al met al heel goed gedaan.
Het is daarom ook erg jammer dat er een aantal forse fouten wordt gemaakt bij de uitleg van de genetica van de Rus; zo maakt de schrijver van de RB een effen chocolate kat (aabb), stelt hij dat het d-gen gelijkstaat aan blauw en vergeet hij het benodigde B-gen bij de beschrijving hoe zwart tot stand komt. Aangezien dit boek in 2002 is gepubliceerd, zijn deze fouten onvergeeflijk. De informatie over aanschaf, verzorging, fokken en showen is echter wel weer goed.
Het boek is geïllustreerd met full-color foto's die (voor mij) afbreuk doen aan de inhoud, doordat de katten en kittens er veelal ongezond en gestresst uitzien (ik werd er naar van). Goede informatie, minder goed totaalbeeld van het ras.
   
Infoboekje Russisch Blauw en Nebelung – Stichting Blauwe Rus
Vanwege het nijpende tekort aan gedrukte informatie over deze rassen in onze eigen taal, heeft de SBR-RBF dit boekje opgesteld. Het boekje bespreekt bondig maar helder onderwerpen als geschiedenis van zowel de Rus als de Nebelung, karakter, uiterlijk, erkende kleuren, (vacht)verzorging, het samenleven met andere dieren, de overweging binnenhouden of buitenlaten, tips voor kittenkopers en de te treffen voorbereidingen voor de komst van een kitten. Het geheel is geïllustreerd met foto’s die deze rassen in al hun facetten laten zien. Hoewel dit boekje misschien mosterd na de maaltijd is voor de doorgewinterde Russenfanaat, is het bij uitstek geschikt voor diegen die zich op dit ras aan het oriënteren zijn, alsook het soort informatieboekje dat een fokker met gerust hart meegeeft aan zijn (toekomstige) kittenkopers. Het kost slechts 2.50 en is daardoor voor iedereen een betaalbaar medium om meer te weten te komen over het ras dat je interesse heeft gewekt. Het is te bestellen via de webshop van de SBR-RBF (zie links-pagina).
   
De allerleukste kattenspelletjes – Gabriele Linke-Grün
Mensen met katten zijn maar al te vaak gemakzuchtig; ze nemen een roofdier (!!!) in huis, zetten een krabpaal neer en leggen wat speelmuizen op de vloer en onze huistijger moet maar tevreden zijn. Natuurlijk gaat dit niet op, vooral niet als onze katten uitsluitend binnen leven, of slechts beperkt naar buiten kunnen. Er is vervanging nodig voor het natuurlijke jachtgedrag wat onze katten moeten ontberen, om het dier geestelijk gezond en evenwichtig te houden! Dit boekje biedt vele verschillende alternatieven om het natuurlijke jachtgedrag door spelletjes na te bootsen en suggesties, van tips voor veilig speelgoed tot hoe hele speeltuinen op te zetten.
Ook stipt het de eerste beginselen van het trainen aan. Met  het opvolgen van deze tips blijft de kat fitter en worden zijn zintuigen en intelligentie geprikkeld – en wordt de band tussen kat en eigenaar versterkt.
Een erg leuk boekje, waar zowel jij als je kat veel plezier aan zullen beleven.
   
Uw kat trainen en opvoeden – Miriam Fields-Babineau
 Ik ben mij ervan bewust dat het woord “trainen” in één adem genoemd met “kat” de meeste katteneigenaren de rillingen over de rug doet lopen. “Trainen” impliceert immers vaak een slaafse volgzaamheid, die we eerder bij honden plaatsen. Hiermee wordt voorbijgegaan aan het feit dat het van groot belang is dat onze binnenkatten een uitdaging wordt geboden- omdat het in de natuur van de kat zit om bezig te zijn, om te werken voor zijn voedsel. Bij het trainen van katten gaat het er niet zozeer om, hen kunstjes te leren, als wel om hen de stimulans te bieden die zij nodig hebben om gelukkig te blijven. De schrijfster (een professionele trainster van katten voor de filmwereld) geeft in dit boekje een heldere uitleg over het waarom van trainen en biedt een stap–voor-stap handleiding hoe je middels een systeem van belonen (met voedsel, maar ook met de zgn. clicker) de kat op positieve wijze gewenst gedrag aan kunt leren – en kunt weerhouden van ongewenst gedrag.
Het werkt echt!
   
