Russian Blue


In Memoriam:Taro

Mijn bijzondere kleine jongen, het eerste kitten uit mijn cattery, Luna’s Eerste Zoon…
Je mocht maar 15 maanden oud worden. Je werd door de maan en de sterren teruggeroepen naar de hemel – logisch dat zij je aanwezigheid niet langer konden missen. Dat kan ik ook niet.
Je was een kat uit duizenden….als dat alleen maar voldoende op waarde was geschat….

 Taro was een ongecompliceerd dier met een heerlijk open karakter. Als kitten had hij tijd nodig om op gang te komen, hij was een bloem in de knop die pas volledig openging toen zijn broers naar hun nieuwe huis vertrokken.
Taro bleek de meest fantastische kat die je je wensen kon, lief, zacht en vriendelijk, vreselijk aanhankelijk en sociaal en ik had moeite hem te laten gaan. Alsof hij het wist bleef hij zich afhankelijk van Luna gedragen en als enige kitten mocht hij van haar tot op het laatst bij haar blijven drinken, wat er in resulteerde dat hij inderdaad een maand langer bleef dan de anderen.
Onder de indruk als ik van hem was, besloot ik om hem tenminste één keer vader te laten worden voordat hij zijn dagen zou mogen doorbrengen als castraat.
Gedurende het opgroeien tot de flinke kater die hij werd, was iedereen zijn vriendje. Hij kroop bij alle klanten en andere bezoek van zijn eigenaars op schoot en liet zich nooit uitdagen tot een ruzie door de residerende HTK-poes.
Toch was Taro voor zijn mensen nog niet helemaal perfect; ondanks dat hij niet sproeide of riep om poezen en zich niet dominant opstelde, zagen zij toch aanleiding om hem te laten castreren.
Hij heeft zijn fantastische karakter dus nooit door mogen geven.
Ik heb één show met hem mogen doen en ook daar bleek hij volmaakt; relaxed en met plezier maakte hij indruk op de keurmeester, die hem dan ook prompt zijn CAP punt gaf.
Taro kon enorm genieten van alles om hem heen, vooral knuffelen en eten. Hij was dan misschien niet de meest intelligente of elegante kater, deze kat genoot wel zichtbaar van het leven.
Wat nooit de bedoeling was, maar wat wel gebeurde, was dat Taro ook de vrijheid kreeg om te genieten van het vrij buiten zijn.
Zijn naïeve karakter, samen met (vooral) de onzorgvuldigheid van zijn mensen, bleken hem fataal te zijn geworden toen hij op een ochtend in het begin van januari niet meer thuiskwam. Navraag leerde dat Taro dood langs de kant van een drukke weg was gevonden.
Waarschijnlijk omdat de eigenaars mijn reactie al konden voorspellen, hoorde ik hier pas maanden later van, toen ik aankondigde hem te willen komen bezoeken. Dat hadden ze goed aangevoeld; ik werd (en word) verscheurd door verdriet. Dit had nooit mogen, nooit hoeven gebeuren. Met geen enkele kat, maar zeker niet met mijn bijzondere ventje. Ik ben hier intens verdrietig om; ik had deze kat zo graag oud zien worden.
 
Over het buiten laten lopen van katten, en mijn kittens
Er zijn mensen die vinden dat het risico op zo een scenario als dat van Taro nu eenmaal verbonden is aan het houden van een kat. Dat het egoïstisch is een kat binnen te houden, of lastig.
Het tegenovergestelde is waar. Het is onverantwoord en gemakzuchtig om maar eenvoudigweg de deur open te zetten voor je kat. Het moet vreselijk zijn om je (terecht) zorgen te maken om je kat, iedere keer als het dier wat langer wegblijft. Katten kijken niet naar links en naar rechts bij het oversteken. En naast het verkeer liggen er nog zoveel meer gevaren op de loer…..
Daarom moeten wij voor ze zorgen, verzekeren dat hen niks overkomt. Die verantwoordelijkheid hebben we naar onze dieren vanaf het moment dat wij ze in onze zorg plaatsen. Met een beetje extra moeite kan de kat ook veilig een frisse neus halen of een sprintje trekken.
Iedereen die bij mij informatie vraagt of een kitten koopt krijgt, net zoals de eigenaren van Taro, door mij een schat aan informatie aangeboden over het hoe en waarom van het beschermd buiten laten of binnenhouden van zijn kat.
Er zijn zo veel goede alternatieven voorhanden!
Taro’s dood was, net als de dood van vele andere slachtoffertjes, nergens voor nodig geweest.
Als ik dus ook maar het idee, de geringste twijfel heb dat ik iemand nog moet overtuigen van het belang van het niet vrij buiten laten lopen van zijn kat, zal ik diegene geen kitten meer verkopen. Daaruit vloeit ook voort dat mensen die al een kat hebben die buiten loopt, ongeacht of het een raskat is of niet, er geen kitten van mij bij zullen krijgen.
Het omgekeerde geldt echter ook : Als je gelooft in het vrij buiten laten lopen van katten, dan ben ik niet de fokker waar je je kitten wilt kopen. Bij mij groeien ze namelijk op zonder in het weiland te hebben kunnen kuieren maar ook zonder ooit een weg over te hebben gestoken, net zoals hun familieleden die bij mij wonen dat nooit zullen doen.
Als hier kittens geboren worden dan zijn ze in eerste instantie mijn verantwoordelijkheid, maar dat blijven ze ook voor mijn gevoel. Ik heb er tot het moment van verhuizen voor gezorgd dat mijn kittens de beste kans hebben om in een zo goed mogelijke gezondheid, met zo veel mogelijk gevoel van welzijn, een zo hoog mogelijke leeftijd te behalen.
Die moeite doe ik niet om dat leven dan maar voortijdig beëindigd te zien worden door een auto, rattengif of antivries of opdat het dier ontvreemd wordt uit de zo zorgvuldig geselecteerde omgeving.
Ik verwacht van mijn kittenkopers dat zij zo lang mogelijk van hun dier willen genieten en dat zij alles in het werk zullen stellen om ervoor te zorgen dat hun handelen nooit debet wordt aan het overlijden van het dier.
Voor de meeste mensen is dat gelukkig ook vanzelfsprekend. Voor diegenen voor wie dat niet zo is; stel je voor hoe het is om zo’n kat als mijn Taro, die alles is wat je er van hoopte, al op de leeftijd van 15 maanden te moeten afgeven.
Om iets wat voorkomen had kunnen worden.
Ik hoop dat hieruit duidelijk blijkt waarom ik zo stellig ben in mijn voorwaarden omtrent het buitenlaten van mijn kittens.

All images and text © Cattery Alyona