Russian Blue

_______________________________________________________________________________________________________________________

Katers
_______________________________________________________________________________________________________________________
 

Eur.Gr.Int.Ch. Tyana Czar Luhezar


Roepnaam: Louie, Loetje, Loetjezar, Pieuw, Tsaar
Geslacht: (dek)kater
Vader: Ch. Barishka Silva Vladenka
Moeder: Gr.Ch, Tyana Lady Alina
Geboortedatum: 10-03-2015

Fokker: Sally Briton
Uiterlijk:
Gewicht: 6.7 kg
Sterke punten: Groot maar toch elegant, mooi substantieel,
vacht lichter blauw met duidelijke zilverglans en uitmuntende textuur,
vlakke schedel, convex, mooi glooiiend profiel, sterke kin,
sterke snorhaarkussens, ogen goed van vorm met blauwgroene kleur.
Zwakke punten: maakt in de winter aanzienlijke reserves aan voor het
dekseizoen en kan dan wat elegantie missen.


HCM vrij (09-2016, 03-2018), vrij van erfelijke oogafwijkingen
waaronder cataract en PRA (09-2016) PKD vrij, PL 0/0 vrij
Loetje draagt geen van de genen voor Siamees colourpoint,
Burmees colourpoint, langhaar, chocolate of cinnamon.
Bloedgroep B (Langford 2016).

Shows (17): 11x BIV, 3 x nom BIS, 12x BIS, 7x BOB, 5x BOA


Loetjezar is een lot uit de loterij voor mij - nouja, loterij; ik had al eerder een geweldige ervaring opgedaan met de aanschaf van een poes van Sally uit Australi, dus een blinde gok was zijn aanschaf nu niet bepaald - ik wilde hl graag weer een kat van haar in huis.
Op 2 september 2015 kwam deze knuffelbeer aan vanuit Adelaide, en het was liefde op het eerste gezicht: bij het openen van de draagmand op Schiphol stond er meteen een zelfbewuste een knoerthard spinnende jonge kater. Loetje heeft direct het katerverblijf betrokken en had nauwelijks tijd nodig om te wennen daar, n en al onverschrokken tevredenheid.
Heel snel werd duidelijk dat hij zijn buitenren bijzonder waardeert: hij zit in weer en wind en zelfs in de stromende regen buiten - door zijn superdikke vacht voelt hij daar helemaal niks van.
Loetje heeft ltijd wel zin om te knuffelen, behalve als er gespeeld kan worden of als er een heel leuk meisje voorbij komt - hij heeft prima prioriteiten voor een kater dus! Knuffelen is een genot met dat grote zachte lijf en die dikke pluche vacht van hem.
Zijn favoriete spelletjes zijn verstoppertje, tikkertje en apporteren, maar ook in zijn eentje kan hij zich goed vermaken met het door de hele ren verstoppen van zijn bontmuizen - als je niet onthoudt waar precies, kom je als jonge kater nog eens onverwachts iets tegen om op te jagen :) .
Als je bij hem binnenkomt word je met een paar uitbundige bokkensprongen begroet; als dat met eten is wordt daar een mooi lied bij gezongen (boy does love his food!), kom je met lege handen dan komt dat ook goed uit, want dan kun je hem ermee vangen als hij zich richting je armen lanceert.
Al met al mag ik weer in mijn handen knijpen met een fantastisch zachtaardige, gezellige, vrolijke, ongecompliceerde (en erg knappe!) kater, waarvoor wederom mijn grote dank aan Sally Briton van Tyana cattery.
Ik hoop in de komende jaren meer mensen te laten genieten van deze mooie eigenschappen via Loetje's kindjes.
Ook zullen we af en toe het ras komen promoten met hem op kattenshows; tot nu toe lukt het hem aardig om in de schijnwerpers te komen; reeds 5 keer mocht hij de hoogst mogelijke kwalificatie "Best Over All" ontvangen.

Loetje is niet beschikbaar voor buitendekkingen.
 

_______________________________________________________________________________________________________________________

Poezen
_______________________________________________________________________________________________________________________
 

Alyona Sileny Porosha


Roepnaam: Porosha, Prosh, Purrrrrrrosha, Princess P
Geslacht: (fok)poes
Vader: Ch. Dushenka Hubert
Moeder: Alyona Czarskaya Nevesta
Geboortedatum: 22 maart 2014

Fokker: Maartje Schoenmaker
Uiterlijk:
Gewicht: 3.5 kg
Sterke punten: Zeer korte dichte, zachte, pluche, middelblauwe vacht,
krachtig kopje met geprononceerde snorhaarkussentjes, duidelijke convex,
zeer korte wig, brede neusbrug en ver uit elkaar geplaatste ogen met diepgroene kleur, sterke diepe kin en grote verticaal geplaatste oren.
Zwakke punten: vacht is erg gevoelig voor hormonen en daardoor vooral in
de zomer tamelijk vlak.


PL 0/0 vrij
Prosh draagt geen van de genen voor Siamees colourpoint,
Burmees colourpoint, langhaar, chocolate en cinnamon.
Bloedgroep A (Langford, 2016) .

