Russian Blue

_______________________________________________________________________________________________________________________

Katers
_______________________________________________________________________________________________________________________
 

Gr.Int.Ch. Tyana Czar Luhezar


Roepnaam: Louie, Loetje, Loetjezar, Pieuw, Tsaar
Geslacht: (dek)kater
Vader: Ch. Barishka Silva Vladenka
Moeder: Gr.Ch, Tyana Lady Alina
Geboortedatum: 10-03-2015

Fokker: Sally Briton
Uiterlijk:
Gewicht: 6.7 kg
Sterke punten: Groot maar toch elegant, mooi substantieel,
vacht lichter blauw met duidelijke zilverglans en uitmuntende textuur,
vlakke schedel, convex, mooi glooiiend profiel, sterke kin,
sterke snorhaarkussens, ogen goed van vorm met blauwgroene kleur.


HCM vrij (09-2016, 03-2018), vrij van erfelijke oogafwijkingen
waaronder cataract en PRA (09-2016) PKD vrij, PL vrij
Loetje draagt geen van de genen voor Siamees colourpoint,
Burmees colourpoint, langhaar, chocolate of cinnamon.
Bloedgroep B (Langford 2016).

Shows (17): 11x BIV, 3 x nom BIS, 12x BIS, 7x BOB, 5x BOA


Loetjezar is een lot uit de loterij voor mij - nouja, loterij; ik had al eerder een geweldige ervaring opgedaan met de aanschaf van een poes van Sally uit Australië, dus een blinde gok was zijn aanschaf nu niet bepaald - ik wilde héél graag weer een kat van haar in huis.
Op 2 september 2015 kwam deze knuffelbeer aan vanuit Adelaide, en het was liefde op het eerste gezicht: bij het openen van de draagmand op Schiphol stond er meteen een zelfbewuste een knoerthard spinnende jonge kater. Loetje heeft direct het katerverblijf betrokken en had nauwelijks tijd nodig om te wennen daar, één en al onverschrokken tevredenheid.
Heel snel werd duidelijk dat hij zijn buitenren bijzonder waardeert: hij zit in weer en wind en zelfs in de stromende regen buiten - door zijn superdikke vacht voelt hij daar helemaal niks van.
Loetje heeft áltijd wel zin om te knuffelen, behalve als er gespeeld kan worden of als er een heel leuk meisje voorbij komt - hij heeft prima prioriteiten voor een kater dus! Knuffelen is een genot met dat grote zachte lijf en die dikke pluche vacht van hem.
Zijn favoriete spelletjes zijn verstoppertje, tikkertje en apporteren, maar ook in zijn eentje kan hij zich goed vermaken met het door de hele ren verstoppen van zijn bontmuizen - als je niet onthoudt waar precies, kom je als jonge kater nog eens onverwachts iets tegen om op te jagen :) .
Als je bij hem binnenkomt word je met een paar uitbundige bokkensprongen begroet; als dat met eten is wordt daar een mooi lied bij gezongen (boy does love his food!), kom je met lege handen dan komt dat ook goed uit, want dan kun je hem ermee vangen als hij zich richting je armen lanceert.
Al met al mag ik weer in mijn handen knijpen met een fantastisch zachtaardige, gezellige, vrolijke, ongecompliceerde (en erg knappe!) kater, waarvoor wederom mijn grote dank aan Sally Briton van Tyana cattery.
Ik hoop in de komende jaren meer mensen te laten genieten van deze mooie eigenschappen via Loetje's kindjes.
Ook zullen we af en toe het ras komen promoten met hem op kattenshows; tot nu toe lukt het hem aardig om in de schijnwerpers te komen; reeds 5 keer mocht hij de hoogst mogelijke kwalificatie "Best Over All" ontvangen.

Loetje zal de eerste jaren niet beschikbaar zijn voor buitendekkingen.

_______________________________________________________________________________________________________________________
 

Int.Ch.Alyona Ilian Ilariy


Roepnaam: Larry
Geslacht: (dek)kater
Vader: Ch. Azreal Boucheron Beauzaris
Moeder: Ch, Larksong Supafastjellyfish
Geboortedatum: 29-02-2016
Fokker: Maartje Schoenmaker
Uiterlijk:
Gewicht: 4.7 kg.; nog in de groei
Sterke punten: Stevig elegant gebouwd, goed gespierd, lange staart,
vacht iets donkerder middenblauw met goede zilverglans, textuur in ontwikkeling,
vlakke schedel, al duidelijke convex, licht congaaf profiel met rechte neus,
prima kin die iets dieper mocht zijn, sterke snorhaarkussens, expressieve
ogen goed van vorm en plaatsing met blauwgroene kleur, grote oren met de ideale verticale plaatsing.