Voer voor carnivoren – Tannetje Koning
In de huidige consumptiemaatschappij dient het gemak de mens, en laten we ons leiden door slimme marketingtrucs en reclamecampagnes. Maar is die kant-en-klaar maaltijd echt het beste voor je? Weet je precies wat erin is gegaan? En hoe zit dat met de brok- of blikvoeding die je je kat voorzet?
In “voer voor carnivoren” rekent dierenarts Tannetje Koning af met de opvatting dat brokvoeding de ideale voeding voor onze katten zou zijn. Katten zijn obligate carnivoren; dat wil zeggen; hun verteringsstelsel is afgestemd op de verwerking van uitsluitend prooidieren. Dat een voeding grotendeels bestaande uit maismeel, bietenpulp of andersoortige koolhydraatrijke grondstoffen hier niet op aansluit, wordt al snel duidelijk bij het lezen van dit boek. De schrijfster biedt met name ook alternatieven die beter passen bij de natuurlijke voedingsbehoefte van de kat. Deze manier van voeren zal niet voor iedereen haalbaar zijn, maar het boek zal zeker aanzetten tot het uitzien naar een zo goed mogelijk alternatief.
   
Katten fokken – Dagmar Thies
Katten fokken is niet een hobby waar te licht aan moet worden getild of waar je je hals over kop in moet storten; enige voorbereiding is op zijn minst een vereiste om een verantwoordelijke fokker te worden.
Het boekje “katten fokken” is een uitstekend, serieus boekje om jezelf vertrouwd te maken met de grondbeginselen van het katten fokken; met de verantwoordelijkheid die erbij komt kijken en met het geduld, de liefde, de feeling en de zelfkritiek die ervoor nodig is.
De schrijfster legt uit hoe de juiste dieren te kiezen, welke genetische factoren een rol spelen (met daarbij een beknopte uitleg van de meest elementaire genetica) en geeft vele waardevolle tips en informatie omtrent het gehele verloop van de zwangerschap, de geboorte en het opfokken. Het boekje is uit 1980 en daardoor hier en daar wel verouderd, maar desalniettemin zou ik iedere andere (beginnende) fokker dit boekje van harte aanbevelen. Het wordt niet meer gedrukt, maar is nog wel af en toe te vinden bij de Slegte of online.
   
Robinson’s Genetics for Cat Breeders and Veterinarians
Dit boek is het serieuze werk – zeker geen heel lichte kost, en het zal menig liefhebber of hobbyfokker dan ook best boven zijn pet gaan – niet in de laatste plaats omdat het slechts in het engels verkrijgbaar is.
Ben je het engels echter goed machtig, en heb je een goede basiskennis van de genetica, dan is het boek een enorm goede bron van informatie.
De 4de druk is daarbij volledig herzien en uitsluitend gebaseerd op de meest recente inzichten.
Het boek is geschreven door een aantal vooraanstaande specialisten in verschillende velden; Lorraine Shelton, Carolyn Vella, John Mc Gonagle en Terry Stanglein.
Besproken worden o.a. voortplanting en ontwikkeling, erfelijkheidsleer, foksystemen, inteelt, vererving van vachtstructuren,-kleuren en –patronen, en genetische afwijkingen. Zeker een boek dat je op ieder moment ter hand wilt kunnen nemen als je serieus met deze hobby bezig bent.
 
   
Katten – Spectrum
Vele schrijvers hebben een bijdrage geleverd om dit zeer complete boek te creëren – en die opzet is geslaagd. “Katten” is wederom één van die klassiekers die niet meer wordt uitgegeven, maar die wel nog steeds zeer gewild is – en met reden. Met enige regelmaat duikt het op op veilingsites en in tweedehands boekhandels.
Het boek behandelt vrijwel alles met betrekking tot deze huisdieren; van oorsprong en rassen, genetica, anatomie, aanschaf en verzorging, gezondheid en ziekten tot fokken en tentoonstellen – en alles wat hiermee zijdelings verband houdt. Het boek is overdadig geïllustreerd met tekeningen, kleurenfoto’s en schema’s.
Hoewel ook dit boek uit 1980 stamt en dus hier en daar wat verouderd is, is het absoluut een juweeltje en overwegend nog steeds een zeer goede bron van informatie. Voor de fokker is de geboden informatie over dracht en geboorte zeker zeer waardevol (zolang je bijv. de aangeraden voedingsmiddelen om te spenen maar met een korreltje zout neemt!). Aanrader dus!
   