Shows (1); 1x BIS

 Porosha is een dochter van Neva en daarmee een kleindochter van mijn stammoeder Lilia met Eur.Ch. Troika Sivi Tovaritsj.
Porosha's vader is mijn eigen Bert. Neva is n van de mooiste poezen die mijn cattery tot dusver heeft voortgebracht met tevens een superlief karakter. Haar verzorgers Hans en Manon wilden gelukkig graag een nest met haar grootbrengen, en zo hoefde de lijn voor mij niet verloren te gaan nadat bleek dat ik de combinatie, waaruit Neva was voortgekomen, niet zou kunnen herhalen.
Neva beviel net zo gemakkelijk als haar moeder, maar bleek nog vruchtbaarder; ze kreeg in haar eerste nest zes kittens. Ze is een relaxte moeder en kreeg haar zesling zonder problemen groot.
Ik wist eigenlijk al wel dat er een kleinkind van Lilia naar mij terug zou moeten komen maar hier was geen twijfel meer over toen ik de kittens ontmoette - ik werd direct verliefd op Porosha. Bij ieder bezoek werd het gevoel sterker - dit was mijn meisje.
Haar naam is gekozen als verwijzing naar haar oma, die ook de naam Sileny droeg; Porosha betekent verse sneeuw.
Ik denk dat zij weet hoe zeer zij gewenst is bij ons, want ik heb van meet af aan een band met haar - liggend op mijn borst staart ze me al spinnend diep in mijn ogen, wast mijn gezicht, strekt haar pootjes naar me uit en verenigt daarmee alles wat ik zo lief heb in haar (voor)ouders - ik krijg er iedere keer nog een brok van in mijn keel.
Porosha is erg zachtaardig, sociaal, aanhankelijk en gemakkelijk in de omgang, lief voor andere katten en een zorgzame, ontspannen moeder; een resultaat van de prachtige karakters van haar voorouders gecombineerd met een gedegen socialisatie door Hans en Manon.
Ze is een dikke knuffelkont die uren uitgestrekt op schoot door kan brengen maar ze is ook actief, speels en behendig. Ze vindt mensen in alle soorten en maten even geweldig. Porosha is een Rus zoals ik ze wil fokken; sereen, lief, gezellig en evenwichtig.
Qua looks blijft er weinig te wensen over en ik denk dan ook dat zij haar moeder wel eens zou kunnen gaan evenaren.
Haar vacht heeft de dichte structuur uit de Troika lijn gecombineerd met de lengte uit de Dushenka lijn en de zachtheid uit de Tyana lijn; haar expressie is duidelijk te herleiden naar Sivi's uitgesproken wodka-look terwijl haar oogkleur van Lilia komt, haar kin en neus heeft ze gemeen met zowel haar vader als Lilia, en ze heeft haar vader's grote oren met de stand van haar Engelse grootvader.
Porosha is een toegewijde moeder die zachtaardige, stabiele kittens voortbrengt.
We hebben te lang gewacht voor de eerste kennismaking met de showhal en de eerste poging als volwassen poes was geen uitgsproken succes; haar eerste keurmeester verwachtte een dame met ervaring en Prosh kreeg daardoor geen tijd om de situatie in zich op te nemen voordat ze de lucht in werd gezwiept; ze wist niet hoe snel ze in mijn armen moest duiken toen ze weer werd losgelaten. Ze schopte het nog tot BIS nadat ze zich vanaf mijn schouder had laten keuren, maar het werd niet meer de positieve eerste ervaring waar we op hadden gehoopt. Omdat ze door deze ervaring bij een volgende show al op achterstand begint en wij alleen willen showen met katten die dat gezellig vinden, hebben we besloten dat Prosh niet meer mee hoeft.

_______________________________________________________________________________________________________________________
 

Ch.Alyona Jasminka


Roepnaam: Minka, Mink, Minka-Miss-Happytail, Minka-Jasminka
Geslacht: (fok)poes
Vader: Ch. Azreal Boucheron Beauzaris
Moeder: Alyona Sileny Porosha
Geboortedatum: 16 maart 2016
Fokker: Maartje Schoenmaker
Uiterlijk:
Gewicht: 4 kg,
Sterke punten: Zeer dichte, dubbele, zachte, lichter blauwe vacht,
krachtig kopje met geprononceerde snorhaarkussentjes, duidelijke convex,
lichte glooiing en bijna rechte neus, goed geplaatste ogen met al heel jong de typische 'wodka-look', oogkleur diep egaal groen, sterke diepe kin en
grote verticaal geplaatste oren.
Zwakke punten: zou iets meer glooiing in haar profiel mogen hebben.

HCM vrij (02/2022) PL 0/0 vrij.
Minka draagt geen van de genen voor Siamees colourpoint,
Burmees colourpoint, langhaar, chocolate en cinnamon.
Bloedgroep A. (Omdat dit ook de resultaten van haar beide ouders zijn).