HCM vrij (03-2018), PKD vrij, PL vrij

Shows (10): 4x BIV, 4x BIS, 1x BOB, 1x BOA


Na jaren proberen is het eindelijk gelukt om een zoon uit Jelly te fokken die kan worden ingezet voor mijn andere poezen om zo de verschillende lijnen in onze cattery samen te kunnen gaan brengen. Om dit te kunnen bewerkstelligen kwam er in 2015 een absolute buitenkans op ons pad toen de fokster van onze Bert een dekkater wilde importeren uit Zuid-Afrika, van een fokster waar ik al regelmatig over de vloer kwam en die ik erg hoog heb zitten. Ik werd betrokken in het proces van het uitzoeken van het katerkitten (in het echt zie je toch net even meer dan op foto's, niet in de laatste plaats de persoonlijkheid) en uiteindelijk ook bij het feitelijke importproces.
Er bestond geen directe vlucht tussen de landen van beide fokkers, en dus werd besloten dat Larry's vader, Beau, in Amsterdam zou landen om hier een tussenstop te maken. Beau hoefde zich als 'wederdienst' tijdens zijn verblijf hier niet te vervelen :).
In Jelly's nestje van drie zat maar één katertje - maar wat voor één!
Zodra zijn oogjes open waren begon hij zijn overtuigende pleidooi dat hij bij ons hoorde, door steeds maar te vragen om bij ons te worden genomen, ons strak aankijkend en vragend mauwend. Na een periode als hooligan op 4 pootjes (zo hoort dat nou eenmaal voor een jonge kater) kwam Larry met een maand of vier weer terug bij zijn knuffelige zelf.
Toen hij echter ook wat enthousiast werd met het 'knuffelen' van zijn zussen besloten we dat het tijd was dat hij zijn intrek nam in het katerverblijf.
Een schot in de roos wat Loetjezar betrof - de jongens waren vanaf het eerste moment onafscheidelijk; waar Loetje was, was Larry en er werd wat af gestoeid, gewassen en geknuffeld. Na een jaar werd het contact wat té intiem wat Larry betrof en hebben we besloten de jongens hun eigen verblijven te geven; toch willen ze altijd van elkaar weten waar de ander is en worden er nog veelvuldig kopjes gegeven over en weer.
Larry was bij zijn geboorte een typisch Jelly kitten en ik heb me lang afgevraagd of er ooit iets van Beau in zijn uiterlijk door zou gaan schemeren, maar na ruim een half jaar begon hij dan toch duidelijk (welkome) trekken van zijn vader te vertonen.
Larry blaakt van het zelfvertrouwen wat hem echter niet onbesuisd maakt; hij is een intelligente jongen en erg gesteld op mensen.
Ik wacht met enthousiasme zijn nakomelingen af.

Larry wil liever in huis wonen en zal binnenkort worden gecastreerd - om een dekking vragen heeft geen zin.

_______________________________________________________________________________________________________________________
 

Alyona Neomir Nikiforovich


Roepnaam: Neo, Welp
Geslacht: (dek)kater
Vader: Gr. Int. Ch. Tyana Czar Luhezar
Moeder: Ch,Alyona Jasminka
Geboortedatum: 16-9-2017
Fokker: Maartje Schoenmaker
Uiterlijk:
Gewicht: 4.8 kg.; nog in de groei
Sterke punten: Groot maar elegant, stevige, lange staart,
vacht helder middenblauw met goede zilverglans, kort, dubbel en dicht,
vlakke schedel, al duidelijke convex, licht congaaf profiel met rechte neus, sterke diepe kin, sterk geprononceerde snorhaarkussens, ogen goed van vorm
en plaatsing met blauwgroene kleur en typische wodka look, grote oren met de ideale verticale plaatsing.


HCM, PKD, PL testen volgen.
Neo draagt geen van de genen voor Siamees colourpoint, Burmees colourpoint, langhaar,
chocolate of cinnamon.
Bloedgroep A(b)

Shows (4): 3x BIV, 2x nom.BIS, 2x BIS, 2x BOB, 1x BOA

Net zoals met alles in het leven, ontstaan de beste momenten spontaan en ongepland, als dingen net even anders lopen dan je vooraf had bedacht.
Neo was gefokt voor een andere fokker  maar zijn gebit wisselde net even volgens een ander patroon dan ik gewend was, waardoor ik hem nog wat langer ter observatie wilde houden - toen hij helemaal klaar was en er een keurig gebit in zijn mond stond was voor de andere fokker (door kittens op komst) het juiste moment van een toevoeging aan haar kattengroep verstreken.
Maar wat dán? Al vanaf zijn geboorte was het duidelijk dat Neo een heel speciaal kitten was - makkelijk, vol vertrouwen, intens liefhebbend, zacht, happy-go-lucky en ook in uiterlijk gewoon 100% wat ik voor ogen heb in mijn fokprogramma.
Andere fokkers kennen het misschien, na jaren fokken en observeren, dat je dan eindelijk dat kitten hebt op wie, iedere keer als je hem of haar uit het nest pakt, een straal licht uit de hemel lijkt te vallen die dat kitten omgeeft met een halo, compleet met engelengezang :P - iedere week maak je foto's en iedere week is hij of zij nóg mooier.
Dát kitten was Neo, en 4e generatie eigen fok dus ik mocht er nog trots op zijn ook.
Ook wetende dat de mix van genen die een kitten van beide ouders krijgt iedere keer weer verschillend is, realiseerde ik me dat zelfs als ik deze combinatie zou herhalen, ik misschien tot aan mijn  dood zou blijven proberen nog zo'n kitten te fokken, zonder resultaat. Ik kon me er nog bij neerleggen dat beloofd beloofd was en hij naar een goede vriendin zou gaan, maar toen bleek dat dat niet ging gebeuren kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om deze kat ergens als huisdier uit zicht te laten verdwijnen - hoe fijn zijn leven ook zou zijn.
Dus bleef Neo. Ook al was ik nog lang niet van plan zijn vader te laten castreren. Ook al had ik nog geen partners voor hem voor de langere termijn.
Dat de keurmeesters zagen wat ik zag, werd tijdens zijn eerste drie shows als kitten al duidelijk, toen hij de resultaten van zijn beide ouders op die leeftijd al voorbij wist te streven. Eind 2018 - begin 2019 zullen we gaan kijken of hij als volwassene net zoveel indruk weet te maken, en misschien mag hij alvast een keertje vader worden voordat ik hem en mezelf een tijdje de rust gun om mijn fokgramma om hem heen te bouwen.

Neo zal pas over een aantal jaar beschikbaar zijn voor buitendekkingen aan reeds geselecteerde fokkers - om een dekking vragen heeft geen zin.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Poezen
_______________________________________________________________________________________________________________________
 

Int.Ch. Alyona Bella Barinya


Roepnaam: Bella, Bellabeertje
Geslacht: (fok)poes
Vader: Gr. Eur.Int.Ch. Glasnost Fengali (Fengali)
Moeder: Ch. Tyana Sileny Lilia (Lilia)
Geboortedatum: 13 oktober 2010

Fokker: Maartje Schoenmaker
Uiterlijk:

Gewicht: 4.0 kg.
Sterke punten: vacht van uitstekende kleur en structuur met
duidelijke zilverschijn, diepe wigvormige kop, goede convex, onze favoriete ouderwetse duidelijk concave neuslijn, vlakke schedel, goede oogvorm,
-plaatsing en -kleur, uitmuntende geprononceerde snorhaarkussens,
krachtige kin
groot en mooi medium gebouwd op elegante poten en
met een stevige, taps toelopende staart..
Zwakke punten: vacht op de rug wat lang, oorstand is te 'flared'
en staart mocht langer zijn.