Complete Cat Care Manual
Van de gewaardeerde en ervaren dierenarts, erelid van FAB en voormalig voorzitter van de World Small Animal Veterinary Association, dr. Andrew Edney, en ondersteund door de RSPCA, komt dit uitgebreide boek over de verzorging van katten. Naar mijn mening is het bijna de nieuwe "Katten", met de beschrijving van onderwerpen zoals oorsprong en domesticatie, lichamelijke eigenschappen en lichaamstaal, basiszorg, correcte voeding, vachtverzorging, probleemgedrag, fokken, zogen en showen.
Het meest waardevolle deel van dit boek is echter te vinden onder de hoofstukken gezondheid en eerste hulp, die ongeveer een derde van het boek in beslag nemen.
Zonder veterinaire hulp te willen vervangen, helpt het je verschillende aandoeningen te herkennen en te bepalen welke acties er nodig zijn. Tevens reikt het methodes aan om bepaalde aandoeningen te voorkomen. De eerste hulp technieken die worden beschreven zouden bekend moeten zijn bij elke katteneigenaar, waar dan ook. Alsof het boek inhoudelijk nog niet genoeg biedt, zijn de layout en illustraties een ware lust voor het oog, waardoor het boek ook nog eens lekker wegleest.
   
Katten fokken – Esther Verhoef
Esther Verhoef staat uiteraard bekend om haar vele publicaties met betrekking tot de dierhouderij en – fokkerij, en om haar aansprekende schrijfstijl.
Ook met dit dunne boekje is zij erin geslaagd om een laagdrempelige en informatieve gids op te stellen die een aankomend fokker kan begeleiden tijdens zijn of haar eerste stapjes in de fokkerij.
In combinatie met de hierboven genoemde boeken voegt dit boekje qua informatie weinig toe, maar als je ergens wilt beginnen met het vergaren van informatie en je zoekt een toegankelijk boek met een vlotte schrijfstijl, dan is dit boekje een perfecte optie om mee te starten. De schrijfster bespreekt de meest basale onderwerpen waar je als fokker mee te maken krijgt; de werking van de  voortplantingsmechanismen bij poezen en katers, papierwerk en medische testen, het zoeken van een kater, het dekken, de zwangerschap en bevalling en de verzorging en voeding van kittens.
De vele foto’s zijn ronduit schitterend.
   
Het fokken van katten – A.J Stibbe-Lieneman
Bij toeval liep ik tegen dit boekje aan – en voor 0,50 kon ik het (uiteraard) niet laten liggen. Blij verrast was ik toen ik begon te lezen over de definitie van de schrijfster (duidelijk een siamezenfokker) van  “fokker” en hoe zij de experimentele fok beschrijft (en dan met name de fok op extremen, overtyping en modegrillen afgezet tegen het vooropstellen van de belangen van het dier zelf) (beide in het eerste deel:over de fokker zèlf) – voor het overige is het boekje echter onlogisch en warrig van opbouw – hoewel de informatie die verstrekt wordt sec vaak wel nuttig is, zolang e.e.a. in de tijdsgeest wordt bezien. Hier en daar moest ik glimlachen;  bijv. om de uitleg hoe de kleuren chocolate en lilac genetisch opgebouwd zijn – sla dit boekje over als je nog niet thuis bent in de genetica, want je raakt gegarandeerd in de knoop  door wat hier als “waarheid” wordt gebracht. Het boekje is uitgegeven in 1982, maar dit rechtvaardigt de fouten die er tegen de geneticaleer worden gemaakt niet. Als je hier echter niet te zwaar aan tilt is het een leuk boekje wat ik (zeker voor deze prijs) weer mee zou nemen.
   
Handboek katten fokken – Esther Verhoef
Dit boek is absoluut wat het pretendeert te zijn; een handboek voor de (beginnende) fokker. Op begrijpelijke wijze tipt de schrijfster alle facetten van het kattenfokken aan waar je als fokker mee te maken krijgt; het starten van een cattery en catterymanagement, huisvesting van poezen, kittens en dekkaters, bouwen van een kattenren, voorplantingscyclus en –problemen, ziektes en de voorkoming ervan, keuze van een dekkater, erfelijke factoren, zwangerschap en geboorte, en problemen daarmee, problemen met kittens, objectieve uitleg over outcross, inteelt en lijnteelt, socialisering, voeding en opvoeding van kittens, verkoop- en dekcontracten, belang van testen op erfelijke ziektes en de gebruikte methoden, verantwoord samenstellen van een fokgroep en het voorkomen van problemen binnen deze groep; kortom een breed spectrum aan fokgerelateerde onderwerpen, die objectief en makkelijk leesbaar worden beschreven. Het boek wordt gecompleteerd door prachtige foto’s die veelal de tekst duidelijk illustreren. Topboek!
   