Shows (11): 2x BIV, 9x BIS, 6x BOB, 2x BOA
 
Het was helemaal niet de bedoeling dat er uit Porosha's eerste nest een poesje zou blijven, maar Minka besloot hl beslist anders.
En als zo'n knap kattenkind met haar droomkarakter je vertelt dat ze wil blijven, waar blijf je dan als fokker nog?
Minka is namelijk liefde in een vachtje, nonchalance en vrolijkheid, nadenkendheid en gezelligheid, kusjes op je neus en spinnen in je nek onder de deken, trots en intelligentie.
Ze is verliefd op Loetje en hij op haar - al als kitten brak ze uit om hem te bezoeken en liep dan triomfantelijk met haar staart van links naar rechts door de lucht zwiepend op en neer langs de katerren.
Dat zwiepen is haar sowieso erg eigen en leverde haar de titel "Miss Happytail" op.
Ze is lief met alle poezen en stoer als ze rondgallopeert en stoeit met haar opa Bert, maar als het tijd is om te knuffelen met haar mensen nestelt ze zich zo breeduit op schoot dat eventueel andere schoterige katten beteuterd afdruipen. Op schoot is het niet de bedoeling dat je stopt met haar kroelen - verslapt je aandacht even dan zorgt ze dat je vlot weer bij de les bent door haar nagels net even iets dieper in je arm te laten zakken of door even zachtjes aan je te knabbelen.
Mink maakt er een punt van dat ze iedere dag het eerste is wat ik zie als ik wakker word en het laatste wat ik zie voor ik ga slapen en daar zorgt ze voor door zich onder mijn kin op mijn borst te nestelen.
Minka is erg enthousiast met spelen en zet ook de traditie van apporteren voort.
Ze heeft een rotsvast vertrouwen in mensen en is niet gauw van dingen onder de indruk.
Minka heeft een veelbelovend uiterlijk waarin ik veel terug zie van haar Zuid-Afrikaanse opa Sergei.
Op haar eerste show, een Blauwe Rus special, was een panel van keurmeesters het erover eens dat zij, van de 20 ingeschreven Russen die dag, het best aan de rasstandaard voldeed - geen slecht debuut voor een muppie van 6 maanden oud.
Ze vond het showen erg gezellig dus dat gaan we zeker vaker met haar doen. Haar eerste kittens van haar grote liefde zijn al onze verwachtingen te boven gegaan.

 

_______________________________________________________________________________________________________________________
 

Alyona Poema Pushkina


Roepnaam: Poema, Poema-Poes, Poemaatje, Poema-Pushkina-Poes
Geslacht: (fok)poes
Vader: Int.Ch. Alyona Ilian Ilariy
Moeder: Int.Ch. Alyona Bella Barinya
Geboortedatum: 3 maart 2018
Fokker: Maartje Schoenmaker
Uiterlijk:
Gewicht: 4.3 kg.
Sterke punten: Dichte, dubbele, zachte, diepblauwe vacht met luchtige structuur
 en mooie zilverglans, krachtig kopje met geprononceerde snorhaarkussentjes, duidelijke convex, zichtbare glooiing en rechte neus, goed geplaatste grote
groene ogen, nette kin en grote verticaal geplaatste oren.
Zwakke punten: staart mocht langer zijn, ogen niet helemaal gelijkmatig doorgekleurd.

HCM vrij (02-2022), Positief specialistisch fokadvies mbt PL 0/1
Poema draagt geen van de genen voor Siamees colourpoint,
Burmees colourpoint, langhaar, chocolate en cinnamon, omdat haar beide ouders deze genen niet dragen..
Bloedgroep A(b).

Shows (3): 1x nom. BIS 1x BIS, 1x BOB
 
Poema komt uit een nestje waar ik jaren naartoe heb gepland en is meer dan ik van de combinatie had durven hopen. Het was maar goed dat ik haar beide ouders helemaal had zien opgroeien, anders had ik mogelijk de potentie van dit aanvankelijk spitse, donkere meisje met haar plukhaar, grote ogen en haar afstandelijke houding niet eens herkend. Hoewel ze aanvankelijk juist die eigenschappen van haar ouders combineerde die henzelf moeilijk te evalueren hadden gemaakt als kittens, zag ik nu precies welk trekje van wie kwam en hoe deze zich dus zouden kunnen ontwikkelen.
Ze groeide en kreeg het formaat van haar moeder, de sterke trekken en de schitterende snorhaarkussens. Net zoals haar moeder moest ze even een 'ik heb geen mensen nodig'-fase door, maar toen die eenmaal achter de rug was kwam ook direct de ng aanhankelijkere natuur van haar vader bovendrijven. Deze is ook zichtbaar in de zachte uitdrukking in haar mooie ogen.
Poema omhelst je vaak in het voorbijgaan, en kan uren in je armen hangen als je toegeeft aan die vraag om opgetild te worden. Knuffelen doet ze vol overgave. Ze kondigt zichzelf aan als ze een kamer in komt en kan uitgelaten roepen als ze ergens in huis is en ze hoort dat je haar kant op komt.
Ze is een 'lijmfactor' in mijn groep, met iedereen dikke vrienden. Ik krijg regelmatig een hartverzakking door haar acrobatische toeren en hoe ze ook anderen hierin meeneemt - 'kom op iedereen, we gaan over de balustrade op de overloop rennen - en spring - whoohooo!"- maar haar activiteiten zijn ook vaak reden voor een grote glimlach. Ze is intelligent en voor de duvel niet bang. Haar spel is super fanatiek.
Poema heeft voor Bella's laatste kittens helpen zorgen alsof ze ze zelf op de wereld had gezet - het was daarmee wel duidelijk dat de moederrol haar goed zou liggen.In 2020 kreeg ze haar eerste eigen kittens en ze bleek een bijzonder toegewijde mama.


 

_______________________________________________________________________________________________________________________
 

Alyona Qnya


Roepnaam: Qn, Qnya, Keeee-niii-aaaa, Spidercat, Thunderpurr, Vleermuisbaby
Geslacht: (fok)poes
Vader: Int.Ch. Alyona Ilian Ilariy
Moeder: Alyona Sileny Porosha
Geboortedatum: 14 augustus 2018
Fokker: Maartje Schoenmaker
Uiterlijk:
Gewicht: 3.5 kg.
Sterke punten: Elegante dame met een zachte, korte dubbele vacht,
echt blauw met zilverglans, kort wigje, duidelijke convex, vlak voorhoofd, rechte neus, grote groene ogen, nette kin en grote bijna verticaal geplaatste oren.
Zwakke punten: erg verfijnd voor haar type, ogen staan wat ver uit elkaar,
iets meer glooiing in haar profiel was wenselijk geweest.