HCM vrij (08-2012) en PKD vrij, positief fokadvies mbt PL.
Bella draagt geen van de genen voor Siamees colourpoint,
Burmees colourpoint, langhaar, chocolate en cinnamon.
Bloedgroep A(b) (Langford, 2016).

Shows (9): 2x BIV, 2x nom.BIS, 4x BIS, 1x BOB, 1x BOA

Bella is Lilia's eerste dochter en is in de cattery gebleven vanwege haar unieke stamboom. Niet alleen is haar moeder Australisch, haar vader is vanuit Engeland naar Duitsland gehaald en was al 13 jaar oud toen hij Lilia dekte.
Dit resulteert in een unieke combinatie van degelijke oude lijnen in Bella's stamboom, die op dat moment nog niet veel voorkwamen binnen Europa. De stamboom is onmogelijk nog ooit ergens te herhalen.
Het fokken met katten uit unieke combinaties, het behouden van zeldzame lijnen en het teruggrijpen op oud materiaal waar minder generaties van genetic drift overheen zijn gegaan, is uiteraard wat echt helpt de genenpoel van een ras breed te houden, en dat zal altijd een van mijn fokdoelen zijn.
Haar stamboom daargelaten, lijkt Bella erg op haar moeder, zowel qua zachtheid van karakter als qua uiterlijk. Ik vond haar maar een vreemd uitziend kitten, en ik had geen idee wat ik van haar moest verwachten, maar ze heeft me versteld doen staan.
Bella heeft zich na het overlijden van haar moeder ontplooid tot mijn PR-dame; staat vooraan om bezoek te ontvangen, komt bij iedereen op schoot, geniet van bewonderende blikken en verschijnt graag op kattenshow.
Ze is rustig en beheerst maar laat zich de kaas niet van haar brood eten, en ze regeert de poezengroep met ijzeren poot. Bella is een dikke knuffelkont en spint harder dan je je voor kunt stellen.
Hoewel ze zich exact hetzelfde beweegt als haar moeder (gewoon bijna eng!), vertoont ze ook genoeg trekjes van haar vader; het meest opvallende is wel haar liefde voor apporteren. Natuurlijk kon zij niet weten dat Noa dit spelletje ook beheerste en het mij dus al had geleerd, dus gaf ze mij haar eerste lessen toen ze nog maar 6.5 week oud was. Inmiddels kun je zo'n beetje alles voor haar weggooien; als ze het kan dragen brengt ze het voor je terug.
Bella is ook wat vocaler ingesteld dan haar moeder (die alleen mauwde als ze krols was), maar spreekt alleen als haar iets wordt gevraagd - hoezo goed opgevoed?
Bella heeft de indrukwekkende snorhaarkussens, de luxueuze vacht en de stevige bouw van haar moeder meegekregen, terwijl ze het holle neuslijntje, de convex, de oogvorm en de oorvorm van haar vader heeft en tevens zijn typisch Engelse kopvorm met haar vlakke schedel en sterke, diepe kaaklijn. Bella is een ontspannen moeder die haar kittens met gerust hart zo nu en dan aan de zorg van de anderen over laat; haar kittens zijn daardoor erg sociaal. Zelfs nu ze wat meer op leeftijd begint te komen geniet ze met volle teugen van kittens, die haar duidelijk geestelijk jong houden - kleintjes houden haar in het spelen maar met moeite bij.
 

_______________________________________________________________________________________________________________________
 

Alyona Elena Sudarinya


Roepnaam: Lenka, Lenki
Geslacht: (fok)poes
Vader: Gr.Ch. Kerwil Skryabin Krivak
Moeder: Alyona Bella Barinya
Geboortedatum: 16 november 2012

Fokker: Maartje Schoenmaker
Uiterlijk:
Gewicht: 3,4 kg.
Sterke punten: Zeer korte dichte, helderblauwe vacht, gespierd en elegant,
krachtige kop met geprononceerde snorhaarkussentjes, duidelijke convex,
korte wig, egaal groene ogen, diepe kaaklijn, nette, lange staart
Zwakke punten: Kin valt iets weg en deze indruk wordt versterkt door
een klein dopje op haar neus, oren mochten iets groter en hoger geplaatst
zijn, kan haar ogen rond trekken en heeft nog iets ghostmarking op haar staart.

HCM vrij (09-2016), PKD vrij, PL vrij
Lenka draagt geen van de genen voor Siamees colourpoint,
Burmees colourpoint, langhaar, chocolate en cinnamon.
Bloedgroep A(b) (Langford, 2016).