The ultimate cat book – David Taylor
Dit boek is in feite een zeer rijk geillustreerde rassengids met daarnaast nog wat meer algemene informatie over het houden van katten, de voortplanting, het showen, oorsprong en lichamelijke eigenschappen. Qua geschreven informatie is dit boek absoluut niks bijzonders, maar desalniettemin is deze hardcover toch speciaal en wel vanwege de uitmuntende fotografie. Het bevat meer dan 750 spectaculaire, uiteraard full-color, foto’s. Meer dan 100 kattenrassen en variëteiten zijn afgebeeld tegen een witte achtergrond, en dus zonder afleidende elementen, op papier van hoge kwaliteit. Als klein meisje leende ik de nederlandse versie “Het mooiste Kattenboek” zo’n beetje iedere maand opnieuw bij de bibliotheek om weg te kunnen zwijmelen bij rassen als de Heilige Birmaan en de Snowshoe. Dit boek en mijn waardering ervan destijds zijn er debet aan dat ik nu op show niet in de catalogus hoef te kijken om te zien welk ras ik voor me heb. Mijn smaak voor rassen mag dan veranderd zijn- dit boek heeft nog steeds mijn volste waardering!
   
Katten – Don Harper
Dit boek is duidelijk opgezet als gids voor de onervaren kattenhouder, die middels dit boek opnieuw kennis maakt met dit dier en dit leert te zien zoals het is. Het boek behandelt herkomst, domesticatie, karakter, relatie met de mens, selectieve fokkerij, ontwikkeling van rassen, trends en temperament binnen rassen, het zwerfkattenprobleem, anatomie en zintuigen, gedrag en lichaamstaal, voortplanting, kittens, tips voor de aanschaf, voeding en verzorging, belang van spelen, het scheppen van een veilige en harmonieuze leefomgeving en ziekten en parasieten.
Opvallend is vooral het relatief grote deel dat is bestemd voor het bespreken van (gedrags-)problemen en bijv. stress. Hoewel niet alle “oplossingen” mij evenzeer aanspreken, vindt er met hoge regelmaat verwijzing naar de gedragstherapeut plaats, en wordt in een apart hoofdstuk uitgelegd waar men zo’n therapeut kan vinden en wannneer hulp nodig is.
Kleurrijk en speels vormgegeven boek voor de newbies (jong en oud) in de kattenwereld.
   
De grote kattenencyclopedie – Esther Verhoef
Dit boek doet zijn naam eer aan; het is werkelijk een enorm boek. Het bestaat uit een informatief algemeen deel, dat o.m. informatie bevat over de kat door de eeuwen heen, verzorging en ziekten, voortplanting, vachtkleuren en (elementaire) genetica. Iets meer dan de helft van het boek wordt beslagen door het encyclopedische gedeelte, waarbinnen tientallen rassen worden gepresenteerd, ingedeeld naar  ontstaans- geschiedenis (gevestigde, oorspronkelijke, combinatie- en mutatierassen).
In de rasbeschrijvingen wordt aandacht besteed aan herkomst, karakter, verzorging en beschrijving van het uiterlijk en evt. aftekeningen. Dit is bij uitstek een boek voor wie interesse heeft in het aanschaffen van een raskat en bezig is met de zoektocht naar het voor hem of haar ideale ras; het boek reikt niet alleen rasinformatie aan, maar ook nuttige tips voor de aanschaf van specifiek een raskat. Wederom met schitterende foto’s.
 Zeker ook mooi voor de “ervaren” liefhebber!
   
Geïllustreerde kattenencyclopedie – Esther Verhoef
Dit is een encyclopedie waarin de nadruk  minder sterk ligt op de meer algemene informatie (hoewel wel spaarzaam aanwezig) maar veel sterker op de beschrijving van de rassen.
De indeling is in deze encyclopedie anders aangepakt dan in de “grote kattenencyclopedie”; de rassen worden namelijk ingedeeld op vacht (kortharige en halflangharige rassen, halflangharige variëteiten, langharige rassen en rassen met een bijzondere vachtstructuur.)
 Inhoudelijk is de gegeven informatie echter (nagenoeg) hetzelfde. Ook dit boek is weer voorzien van aantrekkelijke, duidelijke foto’s die de rassen in vol ornaat tonen. Als je twijfelt tussen beide encyclopediën dan zou ik “de grote” adviseren vanwege de grotere hoeveelheid (bruikbare) algemene informatie, maar als je er zuiver op uit bent om een gids te bemachtigen als hulp bij het uitzoeken van een raskat op karaktereigenschappen, uiterlijke kenmerken en verzorging, dan doet dit boek niet onder voor het andere.
   