PL 0/0 vrij
Qnya draagt geen van de genen voor Siamees colourpoint,
Burmees colourpoint, langhaar, chocolate en cinnamon, omdat haar beide ouders deze genen niet dragen..
Bloedgroep A.

Shows:
Na een paar jaartjes in de fokkerij heb ik inmiddels door schade en schande geleerd nooit op maar n paard te wedden en daarom wilde ik naast Poema graag nog een dochter van Larry voordat hij gecastreerd zou worden.
Wat begon als een verstandige afweging werd er echter eentje van het hart toen het minst knappe kitten uit Porosha & Larry's nestje hartstochtelijk liet weten hoe fantastisch ze is en hoe ze het verdiende te blijven. Intns lief, met donderend gespin, werkte ze zichzelf op de voorgrond bij ons n al onze gasten. Alle kittenkopers wilden Qnya maar het was al te laat. Het was maar goed dat we al zo gek op haar waren want wat heeft dit kind me al een grijze haren bezorgd - als je kunt bedenken dat een kat iets zou kunnen doen of proberen, reken er dan maar op dat Qnya het ook bedenkt n doet.
De dag na de verhuizing al in de nokbalk onder het dak zitten? Geen probleem voor Qnya. De kleine kier naast de plafonddoorvoer van de schoorsteen vinden & checken of je er door past? Consider it done. De trap op via de leuning - waarom niet? Dichte deuren? Haha! Qnya heeft in huis haar eigen hoge plekjes waar anderen niet kunnen komen al wilden ze het. Toch zondert ze zich daar niet af hoor, ze is heel graag bij haar moeder en halfzussen. En gelukkig komt ze ook heel vaak heerlijk knuffelen met ons - van al haar vaardigheden is ze daar toch wel het allerbeste in.
Qnya is niet direct het type Rusje dat ik qua uiterlijk wil promoten dus een showcarrire voor haar is niet mijn prioriteit, haar waarde zit voor mij in haar gouden karakter en ik hoop dat ze dat door zal mogen blijven geven.

 

_______________________________________________________________________________________________________________________
 

Alyona Sina Siyana


Roepnaam: Siya, Siyaatje
Geslacht: (fok)poes
Vader: Ch. Alyona Neomir Nikiforovich
Moeder: Int.Ch. Alyona Bella Barinya
Geboortedatum: 23 oktober 2018
Fokker: Maartje Schoenmaker
Uiterlijk:
Gewicht: 3.5 kg.
Sterke punten: Grote sprekende en intens groene ogen,
de concave neuslijn van haar ouders, uitgesproken snorhaarkussens,
stevige kin en mooi formaat verticaal geplaatste oren,
zeer correct frame met sterke rechte benen.
Zwakke punten: vacht mocht dichter ingeplant zijn, haar wig iets korter
en haar staart langer

PL 0/0 vrij
Siya draagt geen van de genen voor Siamees colourpoint,
Burmees colourpoint, langhaar, chocolate en cinnamon, omdat haar ouders
deze genen ook al niet dragen..
Bloedgroep A(b).

Shows:
Wat zou ik graag beweren dat deze jongedame het resultaat was van een zorgvuldig uitgedacht fokplan, niks is echter minder waar; Siya is het resultaat van de zelf bedachte fokplannen van haar ouders. Seniore Bella en jonge puber Neo hadden zelf een stiekeme ontmoeting geregeld en dit kattenkind is daarvan de fortuinlijke uitkomst.
Siya was in haar nest niet over het hoofd te zien - als haar karakteristieke gezichtje je niet opviel dan zorgde ze in ieder geval dat je haar wel hoorde. Dat is nog steeds zo; Siya heeft veel te vertellen, zowel aan haar mensen als aan andere katten, en doet dat met een uniek mrah-mraaauuw - het is dan ook geen toeval dat ze haar roepnaam deelt met een bijzondere zangeres.
Ze bleef omdat ik haar vader niet verder wilde inzetten voor de fok terwijl ik toch zijn goede eigenschappen wilde proberen te behouden voor de cattery en omdat ik na herhaaldelijke tevergeefse pogingen met Lenka alleen nog Poema over had om hun moeder's lijn mee voort te zetten. Siya was daarbij de best mogelijke uitkomst van deze combinatie, van allebei haar ouders de sterke punten en niet de zwakke.
Ze is een zachtaardig meisje, dat geen sterrenrol probeert te vervullen in de groep - ze is er gewoon kalm en gezellig bij. Dit wordt vooral als heel prettig ervaren door dames als Bella en Jasminka die wel graag in het middelpunt van de belangstelling staan en zij hebben Siya dan ook graag in de buurt. Siya vindt op stille momenten wel ruimte voor haar knuffeltjes, op de voorgrond treedt ze alleen als er verenhengels tevoorschijn komen. Een lief zachtaardig katje waar je er wel 10 van in huis zou kunnen hebben.
Siya is net zo'n natuurlijke, ontspannen moeder gebleken als haar eigen moeder.

 

______________________________________________________________________________________________________________________

Jongvolwassenen
______________________________________________________________________________________________________________________
 

Alyona Undina
 


Roepnaam: Dina, Alles-Is-Liefde-Undina
Geslacht: poes
Vader: Eur. Gr. Int. Ch. Tyana Czar Luhezar
Moeder: Alyona Qnya
Geboortedatum: 19 april 2020
Fokker: Maartje Schoenmaker
Uiterlijk: nog in ontwikkeling
Gewicht:
Sterke punten:
Zwakke punten:

HCM vrij (02-2022), PKD/CIN vrij PL 0/0 vrij


Shows (0);

 


Een jonge dame uit de combinatie van onze Qnya en Loetje, aangebleven omdat ik geen knapper, liever kind had kunnen bedenken uit deze combinatie.