 Lenka is Bella's eerste dochter en is net als haar moeder in de eerste plaats hier gebleven vanwege haar unieke stamboom. Ik was al erg lang op zoek naar een geschikte kater om de bekende Engelse Stari-lijn mee naar mijn cattery te halen, en vond deze uiteindelijk met de hulp van een goede vriendin in de UK, in de vorm van een nog vruchtbare zoon van Stari Smolenski. Smolenski stond hoog op mijn verlanglijstje sinds ik hem bij zijn fokker Marlene had ontmoet, waar ik zijn geweldige karakter had mogen ervaren. Als bonus bleek de moederlijn van de kater ook nog eens nagenoeg volledig uit Sashova's te bestaan. Een en al gouden oude lijnen dus, waaruit ik niks dan goeds had zien komen. Ik ben dan ook extreem blij met Lenka's stamboom.
Mijn doel was vooral om de krachtige kop, die zo typerend is voor de Stari lijn, ook  in mijn katten te ontwikkelen en Lenka laat inderdaad het begin van een stevige kin, diepe kaaklijn en sterke convex zien. Ze is niet zo 'Engels' uitgevallen als gezien haar stamboom (3/4 Engels, 1/4 Australisch) zou hebben gemoeten, maar ze heeft absoluut erg gewenste trekken voor dit type. Ze heeft een uitermate gespierde bouw, elegante ledematen en de mooie lange Sashova-staart. Lenka is zwaarder dan ze oogt.
Lenka heeft een lekker opgeruimd karaktertje; ze heeft het zelfstandige van haar moeder en ze kan zichzelf erg goed vermaken. Ze is sportief en actief en vliegt regelmatig als een wervelwind door het huis - wel een voorzichtige wervelwind, want nooit gaat er iets stuk.
Ze is geen knuffelkat maar staat of zit altijd bij je in de buurt en speelt graag met bezoek. Ze ligt prima in de groep, speelt met en slaapt bij alle andere katten, maar we grappen er vooral over dat zij en haar moeder eigenlijk stiekem een Siamese Tweeling zijn - ze doen álles samen. Lenka steelt als de raven - uit tassen, net als haar moeder, en van borden. Ze is gek op fruit,vooral op mango en op lychees, en drinkt tijdens onbewaakte ogenblikken zo van je kokosmelk, sinaasappelsap of thee. Lenka is een kat met veel humor en veel zelfbewustzijn. Ik heb hoge verwachtingen van haar in mijn fokprogramma - ze is in ieder geval een erg leuke moeder gebleken, die geniet van het knuffelen met kleine kittens, maar nog meer van het spelen met grote. Ook is Lenka de vaste babysitter van Bella - een meer zorgzame grote zus kan een kitten zich niet wensen.
 

_______________________________________________________________________________________________________________________
 

Alyona Sileny Porosha


Roepnaam: Porosha, Prosh, Purrrrrrrosha
Geslacht: (fok)poes
Vader: Ch. Dushenka Hubert
Moeder: Alyona Czarskaya Nevesta
Geboortedatum: 22 maart 2014

Fokker: Maartje Schoenmaker
Uiterlijk:
Gewicht: 3.5 kg
Sterke punten: Zeer korte dichte, zachte, pluche, middelblauwe vacht,
krachtig kopje met geprononceerde snorhaarkussentjes, duidelijke convex,
zeer korte wig, brede neusbrug en ver uit elkaar geplaatste ogen met diepgroene kleur, sterke diepe kin en grote verticaal geplaatste oren.
Zwakke punten: vacht is erg gevoelig voor hormonen en daardoor vooral in
de zomer tamelijk vlak


PL vrij
Prosh draagt geen van de genen voor Siamees colourpoint,
Burmees colourpoint, langhaar, chocolate en cinnamon.
Bloedgroep A (Langford, 2016) .

Shows (1); 1x BISPorosha is een dochter van Neva en daarmee een kleindochter van mijn stammoeder Lilia met Eur.Ch. Troika Sivi Tovaritsj.
Porosha's vader is mijn eigen Bert. Neva is één van de mooiste poezen die mijn cattery tot dusver heeft voortgebracht met tevens een superlief karakter. Haar verzorgers Hans en Manon wilden gelukkig graag een nest met haar grootbrengen, en zo hoefde de lijn voor mij niet verloren te gaan nadat bleek dat ik de combinatie, waaruit Neva was voortgekomen, niet zou kunnen herhalen.
Neva beviel net zo gemakkelijk als haar moeder, maar bleek nog vruchtbaarder; ze kreeg in haar eerste nest zes kittens. Ze is een relaxte moeder en kreeg haar zesling zonder problemen groot.
Ik wist eigenlijk al wel dat er een kleinkind van Lilia naar mij terug zou moeten komen maar hier was geen twijfel meer over toen ik de kittens ontmoette - ik werd direct verliefd op Porosha. Bij ieder bezoek werd het gevoel sterker - dit was mijn meisje.
Haar naam is gekozen als verwijzing naar haar oma, die ook de naam Sileny droeg; Porosha betekent verse sneeuw.
Ik denk dat zij weet hoe zeer zij gewenst is bij ons, want ik heb van meet af aan een band met haar - liggend op mijn borst staart ze me al spinnend diep in mijn ogen, wast mijn gezicht, strekt haar pootjes naar me uit en verenigt daarmee alles wat ik zo lief heb in haar (voor)ouders - ik krijg er iedere keer nog een brok van in mijn keel.
Porosha is erg zachtaardig, sociaal, aanhankelijk en gemakkelijk in de omgang, lief voor andere katten en een zorgzame, ontspannen moeder; een resultaat van de prachtige karakters van haar voorouders gecombineerd met een gedegen socialisatie door Hans en Manon.
Ze is een dikke knuffelkont die uren uitgestrekt op schoot door kan brengen maar ze is ook actief, speels en behendig. Ze vindt mensen in alle soorten en maten even geweldig. Porosha is een Rus zoals ik ze wil fokken; sereen, lief, gezellig en evenwichtig.
Qua looks blijft er weinig te wensen over en ik denk dan ook dat zij haar moeder wel eens zou kunnen gaan evenaren.
Haar vacht heeft de dichte structuur uit de Troika lijn gecombineerd met de lengte uit de Dushenka lijn en de zachtheid uit de Tyana lijn; haar expressie is duidelijk te herleiden naar Sivi's uitgesproken wodka-look terwijl haar oogkleur van Lilia komt, haar kin en neus heeft ze gemeen met zowel haar vader als Lilia, en ze heeft haar vader's grote oren met de stand van haar Engelse grootvader.
Porosha is een toegewijde moeder die zachtaardige, stabiele kittens voortbrengt.
 

