Alyona Russian Blue

Mijn cattery dankt haar naam aan het poesje dat oorspronkelijk de stammoeder ervan moest gaan worden, en houdt ook een verwijzing in naar mijn allereerste Russische Liefde; Noa.
"Alyona" is een afgeleide van "Yelena" (Helen(a) in Europa) een naam die net als "Luna" verwijst naar de maangodin. De naam betekent dus "maan", "licht" en "toorts", maar bevat tevens ook de N, O en A. Daarnaast hebben veel Russen de associatie met iets zoets uit hun kindertijd - Alyonka is een traditioneel Russisch chocolademerk :)
Cattery Alyona heeft als doel het op rustig tempo fokken van gezonde, lieve en stabiele Blauwe Russen.
De belangen van de individuele katten staan hierbij voorop, met als goede tweede de belangen van het ras.
Allereerst is het de bedoeling dat de kittens gezellige, relaxte huisdieren worden, die in goede gezondheid een mooie leeftijd kunnen halen. Bij deze cattery wordt het fokken gezien als een geweldige hobby met vele verantwoordelijkheden, zeker niet als een "beroep".
Combinaties worden gemaakt met het oog op gezondheid, karakter en het behoud van de genetische diversiteit binnen het ras als geheel.
Samenspraak met andere fokkers is hierbij erg belangrijk.
Mijn fokdieren worden getest op de aandoeningen die aantoonbaar binnen het ras voorkomen (ookal is dat misschien niet frequent), waar nodig bij herhaling en ook nadat hun fokcarričre eindigt. Het betreft dan bijvoorbeeld HCM, PKD, erfelijke cataract en patella luxatie.
Onder het motto van "voorkomen is beter dan genezen" bouw ik graag het beetje extra zekerheid in dat mijn dieren vrij van zijn van erfelijke problemen wanneer ik met ze fok en zolang zij nakomelingen hebben in de fok (en dat ik ze zo snel mogelijk terug kan trekken als dat niet zo is). Zo hoop ik mijn kittens zo goed als mogelijk een goede gezondheid te garanderen.
Schoonheid komt pas op de laatste plaats, maar wordt ook niet uit het oog verloren; de katten dienen zoveel mogelijk te voldoen aan de standaard, en ik richt me daarbij naar de GCCF
standaard (NOK standaard), het zgn. "Engelse type" Rus (ook wel het traditionele of oorspronkelijke type genoemd).
De focus in mijn cattery ligt op rasbehoud, niet op rasverbetering; dit betekent niet dat wij niet proberen dieren aan de rasstandaard te fokken, maar wel dat we het uiterlijk van het ras niet proberen te veranderen. Dit betekent ook dat ik nieuwe kleurslagen (anders dan de reeds erkende) afwijs.

Mijn visie op de fokkerij van raskatten wordt goed uitgedrukt in (en is ten dele gevormd / versterkt door) de volgende artikelen:
Hoezo Darwin voorbij?
Wijs fokbeleid
Erfelijke afwijkingen bij de kat
Inteelt
Genetisch beheer raskatten
Gevaren bij het fokken
Cattery management

De katten worden af en toe geshowd ter verduidelijking van sterke en zwakke punten (al zullen resultaten niet leidend zijn bij fokbeslissingen) en om het ras
bekend te maken bij het publiek, maar als de kat moeite heeft zich te herstellen na een show wordt ze niet meer meegenomen. Het is overduidelijk dat het showgebeuren draait om menselijke belangen, niet die van de kat, en daar wordt uiteraard rekening mee gehouden. Onze resultaten vind je hier.

Momenteel bestaat de cattery uit de volgende katten; Alyona Bella Barinya (Bella) Bella's dochter Alyona Elena Sudarinya (Lenka) en Larksong Supafastjellyfish (Jelly). In 2013 is daar mijn eerste eigen kater bijgekomen, Dushenka Hubert (Bertje). In 2014 is de groep uitgebreid met Alyona Sileny Porosha (Prosh), een dochter van Alyona Czarskaya Nevesta (Neva). 2015 zag de castratie van Bertje en de komst van Tyana Czar Luhezar (Loetje).
In 2016 bleven uit twee combinaties met een Zuid-Afrikaanse kater Alyona Jasminka (Minka) en Alyona Ilian Ilariy (Larry) aan.
De meisjes worden uitsluitend gedekt als zij daar geestelijk en lichamelijk aan toe zijn, vandaar dat ik ook niet vasthoud aan een planning qua timing van dekkingen en daar op voorhand geen toezeggingen over kan doen.
Wel is steeds geruime tijd van te voren duidelijk bij welke katers de jongedames op bezoek zullen gaan.
Ik ben aangesloten bij de stamboekverenigingen NRKV en GCCF, en fok dus volgens de door hen neergelegde regels. Daarnaast ben ik lid van de RBBA en de RACCS, zodat ik op de hoogte blijf van wat er speelt binnen het ras.
Naast de fokregelementen van mijn stamboekvereniging onderschrijf ik tevens de fokrichtlijnen van de RBBA;
Russian Breeding Policy (PDF)

Accommodatie
De poezen hebben hier te allen tijde toegang tot het hele huis (nouja - exclusief toilet en badkamer) en vrije toegang tot een volledig afgeschermde tuin waar zij naar hartelust kunnen spelen, een frisse neus kunnen halen en kat kunnen zijn.
Kittens worden tot de leeftijd van ca 4 weken meestal enigszins beperkt in hun bewegingsruimte in een bench met ren in de huiskamer. Kleine kittens leren bijvoorbeeld klimmen voordat ze diepte kunnen zien of gecontroleerd kunnen springen, en kunnen dus aardig in de problemen komen als zij zonder toezicht het hele huis door kunnen.
Zodra hun motoriek het toelaat, lopen ook zij waar ze willen - en wij op eierschalen ;). 
Mijn katers Loetje en Larry hebben hun eigen verblijf in de tuin. De helft van de tuin is voor hen afgezet en grenst direct aan de tuin van de poezen, zodat ze dagelijks contact hebben met alle andere katten. In hun ren van ca. 36 m˛ bevindt zich ook hun huisje; een geďsoleerd en verwarmd tuinhuis van 2x3m˛ met volop daglicht, thermostaat, electra en de mogelijkheid zelf te kiezen om binnen of buiten te zijn.
Omdat hun deel van de tuin de meest gunstige ligging heeft, is het ook voor ons de favoriete plek om te zijn zodra het weer het toelaat.
Hoe graag ik Loetje en Larry ook in huis zou hebben, dit is gewoon niet verstandig als je je poezen geen kunstmatige hormonen wilt geven om hun krolsheden te onderdrukken, niet aan de lopende band nesten wilt, geen stress wilt bij poezen vanwege ongevraagde dekpogingen en als je alle plasjes graag in de kattenbak ziet. Een dekkater houden is geen sinecure, en vraagt het nodige inzicht en fijngevoeligheid voor de behoeften van de kat - het is niet voor niets dat ik er pas 8 jaar nadat mijn cattery van start ging aan durfde te beginnen. Nu denk ik de beste set-up te hebben gevonden - het lijkt mijn dieren tot nu toe in ieder geval goed te passen. Onderstaande foto geeft een indruk van een deel van de tuin, de poezenren en Loetje & Larry's verblijf. Op de afbeelding daarna zie je enkele favoriete kattenplekken in huis.
____________________________________________________________________________________________________________                 

All images and text © Cattery Alyona