 

_______________________________________________________________________________________________________________________
 

Haxtendorf Aotearoa Tama
 


Roepnaam: Tama, Tamaatje, Kiwi
Geslacht: kater
Vader: Yaralin Dinkum George
Moeder: Slv. Dbl. Gr. Ch. Haxtendorf Victoria Azarenka
Geboortedatum: 16 september 2020
Fokker: Mary Hefford
Uiterlijk: nog in ontwikkeling
Gewicht:
Sterke punten:
Zwakke punten:

HCM vrij (02-2022), PKD/CIN vrij

Shows (1);

 


Onze eigen "New Zealand Boy' (letterlijke betekenis van zijn naam), de kleine Maori prins die ons de hongi heeft geleerd; deze stoere, super knuffelige kater hebben wij mogen verwelkomen vanuit Nieuw-Zeeland

 

_______________________________________________________________________________________________________________________
 

Alyona Vas'ka
 


Roepnaam: Vaska, Kleine Babykater
Geslacht: kater
Vader: Ch. RegalRussians Bear
Moeder: Ch. Alyona Jasminka
Geboortedatum: 19 december 2020
Fokker: Maartje Schoenmaker
Uiterlijk: nog in ontwikkeling
Gewicht:
Sterke punten:
Zwakke punten:Shows (0);

 


Zoon van Minka uit de laatste geplande dekking van Beer van bevriende cattery Silverblue, voordat hij zou worden gecastreerd.
 

_______________________________________________________________________________________________________________________
 

Alyona Vyuga Velika
 


Roepnaam: Vyuga, Vjoegs, KleineDikke
Geslacht: poes
Vader: Ch. RegalRussians Bear
Moeder: Ch. Alyona Jasminka
Geboortedatum: 19 december 2020
Fokker: Maartje Schoenmaker
Uiterlijk: nog in ontwikkeling
Gewicht:
Sterke punten:
Zwakke punten:

HCM vrij (02/2022), PKD/CIN vrij

Shows (1); 1x BIV, 1x BIS, 1x BOB, 1x BOA

 


Dochter van Minka uit de laatste geplande dekking van Beer van bevriende cattery Silverblue, voordat hij zou worden gecastreerd.
 

_______________________________________________________________________________________________________________________

Castraten
_______________________________________________________________________________________________________________________
 

Ch. Larksong Supafastjellyfish


Roepnaam: Jelly, Jellybean, klein-klein-Jelly
Geslacht: poes
Vader: Zatasha Anakin (Anakin)
Moeder: Gr.Ch. Sashova Dashkova (Dassie)
Geboortedatum: 12 maart 2010
Fokker: Judith Noble-Hayward
Uiterlijk:
Gewicht: 3.1 kg.
Sterke punten: korte. dicht ingeplante vacht met extreem luchtige,
zachte structuur, goede convex en uitmuntende neuslijn, verticaal geplaatste oren,
diep smaragdgroene ogen met goede vorm en plaatsing, traditioneel Engels.
Zwakke punten: kin mocht dieper zijn en wat fijntjes van bouw.

 


HCM vrij (06-2012 en 01-2015), PKD vrij, PL 0/0 vrij

Shows(8): 2x BIV

foto's met lila achtergrond
Marian Draat

 