_______________________________________________________________________________________________________________________
 

Ch.Alyona Jasminka


Roepnaam: Minka, Mink, Minka-Miss-Happytail
Geslacht: (fok)poes
Vader: Ch. Azreal Boucheron Beauzaris
Moeder: Alyona Sileny Porosha
Geboortedatum: 16 maart 2016
Fokker: Maartje Schoenmaker
Uiterlijk:
Gewicht: 3.3 kg, nog in de groei
Sterke punten: Zeer dichte, dubbele, zachte, lichter blauwe vacht,
krachtig kopje met geprononceerde snorhaarkussentjes, duidelijke convex,
lichte glooiing en bijna rechte neus, goed geplaatste ogen met al heel jong de typische 'wodka-look', oogkleur diep egaal groen, sterke diepe kin en
grote verticaal geplaatste oren.


PL vrij; gezondheidstesten op overige erfelijke aandoeningen volgen nog.
Minka draagt geen van de genen voor Siamees colourpoint,
Burmees colourpoint, langhaar, chocolate en cinnamon.
Bloedgroep A. (Omdat dit ook de resultaten van haar beide ouders zijn).

Shows (9): 2x BIV, 8x BIS, 6x BOB, 2x BOA
 
Het was helemaal niet de bedoeling dat er uit Porosha's eerste nest een poesje zou blijven, maar Minka besloot héél beslist anders.
En als zo'n knap kattenkind met haar droomkarakter je vertelt dat ze wil blijven, waar blijf je dan als fokker nog?
Minka is namelijk liefde in een vachtje, nonchalance en vrolijkheid, nadenkendheid en gezelligheid, kusjes op je neus en spinnen in je nek onder de deken, trots en intelligentie.
Ze is verliefd op Loetje en hij op haar - al als kitten brak ze uit om hem te bezoeken en liep dan triomfantelijk met haar staart van links naar rechts door de lucht zwiepend op en neer langs de katerren.
Dat zwiepen is haar sowieso erg eigen en leverde haar de titel "Miss Happytail" op.
Ze is lief met alle poezen en stoer als ze rondgallopeert en stoeit met haar opa Bert, maar als het tijd is om te knuffelen met haar mensen nestelt ze zich zo breeduit op schoot dat eventueel andere schoterige katten beteuterd afdruipen.
Minka is erg enthousiast met spelen en zet ook de traditie van apporteren voort.
Ze heeft een rotsvast vertrouwen in mensen en is niet gauw van dingen onder de indruk.
Minka heeft een veelbelovend uiterlijk waarin ik veel terug zie van haar Zuid-Afrikaanse opa Sergei.
Op haar eerste show, een Blauwe Rus special, was een panel van keurmeesters het erover eens dat zij, van de 20 ingeschreven Russen die dag, het best aan de rasstandaard voldeed - geen slecht debuut voor een muppie van 6 maanden oud.
Ze vond het showen erg gezellig dus dat gaan we zeker vaker met haar doen. Haar eerste kittens van haar grote liefde zijn al onze verwachtingen te boven gegaan.

_______________________________________________________________________________________________________________________
 

Coming soon: Alyona Poema Pushkina, Alyona Qènya

 

_______________________________________________________________________________________________________________________

Castraten
_______________________________________________________________________________________________________________________

Ch. Dushenka Hubert


Roepnaam: Bertje, Bertie, Bert
Geslacht: castraat kater
Vader: Gr.Ch. Lyov Yarilo Larksong Dunoe (Leo)
Moeder: Gr.Ch. Dushenka Zivabella (Ziva)
Geboortedatum: 14 juli 2012

Nestgrootte: 7; 3k, 4p
Fokker: Elisabeth Stark
Uiterlijk:
Gewicht: 4.7 kg
Sterke punten: super korte, dichte vacht, echt staalblauw met perfecte silversheen,
grote oren met een brede aanzet, bijna rechte, concave neuslijn, stevige
snorhaarkussens, sterke, diepe kin, wijd uit elkaar geplaatste ogen met typische
wodka look
, groot en elegant.
Zwakke punten: oren mochten iets verticaler geplaatst zijn, oogkleur kon dieper,
staart kon een fractie langer, wig mocht iets korter zijn.

HCM vrij (08-2014) en PKD vrij, vrij van erfelijke oogafwijkingen
(waaronder cataract en PRA - 08-2014), PL graad 1/2

Shows(5): 2x BIV, 2x nom.BIS

foto's met lila achtergrond
© Marian Draat


 