Thieme’s kattengids – Dagmar Thies
Onder de indruk als ik was van het boekje “katten fokken” van deze schrijfster, kon ik het niet weerstaan om dit boekje mee te nemen uit de schappen van de Slegte toen ik er daar tegen aan liep.
Heel leuk is het om te zien, dat Thies de op dat moment 30 (!!!) meer of minder van elkaar verschillende rassen beschrijft, zoals die in 1977 werden gefokt.
Het boek bevat foto’s (waarvan 87 in kleur) en beschrijvingen van inmiddels vaak als “traditioneel” aangemerkte Aby’s en Somali’s, American Shorthairs, Wirehairs, Bombays en Balinezen, Heilige Birmanen, Burmezen, Exotics, Egyptische maus, Cymrics, Havana Browns, Korats, Maine Coons, Manx, Japanse Bobtails, Noorse Boskatten, Perzen, OKH, Ragdolls, Siamezen, Devon en Cornish Rexen, Sphynxen, Tonkanezen, Turkse Angora’s, Turkse Vans, Ocicatten, Scottish Folds en natuurlijk Blauwe Russen. Erg bijzonder om te zien hoe sterk sommige rassen in de loop der jaren veranderden (OKH, Pers)  terwijl anderen (nagenoeg) hetzelfde bleven (Rus).
   
De kattenrassen encyclopedie – Angela Rixon
Deze encyclopedie bestaat uit een inleidend gedeelte, waarin geschiedenis, anatomie, fysiologie en psychologie van de kat behandeld wordt. De onderdelen worden uitvoerig geïllustreerd met foto’s die de vaktermen verduidelijken.
Bij elk ras wordt een algemene rasstandaard besproken (bij bijv. de Rus worden verschillen tussen Europa en de VS genoemd). Van de meeste rassen is er een foto van elke afzonderlijke variëteit bijgevoegd.
Het is duidelijk dat de makers van dit boek geprobeerd hebben een tweede “the ultimate cat book” neer te zetten, maar daarvoor zijn de foto’s te duidelijk “uitgeknipt” en hoewel mooi, te laag van kwaliteit.
Erg jammer zijn ook de tekeningen van de raskatten die de standards of points moeten verduidelijken, de illustrator is er jammerlijk in gefaald de rassen natuurgetrouw weer te geven, en daarom doen de tekeningen meer afbreuk aan het boek dan dat ze van toegevoegde waarde zijn.
   
99 Kattenlevens
Tja, what can I say – Katten en kunst, kattenkunst en kattenmythen, kattenmythen en kattenhistorie- en KLEUR – het kan niet anders of dit boek spreekt me aan.
99 gedenkwaardige kattenlevens worden in dit boek, duidelijk met veel liefde, beschreven, van heilige katten en katten van beroemdheden tot “gewone” HTK’s die heel bijzondere dingen deden.
Met meer dan 140 foto’s en illustraties van de bekendste kunstenaars ter wereld wordt de persoonlijkheid en het karakter van katten op fantasierijke manier in beeld gebracht. De liefdevol beschreven portretten van dit geheimzinnige wezen onthullen in woord en beeld de geheime levens van katten door de eeuwen heen, van het Oude Egypte tot in onze tijd.
Aan de ene kant een no-nonsense boek voor de zondagmiddag, aan de andere kant buitengewoon inspirerend – ik kon na het lezen en doorbladeren niet anderes dan mijn doek, palet en penselen pakken.
   
Katten – Andrew Edney
In “Katten” vind je afbeeldingen van katten uit iedere periode en stijl uit de kunstgeschiedenis, van de bronzen Bastetbeelden uit het oude Egypte via Da Vinci tot hedendaagse kunstenaars als David Hockney. Alle katachtigen zijn vertegenwoordigd, de leeuwen en de tijgers maar ook de eenvoudige tabby en de mysterieuze siamees. Het boek is ingedeeld in thema’s die uitleg geven over het gedrag van katten. Alle afbeeldingen zijn voorzien van een toelichting over de kunstenaar en het afgebeelde werk, en gaan vergezeld van citaten uit de literatuur. “Als een vis de belichaming is van de beweging van water, dan is de kat een grafische voorstelling van ijle   lucht”. En meer van dat moois.
   

 

All text © Cattery Alyona