Jelly is het meest fantastische kado dat ik ooit heb mogen ontvangen. Half 2011 vertelde mijn lieve vriendin Judith dat zij haar fokprogramma door omstandigheden moest inkrimpen en vroeg ze of ik interesse had in een van haar jongere poezen. Aan die jongere poezen had ik met het jaar ervoor op de RBBA show in Engeland nog vergaapt - ik had Judith nog uitgelachen om de idiote naam die zij aan een van de kittens had gegeven - dat de naam zo raar was, was juist het goede eraan, vond zij. Dat kitten werd die dag het beste vrouwelijke Russische kitten op show uit 9 poesjes. Ook was ik bij Judith thuis geweest en had daar de familie van haar kittens ontmoet. De katten hadden een diepe indruk achtergelaten; vooral de prachtige Dassie en de bescheiden Anakin. Uit deze ouderdieren werd mij nu deze dochter met haar gekke naam aangeboden - dat had ik een jaar eerder zelfs niet kunnen dromen! Ik was buitengewoon vereerd: niemand minder dan Sithee (UK) en von Amorsbrunn (DL) werken met nestbroers van deze poes (resp. Larksong Luvin' Lord Sithee en Larksong Teryoschka) en deze oude Engelse lijnen werden nu ook gewoon zonder enige aarzeling aan mij toevertrouwd...
Natuurlijk kon ik deze enorme geste niet afslaan; ik was blij Judith te kunnen helpen met de 'opvang' van haar poes en het behoud van deze stamboom voor haar om terug te halen op een later tijdstip, maar Jelly zou ook een enorme aanwinst zijn voor mijn eigen fokprogramma. Tussen een verhuizing en de geboorte van een nest van Lilia door arriveerde Jelly in het najaar van 2011 vanuit Bedford (door nood gedwongen timing) - een volwassen poes met een volwassen sociale status, in een voor iedereen nieuw huis met andere volwassen poezen waarvan n zogend.
De geleidelijke introductie verliep stroef en traag; niet zozeer omdat mijn poezen vijandig reageerden (integendeel zelfs, verbazingwekkend genoeg gezien de omstandigheden) maar meer omdat deze ervaring duidelijk overweldigend was voor Jelly en ze daardoor stevig grip zocht in haar territorium (op dat moment mijn slaapkamer). Ik was echter geenszins van plan op te geven, want ik was inmiddels als een blok gevallen voor dit meisje dat kopjes gaf in mijn gezicht, uitbundig speelde, tijdens het schoonmaken bovenop de stofzuiger ging zitten, onafgebroken snorde en 's nachts dicht tegen mijn gezicht aan op mijn kussen kroop.
Uiteindelijk werd het feit dat al mijn poezen volwassen en open waren juist de doorbraak - nadat Lilia's kittens waren verhuisd werden Lilia, Bella en Jelly toevallig alledrie tegelijk krols. Er was zoveel gekir en geproe en gerol aan beide zijden van mijn slaapkamerdeur dat ik besloot deze open te zetten - en alle eerdere bedenkingen waren direct vergeten. Sindsdien is het liefde tussen mijn meisjes - vooral Porosha en Jelly hebben elkaar helemaal gevonden. Ze heeft de juiste mate van respect voor de andere poezen wanneer dat gepast is, vergeet alles om zich heen wanneer ze speelt (en krijgt daarom dan van iedereen ruim baan) maar heeft ook duidelijk haar eigen wil en kan soms ineens op haar strepen gaan staan door een enkele goedgemikte tik uit te delen. Ze heeft zich inmiddels stevig gevestigd als topkat in mijn groep - klein als ze is, zj maakt de dienst uit. Een lekker extravert karakterkatje dus. Na een half jaar had Jelly volledig haar draai gevonden in mijn groep. Ze heeft laten zien dat zij een goede moeder was die al even extraverte karakterkatjes voortbracht als zij zelf is. Jelly heeft drie prachtige zonen en een dochter in de fok in drie verschillende landen en daarmee ruimschoots haar bijdrage aan de Rus geleverd; zij mag nu bij ons genieten van haar welverdiende pensioen en af en toe optreden als strenge 'tante' voor de kittens van haar huisgenoten.
Eindeloos veel dank aan Judith voor dit bijzondere kattenkind!


_______________________________________________________________________________________________________________________
 

Int.Ch. Alyona Bella Barinya


Roepnaam: Bella, Bellabeertje
Geslacht: poes
Vader: Gr. Eur.Int.Ch. Glasnost Fengali (Fengali)
Moeder: Ch. Tyana Sileny Lilia (Lilia)
Geboortedatum: 13 oktober 2010
Fokker: Maartje Schoenmaker
Uiterlijk:
Gewicht: 5.0 kg.
Sterke punten: vacht van uitstekende kleur en structuur met
duidelijke zilverschijn, diepe wigvormige kop, goede convex, onze favoriete ouderwetse duidelijk concave neuslijn, vlakke schedel, goede oogvorm,
-plaatsing en -kleur, uitmuntende geprononceerde snorhaarkussens,
krachtige kin
groot en mooi medium gebouwd op elegante poten en
met een stevige, taps toelopende staart..
Zwakke punten: vacht op de rug wat lang, oorstand is te 'flared'
en staart mocht langer zijn.

HCM vrij (08-2012) en PKD vrij, positief specialistisch fokadvies mbt PL. 0/1
Bella draagt geen van de genen voor Siamees colourpoint,
Burmees colourpoint, langhaar, chocolate en cinnamon.
Bloedgroep A(b) (Langford, 2016).

Shows (9): 2x BIV, 2x nom.BIS, 4x BIS, 1x BOB, 1x BOA

Bella is Lilia's eerste dochter en is in de cattery gebleven vanwege haar unieke stamboom. Niet alleen is haar moeder Australisch, haar vader is vanuit Engeland naar Duitsland gehaald en was al 13 jaar oud toen hij Lilia dekte.
Dit resulteert in een unieke combinatie van degelijke oude lijnen in Bella's stamboom, die op dat moment nog niet veel voorkwamen binnen Europa. De stamboom is onmogelijk nog ooit ergens te herhalen.
Het fokken met katten uit unieke combinaties, het behouden van zeldzame lijnen en het teruggrijpen op oud materiaal waar minder generaties van genetic drift overheen zijn gegaan, is uiteraard wat echt helpt de genenpoel van een ras breed te houden, en dat zal altijd een van mijn fokdoelen zijn.
Haar stamboom daargelaten, lijkt Bella erg op haar moeder, zowel qua zachtheid van karakter als qua uiterlijk. Ik vond haar maar een vreemd uitziend kitten, en ik had geen idee wat ik van haar moest verwachten, maar ze heeft me versteld doen staan.
Bella heeft zich na het overlijden van haar moeder ontplooid tot mijn PR-dame; staat vooraan om bezoek te ontvangen, komt bij iedereen op schoot, geniet van bewonderende blikken en verschijnt graag op kattenshow.
Ze is rustig en beheerst maar laat zich de kaas niet van haar brood eten, ze regeerde voor haar castratie de poezengroep al met ijzeren poot en ofschoon ze zachter is geworden heeft iedereen (behalve Minka) nog steeds ontzag voor haar. Bella is een dikke knuffelkont en spint harder dan je je voor kunt stellen, ze klinkt dan bijna als een kirrende duif.
Hoewel ze zich exact hetzelfde beweegt als haar moeder (gewoon bijna eng!), vertoont ze ook genoeg trekjes van haar vader; het meest opvallende is wel haar liefde voor apporteren. Natuurlijk kon zij niet weten dat Noa dit spelletje ook beheerste en het mij dus al had geleerd, dus gaf ze mij haar eerste lessen toen ze nog maar 6.5 week oud was. Inmiddels kun je zo'n beetje alles voor haar weggooien; als ze het kan dragen brengt ze het voor je terug.
Bella heeft de indrukwekkende snorhaarkussens, de luxueuze vacht en de stevige bouw van haar moeder meegekregen, terwijl ze het holle neuslijntje, de convex, de oogvorm en de oorvorm van haar vader heeft en tevens zijn typisch Engelse kopvorm met haar vlakke schedel en sterke, diepe kaaklijn. Bella was een ontspannen moeder die haar kittens met gerust hart zo nu en dan aan de zorg van de anderen over liet; haar kittens zijn daardoor erg sociaal. Zelfs nu ze wat meer op leeftijd begint te komen geniet ze met volle teugen van kittens, die haar duidelijk geestelijk jong houden - kleintjes houden haar in het spelen maar met moeite bij.
We hadden voor Bella een laatste nest gepland met Larry, dat heeft ze gehad en wij daarmee Poema. Ze was het er alleen niet mee eens dat het cht het laatste zou zijn. Sterk karakter dat ze is regelde ze zelf ook nog even een date met Neo - na enkel nesten van 2-3 kittens besloot ze haar fokcarriere af te sluiten met een knaller van 6 kittens van een kater die ze zelf had uitgekozen - misschien hadden we eerder naar haar moeten luisteren. We konden daarom niet anders dan van haar aannemen dat dit ook een prima combi was en hebben daarom Siya uit haar aller, llerlaatste nest ook maar gehouden. Daarna is ze toch echt geholpen en dit heeft haar goed gedaan - door haar mildere instelling staat zij nu in plaats van boven, middenin de groep en is daar echt een anker en zwaartepunt.