Bertje en ik - het was liefde op het eerste gezicht. Elisabeth en ik zijn al lang bevriend en kwamen al een paar jaar bij elkaar over de vloer. Voor werk kwam ik regelmatig in Glasgow en zo was ik vaak in staat om haar te bezoeken voor kattenpraat - en om haar katten goed te leren kennen. Een van haar katers, Leo, kende ik al vanaf zijn geboorte - sterker nog, ik was erbij toen hij werd verwekt.
Leo werd gefokt door mijn vriendin Yasmin van cattery Dunoe - hij is haar grote trots, en als zij niet had gezien hoe waardevol zijn bijdrage aan de fok kon zijn, was hij zeker als castraat bij haar gebleven. Gelukkig zag zij dat wel, en mocht hij als dekkater worden ingezet - eerst tijdelijk bij Elisabeth, waarna hij permanent naar Judith (de fokster van mijn Jelly) zou verhuizen.
Leo was een erg bijzonder kitten - niet alleen is hij de grootste Rus die we ooit hebben gezien, zijn karakter is puur goud - een klassieke 'gentle giant'. Yasmin was bij zijn vertrek stellig geweest dat er ooit een zoon van hem terug naar Nederland zou moeten komen. Zij had zelf echter niet de mogelijkheid om een dekkater te houden, dus deze zou dan bij mij gaan wonen.
Met Elisabeth had ik al gespeculeerd over de meest interessante combinatie om een katertje uit terug te halen - ooit. Toen Ziva een nest kreeg van Leo bespraken we nog dat we de ontwikkeling van deze kittens in de gaten moesten houden; deze combinatie was voor Nederland de meest interessante, en dus het herhalen waard als de kittens aan de verwachtingen voldeden.
Een paar maanden later viel ik op een avond na mijn werk weer binnen bij Elisabeth. Toen ik ging zitten slingerde een van haar kittens zich op zijn rug bij mij op schoot en zette zijn motortje luid aan.
Ik kreeg acuut flashbacks - zijn maniertjes, zijn zachtaardigheid, hoe zijn lijfje voelde - dit had ik eerder gezien; dit was een mini-Leo! Zelfs bij thuiskomst liet het jochie me niet los, ik kreeg hem met geen mogelijkheid uit mijn hoofd.
Ofschoon ik de boel thuis nog niet op orde had voor het houden van een dekkater, heb ik Elisabeth de dag erna toch direct gemaild.
Het kitten had eigenlijk al een bestemming als huisdier gevonden, dat wist ik, maar mocht dat nou nog niet 100% zeker zijn...
Elisabeth hoefde er niet lang over na te denken - als Yasmin het goed vond, was Bertje voor mij. Alle puzzelstukjes vielen helemaal in elkaar toen Elisabeth hals over kop viel voor Bella's zoon Jerry - dat we onze bijzondere jongens ruilden maakte voor ons allebei het afscheid makkelijker. Er was echter nog één probleem; ik had nog geen katerverblijf, en Bertje naderde gauw de leeftijd waarop hij dekrijp zou zijn en kon dus niet tussen mijn of Elisabeth's poezen blijven.
Judith werd mijn reddende engel; niet alleen bespaarde ze mij een autorit van een dag door Jerry van Engeland naar Schotland te brengen, ze haalde ook Bertje naar Stagsden en bood hem onderdak in haar katerverblijven tot het moment dat zijn verblijf hier klaar was.
Ik weet niet wat ik zonder haar hulp had gemoeten! Judith heeft Bertje ruim een half jaar vertroeteld en deel gemaakt van haar gezin - de dag dat ik hem op kwam halen was voor iedereen dan ook best heel moeilijk.
Gelukkig had Bert er geen enkel probleem mee - onderweg naar Nederland gaf hij geen kik en na aankomst gedroeg hij zich direct alsof hij bij ons was opgegroeid.
Bert is een heerlijk dier, vol zelfvertrouwen, aanhankelijk en gezellig. Hij brengt het liefst zijn dagen door op schoot of in je nek, spinnend en je gezicht, handen en haren wassend. Als je stopt met hem aaien trekt hij met twee zachte voorpoten je hand naar zijn kop. Hij is actief en alert - geen geluid of beweging ontgaat hem, niet het kleinste vliegje, en hij wil dan ook altijd en overal op onderzoek uit.  Bert speelt vol overgave en apporteert als de beste, net als veel andere familieleden.
Zijn eerste schreden op het liefdespad zette hij niet anders; doelgericht, vol zelfvertrouwen, vol overgave en erg geïnteresseerd heeft hij kennis gemaakt met zijn eerste liefdes.
Ik geniet van het feit dat ik zo veel voorouders uit zijn stamboom zo goed persoonlijk ken - ik zie voorouder na voorouder doorschijnen in zijn gedrag, zijn karakter, op zijn gezicht en in zijn manieren. Hij heeft van al die dieren de meest gewenste trekjes. Niet in de laatste plaats zie ik het karakter en het formaat van zijn vader. Bertje is mijn eigen 'gentle giant'. Na eental mooie nesten te hebben verwekt bleek Bertje last te hebben van een knieprobleem waardoor hij niet meer kon dekken; hij woont nu als castraat bij ons in huis met 'zijn' meisjes.
Toeval bestaat niet, zegt men - en ik denk dat dat ook gold op de dag dat ik Bert voor het eerst ontmoette. Ik zal Elisabeth eeuwig dankbaar zijn voor dat bezoek en het door haar in mij gestelde vertrouwen.


 

_______________________________________________________________________________________________________________________
 

Ch. Larksong Supafastjellyfish


Roepnaam: Jelly, Jellybean
Geslacht: (fok)poes
Vader: Zatasha Anakin (Anakin)
Moeder: Gr.Ch. Sashova Dashkova (Dassie)
Geboortedatum: 12 maart 2010
Fokker: Judith Noble-Hayward
Uiterlijk:
Gewicht: 3.1 kg.
Sterke punten: korte. dicht ingeplante vacht met extreem luchtige,
zachte structuur, goede convex en uitmuntende neuslijn, verticaal geplaatste oren,
diep smaragdgroene ogen met goede vorm en plaatsing, traditioneel Engels.
Zwakke punten: kin mocht dieper zijn en wat fijntjes van bouw.

 


HCM vrij (06-2012 en 01-2015), PKD vrij, PL vrij

Shows(8): 2x BIV

foto's met lila achtergrond
© Marian Draat

 


