Alyona Russisch Blauw

Welkom op de homepage van Alyona Russisch Blauw.

Mijn naam is Maartje Schoenmaker en ik ben sinds 2004 met dit prachtige oude ras bezig, toen ik mijn eerste Russisch Blauwe kat als huisdier aanschafte.

Als kind was ik altijd al gefascineerd door katten, in het bijzonder blauwe, omdat deze voor mij iets zeldzaams en mystieks hadden.
In de buurt liep ik altijd rond met mijn ogen vriendelijk knipperend naar iedere kat in zicht, en het lukte me inderdaad zo vriendjes te maken - er waren katten die me iedere dag opwachtten als ik uit school kwam.
Ik was ook de kattenoppas in de buurt, en kon eenvoudig contact krijgen met zelfs de meest verlegen katten.

Ik herinner me dat ik keer op keer hetzelfde boek leende bij de bibliotheek; een boek met foto's van en algemene informatie over raskatten.
De Rus (eentje van het Engelse type) was toen al een van de rassen die mijn aandacht trok.

Toen bijna een decennium later het moment aanbrak dat ik zelf een kat aan kon schaffen, leende ik hetzelfde boek weer - opnieuw sprong de Rus eruit, niet alleen vanwege het uiterlijk van het ras, maar vooral ook vanwege het beschreven karakter.
Ik deed via boeken en het internet nog wat meer onderzoek naar het ras (er waren nooit exemplaren aanwezig op de kattenshows in de buurt) en was gewoonweg betoverd.

Ik kreeg redelijke haast om zo'n kat voor mezelf aan te schaffen. Ik geloofde toen nog dat iedere geregistreerde fokker, die kittens met stamboom fokte, automatisch ook een goede was en was dus niet erg selectief. Ik kocht het eerste katertje dat voor mij beschikbaar kwam (natuurlijk was ik weg van hem!) evenals zijn zusje enige tijd later, omdat ik wel altijd heb gevonden dat niets vervanging kan bieden voor gezelschap van een soortgenoot
Hoewel deze twee Russen achteraf bezien niet de meest gemakkelijke karakters hadden en ik dit ook had kunnen weten als ik meer had rondgekeken, zorgden ze er wel voor dat ik voorgoed verslingerd raakte aan het ras, zijn eerlijkheid en zijn katsheid.
Deze katten zouden een vlammetje doen ontwaken dat niet gauw meer zal doven.

En zo begon mijn liefde voor de Blauwe Rus...
Ik besloot al vrij snel dat ik fokker van dit ras wilde worden; niet slechts een geregistreerde, maar een echt goede, en dus begon ik mezelf te begraven in leesvoer over kattengenetica en -fokken. Het ging er mij niet alleen om ieder jaar kittentjes in huis te mogen hebben; mijn opzet was vanaf het begin iets bij te dragen aan het ras, met gezondheid, temperament en genetische diversiteit als mijn prioriteiten.
Ik had enorm veel vragen, die vaak zelfs door ervaren fokkers niet beantwoord konden worden - gelukkig trof ik er enkele die dat wel konden en deden, en ik ben er dan ook trots op dat ik hen nu nog steeds tot mijn vrienden mag rekenen; samen leren we nu verder. Je vindt de catteries van deze bijzondere mensen via mijn links-pagina.
Kijk, als fokker kun je niet in je eentje werken; je hebt gelijkgestemden nodig, die klaar staan om je te helpen en die bereid zijn katten met je uit te wisselen wanneer dat in je fokprogramma nodig is. Je hebt ook de kennis van een collectief nodig over alle voorouders van de katten die je in je fok wilt gebruiken. Tenzij je al deze katten zelf hebt ontmoet, zal die kennis van andere fokkers moeten komen - op stambomen staat immers niks vermeld over gezondheid of karakter.

En tenslotte heb je ook een schouder nodig om op uit te huilen als het tegenzit - want ook dat is onderdeel van met dieren werken.
Mijn katten hebben de deur geopend naar een wereld op zich, met mensen die dezelfde passie en doelen delen, en ik heb vele lieve vrienden over de hele wereld aan mijn Russen te danken - ik ben dankbaar dat ik deel uit mag maken van die kring.

Mijn cattery werd uiteindelijk in 2005 geregistreerd, en tegen het eind van 2006 waren de eerste Alyona kittens geboren.
Terwijl mijn kennis van het ras toenam, veranderde geleidelijk ook mijn kijk op mijn eigen fokprogramma, tot ik in 2007 besloot het roer radicaal om te gooien. Uit hernieuwd inzicht in stamboekvoering liet ik ook mijn affix veranderen in een prefix.
Een goede vriendin (die ook fokt met dit ras) en ik besloten een aantal jonge poezen te importeren uit Australi
- zo onverwant mogelijk aan elkaar en zo onverwant mogelijk aan de Blauwe Russen in Europa.
Je kunt je voorstellen dat het hele proces van het selecteren van catteries, het uitpluizen en vergelijken van stambomen, het uitwisselen van emails en het wachten tot er kittens van het juiste geslacht geboren werden uit de door ons meest gewenste combinaties, nogal wat tijd in beslag nam - maar de beloning voor mijn geduld arriveerde dan eindelijk in 2010.
Tyana Sileny Lilia is deze grondlegster voor mijn cattery, en hopelijk zal haar invloed op mijn fokprogramma zichtbaar blijven via veel van haar waardevolle eigenschappen in haar nazaten.
Haar dochter Alyona Bella Barinya is hier gebleven om haar lijn voort te zetten, en in 2011 is het poezenteam hier ook nog eens versterkt met de uit Engeland afkomstige Larksong Supafastjellyfish. Van Bella bleef in 2013 een dochter, Alyona Elena Sudarinya, en in datzelfde jaar voegde mijn eerste eigen dekkater, de Schotse Dushenka Hubert, zich bij de familie.
2014 zag de komst van Alyona Sileny Porosha, een tweede generatie Alyona uit de lijn van Lilia, en in 2015 arriveerde Tyana Czar Luhezar als opvolger van Bert. In 2016 bleven dan tenslotte een zoon Jelly, Alyona Ilian Ilariy, en een dochter van Porosha, Alyona Jasminka, aan, om de lijn van hun ouders zeker te stellen.
Hopelijk zullen mijn katten alle dromen vervullen die leven bij de toekomstige eigenaren van mijn kittens  - getrouw aan de rasbeschrijving en aan de mystiek die hen omgeeft. Mijn eigen katten is dat zeker gelukt!

Ik hoop dat je veel plezier hebt van je bezoek hier en de aangeboden informatie over de Blauwe Rus, mijn cattery en mijn katten.
Dank je voor je bezoek hier.

Updates deze maand:
Update: 30-1-2017: Pagina'"Shows" bijgewerkt met onze laatste resultaten.
 

All images and text Cattery Alyona