 

_______________________________________________________________________________________________________________________
 

Alyona Ianusha


Roepnaam: Snoes, Noesje, NoesNoes, Nusha
Geslacht: poes
Vader: Ch. Azreal Boucheron Beauzaris
Moeder: Ch. Larksong Supafastjellyfish
Geboortedatum: 29 februari 2016
Fokker: Maartje Schoenmaker
Uiterlijk:
Gewicht: 4.0 kg.
Sterke punten: liefste karakter ooit en de mooiste vacht in de cattery


Shows:

Noesje is bij ons terug gekomen omdat ze al heel jong een ongemakkelijk probleem ontwikkelde dat moeilijk te managen bleek in het jonge gezin waar we haar hadden geplaatst. Noes laat vanaf haar pubertijd namelijk op willekeurige momenten en plekken haar urine lopen. Ze kan hier niks aan doen; ergens in haar ontwikkeling is er iets fout gegaan waardoor de afvoer van haar blaas naar de navelstreng niet helemaal goed is afgesloten; hierdoor is er een reservoir achtergebleven onder in de blaas waar zich neerslag ophoopte hetgeen een voedingsbodem voor infecties vormde.
Er waren echter meerdere bezoeken aan specialisten en veel tijd voor nodig voor we er achter waren wat er aan haar scheelde, de infecties waren door hun locatie niet goed aan te tonen in de urine en dierenartsen wilden daardoor jaren lang niet verder denken dan een idiopatische blaasontsteking met stress als oorzaak - maar als Noes iets niet is, is het stressgevoelig, dus wij konden ons hier niet bij neerleggen.
Uiteindelijk konden ze aan de UKG in Utrecht uitsluitsel geven; de specialist daar zag wl direct het diverticulum en heeft haar hier ook aan geopereerd. Het resultaat was niet helemaal zoals gehoopt, Noes werd weliswaar minder gevoelig voor blaasontstekingen maar had inmiddels toch bepaalde gewoontes ontwikkeld. Ze kon hierdoor niet blijven in een gezin waar spoedig een kindje rond zou kruipen.
Wij hadden een dekkaterverblijf dat was ingericht op mogelijk sproeien buiten de kattenbak, waar we in alle rust zouden kunnen werken aan herstel en gedragsmodificatie, en dus kwam Noesje terug naar huis.
We hadden Loetje en Larry eerder dat jaar moeten scheiden omwille van hormonaal gedrag onderling maar Loetje miste wel een vriendje. Noes werd dan ook met open voorpootjes door hem verwelkomd. Inmiddels zijn de twee een waar zwanenpaar, ze lopen staarten ineen geslingerd elkaar kopjes gevend rond, geven elkaar wasbeurten, eten van n bordje en slapen in n mandje (zolang Noes er niet in plast, want dan hoeft Loetje niet meer). Noes is weer een happy-go-lucky blij ei net zoals toen ze klein was, en heeft zich wonderwel aangepast aan haar leven bij ons maar buiten het huis.


 

_______________________________________________________________________________________________________________________
 

Ch.Alyona Neomir Nikiforovich


Roepnaam: Neo, Welp, Neomir, Neomir-mrauw, Babykater
Geslacht: kater
Vader: Eur. Gr. Int. Ch. Tyana Czar Luhezar
Moeder: Ch,Alyona Jasminka
Geboortedatum: 16-9-2017
Fokker: Maartje Schoenmaker
Uiterlijk:
Gewicht: 6,5 kg.
Sterke punten: Groot maar elegant, stevige, lange staart,
vacht helder middenblauw met goede zilverglans, kort, dubbel en dicht,
vlakke schedel, al duidelijke convex, licht congaaf profiel met rechte neus,
sterke diepe kin, sterk geprononceerde snorhaarkussens,
ogen goed van vorm en plaatsing met blauwgroene kleur en typische
wodka look, grote oren met de ideale verticale plaatsing.
Zwakke punten: iets koehakkige stand van achterbenen.