Jelly is het meest fantastische kado dat ik ooit heb mogen ontvangen. Half 2011 vertelde mijn lieve vriendin Judith dat zij haar fokprogramma door omstandigheden moest inkrimpen en vroeg ze of ik interesse had in een van haar jongere poezen. Aan die jongere poezen had ik met het jaar ervoor op de RBBA show in Engeland nog vergaapt - ik had Judith nog uitgelachen om de idiote naam die zij aan een van de kittens had gegeven - dat de naam zo raar was, was juist het goede eraan, vond zij. Dat kitten werd die dag het beste vrouwelijke Russische kitten op show uit 9 poesjes. Ook was ik bij Judith thuis geweest en had daar de familie van haar kittens ontmoet. De katten hadden een diepe indruk achtergelaten; vooral de prachtige Dassie en de bescheiden Anakin. Uit deze ouderdieren werd mij nu deze dochter met haar gekke naam aangeboden - dat had ik een jaar eerder zelfs niet kunnen dromen! Ik was buitengewoon vereerd: niemand minder dan Sithee (UK) en von Amorsbrunn (DL) werken met nestbroers van deze poes (resp. Larksong Luvin' Lord Sithee en Larksong Teryoschka) en deze oude Engelse lijnen werden nu ook gewoon zonder enige aarzeling aan mij toevertrouwd...
Natuurlijk kon ik deze enorme geste niet afslaan; ik was blij Judith te kunnen helpen met de 'opvang' van haar poes en het behoud van deze stamboom voor haar om terug te halen op een later tijdstip, maar Jelly zou ook een enorme aanwinst zijn voor mijn eigen fokprogramma. Tussen een verhuizing en de geboorte van een nest van Lilia door arriveerde Jelly in het najaar van 2011 vanuit Bedford (door nood gedwongen timing) - een volwassen poes met een volwassen sociale status, in een voor iedereen nieuw huis met andere volwassen poezen waarvan één zogend.
De geleidelijke introductie verliep stroef en traag; niet zozeer omdat mijn poezen vijandig reageerden (integendeel zelfs, verbazingwekkend genoeg gezien de omstandigheden) maar meer omdat deze ervaring duidelijk overweldigend was voor Jelly en ze daardoor stevig grip zocht in haar territorium (op dat moment mijn slaapkamer). Ik was echter geenszins van plan op te geven, want ik was inmiddels als een blok gevallen voor dit meisje dat kopjes gaf in mijn gezicht, uitbundig speelde, tijdens het schoonmaken bovenop de stofzuiger ging zitten, onafgebroken snorde en 's nachts dicht tegen mijn gezicht aan op mijn kussen kroop.
Uiteindelijk werd het feit dat al mijn poezen volwassen en open waren juist de doorbraak - nadat Lilia's kittens waren verhuisd werden Lilia, Bella en Jelly toevallig alledrie tegelijk krols. Er was zoveel gekir en geproe en gerol aan beide zijden van mijn slaapkamerdeur dat ik besloot deze open te zetten - en alle eerdere bedenkingen waren direct vergeten. Sindsdien is het liefde tussen mijn meisjes - vooral Porosha en Jelly hebben elkaar helemaal gevonden. Ze heeft de juiste mate van respect voor de andere poezen wanneer dat gepast is, vergeet alles om zich heen wanneer ze speelt (en krijgt daarom dan van iedereen ruim baan) maar heeft ook duidelijk haar eigen wil en kan soms ineens op haar strepen gaan staan door een enkele goedgemikte tik uit te delen. Ze heeft zich inmiddels stevig gevestigd als topkat in mijn groep - klein als ze is, zíj maakt de dienst uit. Een lekker extravert karakterkatje dus. Na een half jaar had Jelly volledig haar draai gevonden in mijn groep. Ze heeft laten zien dat zij een goede moeder was die al even extraverte karakterkatjes voortbracht als zij zelf is. Jelly heeft drie prachtige zonen en een dochter in de fok in drie verschillende landen en daarmee ruimschoots haar bijdrage aan de Rus geleverd; zij mag nu bij ons genieten van haar welverdiende pensioen en af en toe optreden als strenge 'tante' voor de kittens van haar huisgenoten.
Eindeloos veel dank aan Judith voor dit bijzondere kattenkind!

 

_______________________________________________________________________________________________________________________

Intens gemist
_______________________________________________________________________________________________________________________
 

Ch.Tyana Sileny Lilia


Roepnaam: Lilia, Lily
Geslacht: (fok)poes
Vader: Barishka Prinz Kostenka (Kosi)
Moeder: Barishka Princess Jharna (Jharna)
Geboortedatum: 1 september 2009

Nestgrootte: 4; 2k, 2p
Fokker: Sally Briton
Uiterlijk:
Gewicht: 4.5 kg
Sterke punten: uitmuntende vachtstructuur, mooie korte wig,
grote oren met een brede aanzet, bijna rechte, concave neuslijn,
bijzonder geprononceerde snorhaarkussens, solide bouw,
stevige staart, zachte, dromerige uitdrukking in zeer egaal groen
gekleurde ogen
Zwakke punten: iets kleine, wat diepliggende ogen, iets uitstaande oren
zilver in vacht is wat diep en convex kon meer uitgesproken zijn.

HCM (07-2010 en 07-2011) en PKD vrij


Lilia heb ik geïmporteerd uit Queensland, Australi
ë, om onze lokale genenpoel van broodnodig nieuw materiaal te voorzien. Hoewel ik sinds 2006 geen nest meer had gefokt, hield ik wel in de gaten welke lijnen er in Europa gebruikt werden, en ik vond dat persoonlijk eigenlijk teveel van hetzelfde, waardoor veel katten redelijk nauw verwant waren en de inteeltpercentages bij onze katten opliepen tot onnodig hoge niveaus.
Ik had geleerd van mijn eerdere ervaringen met dit ras en wilde dus absoluut dat de nieuwe basis voor mijn cattery een stevige zou zijn, zowel op het vlak van karakter als dat van gezondheid.
Bij de zoektocht naar nieuwe genetische input richtte ik me daarom op catteries buiten Europa. Omdat mijn vriendin Esther Oudshoorn van cattery Mother's Finest enkele jaren eerder twee Russen met de meest fantastische karakters uit Australië had gehaald, ging ook ik daar op zoek, in de hoop dat die evenwichtige karakters een typisch kenmerk waren voor de Australische Blauwe Russen.