HCM vrij (02-2019), PKD vrij, PL 1/1 .
Neo draagt geen van de genen voor Siamees colourpoint,
Burmees colourpoint, langhaar, chocolate of cinnamon.
Bloedgroep A(b)

Shows (6): 5x BIV, 3x nom.BIS, 3x BIS, 2x BOB, 1x BOA

Net zoals met alles in het leven, ontstaan de beste momenten spontaan en ongepland, als dingen net even anders lopen dan je vooraf had bedacht.
Neo was gefokt voor een andere fokker  maar zijn gebit wisselde net even volgens een ander patroon dan ik gewend was, waardoor ik hem nog wat langer ter observatie wilde houden - toen hij helemaal klaar was en er een keurig gebit in zijn mond stond was voor de andere fokker (door kittens op komst) het juiste moment van een toevoeging aan haar kattengroep verstreken.
Maar wat dn? Al vanaf zijn geboorte was het duidelijk dat Neo een heel speciaal kitten was - makkelijk, vol vertrouwen, intens liefhebbend, zacht, happy-go-lucky en ook in uiterlijk gewoon 100% wat ik voor ogen heb in mijn fokprogramma.
Andere fokkers kennen het misschien, na jaren fokken en observeren, dat je dan eindelijk dat kitten hebt op wie, iedere keer als je hem of haar uit het nest pakt, een straal licht uit de hemel lijkt te vallen die dat kitten omgeeft met een halo, compleet met engelengezang :P - iedere week maak je foto's en iedere week is hij of zij ng mooier.
Dt kitten was Neo, en 4e generatie eigen fok dus ik mocht er nog trots op zijn ook.
Ook wetende dat de mix van genen die een kitten van beide ouders krijgt iedere keer weer verschillend is, realiseerde ik me dat zelfs als ik deze combinatie zou herhalen, ik misschien tot aan mijn  dood zou blijven proberen nog zo'n kitten te fokken, zonder resultaat. Ik kon me er nog bij neerleggen dat beloofd beloofd was en hij naar een goede vriendin zou gaan, maar toen bleek dat dat niet ging gebeuren kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om deze kat ergens als huisdier uit zicht te laten verdwijnen - hoe fijn zijn leven ook zou zijn.
Dus bleef Neo. Ook al was ik nog lang niet van plan zijn vader te laten castreren. Ook al had ik nog geen partners voor hem voor de langere termijn.
Dat de keurmeesters zagen wat ik zag, werd tijdens zijn eerste drie shows als kitten al duidelijk, toen hij de resultaten van zijn beide ouders op die leeftijd al voorbij wist te streven. Sindsdien heeft hij nog geen show bezocht zonder de BIV te winnen.
Neo is per ongeluk een keertje vader geworden, gelukkig bij de meest onverwante poes in huis, maar nog voordat hij op erfelijke aandoeningen was getest.
Helaas bleek hij bij deze testen niet zo perfect als gehoopt; hij bleek een graad 1 patella luxatie te hebben. Omdat zijn beide ouders vrij zijn van deze aandoening, en nog actief in de fok, hebben we besloten dat hij niet de best denkbare voorzetting is van hun lijnen, zodat hij werd gecastreerd.  In de Neo-stijl van de beste dingen zijn ongepland, bleek  'oeps' dochter Siya echter vrij te zijn van PL - we gaan ook vol vertrouwen met haar verder. Neo leidt een prinsheerlijk leven temidden van de hele harem van poezendames.

_______________________________________________________________________________________________________________________
 

Alyona Tsarskaya Tania
 


Roepnaam: Tania, optillen-n-Tania, Tania-ta-ta-ta-taaaa
Geslacht: poes
Vader: Lestvitsa Finaledition
Moeder: Alyona Sina Siyana
Geboortedatum: 5 april 2020
Fokker: Maartje Schoenmaker
Uiterlijk: nog in ontwikkeling
Gewicht:
Sterke punten:
Zwakke punten:Shows (1): 


Een jonge dame uit een buitendekking van Fin, kater van bevriende cattery Dunoe.
Qua karakter hadden we super graag met haar gefokt maar helaas bleef Tania erg klein in vergelijking tot onze andere dames (een eigenschap die we zeker niet najagen en met name uit deze moederlijn anders hadden gehoopt te zien), was ze onafgebroken intens krols (wat ook nawijsbaar bleek door eierstokcysten), en bleek ze als klap op de vuurpijl ook nog een lichte vorm van knieschijfluxatie te hebben terwijl haar ouders net van dit probleem vrij zijn.
We hebben daarom besloten dat ze op meerdere voor ons belangrijke kenmerken geen verbetering is tav haar ouders en beter niet in de fok ingezet kan gaan worden. We zijn echter wel dol op haar dus afscheid nemen en herplaatsen kwam eigenlijk niet in ons op. Ze is een super opgeruimd meisje dat erg graag knuffelt, wordt rondgedragen en dat gedachteloos naast iedere andere kat neerploft; ze vindt iedereen even aardig. Misschien wordt ze in de toekomst wel gezelschapsdame voor een van onze mannen, of gaat ze kittens leren dat de showhal een leuke plek is.

 

_______________________________________________________________________________________________________________________
 Een aantal katten was ooit een belangrijk onderdeel van ons gezin en moeten wij inmiddels helaas missen; meer over hen vind je hier:
Memoriam
Herplaatst

 

All images and text Cattery Alyona