Ik had het geluk in contact te komen met twee fantastische fokkers in Australië
; Sally Briton van Tyana cattery in Queensland, en Sharon Bryant van Barishka cattery in Victoria.
Hun katten hadden stambomen die nagenoeg helemaal nieuw waren voor Europa, en hun foto's lieten ontspannen katten van uitmuntend type zien.
Deze twee schatten van vrouwen werden lieve vriendinnen die gedurende een periode van meer dan 2,5 jaar de dialoog over een fokpoesje met mij gaande hielden, om te verzekeren dat ik uiteindelijk het best mogelijke katje zou krijgen wat zij mij konden bieden.
Op 1 september 2009 werd mijn droom eindelijk werkelijkheid toen er bij cattery Tyana een poesje werd geboren uit twee Barishka ouders.
Sally was zo lief om mij zelf een naam te laten uitkiezen, en ik koos de Russische namen Sileny, wat "maanlicht" betekent, en Lilia, vanwege de betekenissen "blauwachtig", "puurheid", "schoonheid" en "van koninklijk bloed" - zodat haar naam zoiets betekent als "puur / blauwachtig / prachtig / koninklijk maanlicht".
Lilia kwam op 17 februari 2010 op Schiphol aan, na een reis van wel 2,5 dag, en ze rolde daar letterlijk luid spinnend uit haar reismand - een verbazingwekkende reactie als je bedenkt wat ze zojuist had doorstaan!
Ze bleef enorm aanhankelijk, en moet het meest lieve, gemakkelijke, en evenwichtige katje zijn dat ik ooit heb ontmoet, met een ongelimiteerd vertrouwen in mensen; een schitterend bewijs van de vele jaren ervaring, kennis en liefde die haar fokster Sally in haar heeft geïnvesteerd.
Lilia paste zich geweldig goed aan in haar nieuwe bestaan; vanaf haar eerste nacht bij mij sliep ze al onder de dekens tegen mijn buik aan, waarbij ze mij soms wakker maakte doordat ze mijn buik kneedde, of omdat ze zich naar mijn kussen had verplaatst waar ze haar pootjes zacht tegen mijn gezicht legde.
Ze was een echte knuffel en draaide zich op schoot vaak op haar rug zodat ik haar buik kon kriebelen. Als ik naar haar zin niet snel genoeg ging zitten, ging ze tegen me op staan, vragend om opgetild te worden. Het had geen zin haar dan te negeren, aangezien ze dan zelf wel een andere manier vond om in mijn armen terecht te komen. Graag klom ze ook tot op mijn schouders om zich zo, gedrapeerd als een shawl, dan vervolgens prins(es)heerlijk rond te laten rijden onder onafgebroken gespin en kopjes. Haar spingeluid was uniek, met de meest schattige vocale 'prrrroet' er door heen.
Ze was een absoluut juweeltje en een heerlijke kat om om je heen te hebben.
Lilia was het anker in mijn poezengroep, en mama van íeder kitten dat hier geboren werd - ze was een geweldige vroedvrouw voor de andere poezen, een perfecte oppas voor de kittens als moeders aan de wandel gingen, en een fantastische pleegmoeder zodra hun aandacht voor de kittens na een week of acht wat verslapte - Lilia genoot ervan dan te blijven tuttelen met de kittens, knuffelde en zoogde ze tot de dag van hun vertrek. Ook haar volwassen dochter en kleindochter konden altijd voor knuffels of een herinnering aan hun kittentijd bij haar terecht. Iedereen wilde altijd bij Lilia zijn.

De dag dat wij Lilia verloren staat voor altijd in mijn geheugen gegrift. Het was zo surrealistisch...Op 6 april 2014 voltrok zich mijn grootste nachtmerrie. Mijn meisje was gezond en blij, er was geen enkele indicatie geweest voor wat er komen ging. Lilia was net samen met mij de kattenren buiten ingelopen - het was zondagmiddag, prachtig weer en ik wilde wat tuinieren. Lilia gaf Jelly, die daar al was, een kopje, draaide zich om naar mij, sprong op mijn schouder en gaf ook mij als gebruikelijk kopjes tegen mijn schouder en nek. Ze sprong weer op de grond, zette nog een paar passen richting de achterdeur, draaide zich om naar mij, keek me aan en viel neer. Ik wist dat het mis was - de draai die ze maakte in haar val, haar grote pupillen - geen ademhaling
...
Ik reanimeerde haar, vechtend tegen de paniek en de tranen, terwijl mijn vriend probeerde een noodarts te pakken te krijgen - tevergeefs. Toen we eindelijk iemand te spreken kregen werd ons gezegd het op te geven. Mijn hartenkind was niet meer en dat besef sloeg in als een bom op het moment dat ik mijn handen van haar af haalde. En niet alleen bij mij. Lilia's dochter Bella bekeek haar moeder met grote ogen terwijl ze dicht tegen me aankroop onder mijn vest, haar kleindochter Lenka gaf haar oma van top tot teen een wasbeurt. Hun reacties waren hartverscheurend - het gemis nu nog steeds voelbaar.
We hebben Lilia nog dezelfde avond naar de universiteitskliniek in Utrecht gebracht om haar te laten koelen voor uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van het gebeurde.
Er kwam weinig uit de autopsie. Er waren zogenaamde 'heart failure cells' aanwezig in haar longen, en stuwing in verschillende organen, alles duidend op acuut hartfalen - maar er waren geen afwijkingen zichtbaar aan het hart om dit hartfalen te verklaren, en ook in haar hersenen en andere organen was geen oorzaak te vinden. De patholoog houdt het erop dat zij waarschijnlijk aan een functionele (hartritme) stoornis is overleden. Hoewel het geen antwoord is op de vragen waarmee we achterblijven, geeft deze uitslag wel een zekere rust - in die zin dat er geen afwijkingen zichtbaar werden waardoor wij ons nu ook nog eens zorgen zouden moeten maken over haar nakomelingen en hun bijdrage aan de genenpoel.

Ik ben Sally nog steeds enorm dankbaar dat ze mij Lilia heeft willen toevertrouwen, en woorden schieten tekort om haar en Sharon te bedanken voor de mogelijkheid die ze me hebben geboden om destijds opnieuw te beginnen met zo'n geweldige basis voor mijn cattery - en vooral om dit fantastische dier in mijn leven te mogen hebben gehad.
Lilia wordt iedere dag gemist en ik weet dat ik nooit meer een kat zal hebben zoals zij. Ze laat een enorme leegte achter. Toch ben ik nog steeds dankbaar voor de bijzondere band die ik met haar heb mogen hebben.


Een deel van Lilia's stamboom (in beeld) vind je
hier
Als je graag meer informatie wilt over Lilia, aarzel dan niet om contact op te nemen; de nestjes die ze heeft gehad vind je onder "Kittens -> eerdere nestjes"
 

 Ook intens gemist zijn de 3 katten die ik voor hun welzijn moest herplaatsen; meer over hen vind je hier: herplaatst

 

All images and text © Cattery Alyona